logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Veri Madenciliği

Soru 1:

Bir kaydı, önceden tanımlanmış çeşitli sınıflardan birine atayan bir mo­delin uygulanması işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

> library(“arules”) > verideğişkeni <- list(…) > işlemdeğişkeni <- as(verideğişkeni, “transactions”) > sonuçdeğişkeni <- apriori(işlemdeğişkeni, parameter = list(supp=destekdeğeri, conf=güvendeğeri, minlen=3)) > inspect(sonuçdeğişkeni) Yukarıda verilen, ilişki kuralları belirleme amacıyla oluşturulmuş R komutları kümesinde liste şeklinde girilmiş olan işlem verilerinin aprio­ri() fonksiyonu ile işlenebilmesi için gereken veri dönüşümünün yapıldığı atama ko­mutu hangisidir?

Soru 3:

Müşterilerin daha önceden yapmış oldukları alışverişlerinden oluşan veritabanından her bir alışverişinde birlikte almış olduğu ürünler arasındaki ilişkilerden yola çıkılarak müşterilerin alışveriş alışkanlıklarının belirlenmesi yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Karar ağaçlarında  her biri bir sınıfı temsil eden ve karar ağacının son bölümü olan düğüm aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Kümeleme Analizinin bir aşaması değildir?

Soru 6:

Çoğu teknikte olduğu gibi karar ağacı oluşturulurken de, veritabanının bir kısmı modeli oluşturmak için kullanılırken, kalan kısım ise oluşturulan modelin test edilebilmesi için ayrılır. Veriyi ikiye ayırmanın amacı, kullanılan karar ağacı algoritmasının ortaya çıkardığı sınıflandırmanın test için saklanan veri ile tekrar denenerek, elde edilen sonuçlar arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının tespit edilmesidir. Aşağıdakilerden hangisi bu amaca yönelik olarak kullanılan tekniklerden biri değildir?

Soru 7:

"Bağlantıların ortaya çıkarılması ve bunun bir kural olarak değerlendirilmesi ilişki analizi ile mümkün olmaktadır." Yukarıdaki ilişki analizine literatürde ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Büyük veri kü­meleri içerisinde belirli veriler arasındaki ilişkileri bulan ve olayların birlikte gerçekleş­me ihtimallerini geçmiş verileri analiz edip ortaya koyarak geleceğe yönelik çalışmaları destekleyen veri madenciliği yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi veri madenciliğinde kullanılan tanımlayıcı modellerden biridir?

Soru 10:

İlginç olarak nitelendirilen ve bilgi üretmek amacıyla kullanılacak bir ilişki kuralının belirlenebilmesi için kullanılan ilk ölçüt hangisidir?

Soru 11:

10 nesneli bir set içerisinden bir nesnenin destek değeri ne olur?

Soru 12:

'Problemde bulunan her bir nitelik için karar ağacında yer alan ve böylece niteliğin test edilmesini sağlayan' aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Seçeneklerden hangisi web verisinin özelliklerinden birisidir?

Soru 14:

"C¸eşitli istatistiksel analizler için oluşturulan farklı nesnelerin bir araya getirilmesinde ........... faydalanılır." Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan yere getirilmesi gereken uygun kavramdır?

Soru 15:

I. Aşamalı kümeleme yöntemlerinden elde edilen dendrogramları inceleyerek karar vermek, II. Olasılıklı olarak başlangıç noktalarını rassal olarak belirlemek, III. Farklı rastgele başlatma konfigürasyonları seçerek küme sayısını bulmak Yularıdakilerden hangisi ya da hangileri küme sayısını belirlemek için kullanılan yaklaşımlardandır?

Soru 16:

Bir ilişki kuralında, destek ve güven değerleri ile O ilişki kuralına ilişkin ne ölçümlenebilir?

Soru 17:

aşağıdakilerden hangisi veri erişimi dönemine(1980) ilişkin kullanılan teknolojilerden biridir?

Soru 18:

aşağıdakilerden hangisi veri madenciliği döneminde (2000) kullanılan tekniklerden biridir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi veri madenciliği uygulama alanlarından değildir?

Soru 20:

m = 6 adet nesne içeren bir I = {a, b, c, d, e, f} nesneler kümesinden farklı nesne sayılarına sahip, oluşturulması mümkün tüm nesne setlerinin sayısı kaçtı?