logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yöneylem Araştırması

Soru 1:

Aşağıda verilen doğrusal hedef programlama ile doğrusal programlama yöntemleri arasındaki farklardan hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Asıl ve ikil modellerin çözümleri arasındaki ilişkilerden güçlü ikillik özelliği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Parametrelerin değerlerinin bilindiği durumlarda ne altında karar vermeden bahsedilir?

Soru 4:

Simpleks algoritmasında “Parametrelere bağlı duyarlılık analizlerinin bir diğer türü de, değişkenlere modelin kısıtlarında karşı gelen teknik katsayılarda değişim olması durumudur. Fakat bir değişkene kısıtlarda karşı gelen katsayının değişmesi, ilgili değişkenin temelde olup olmamasına göre, sırasıyla B veya R vektöründe değişim demektir. Bu durum ise, ya B-1 matrisine ya da doğrudan R vektörüne yansıma olup, C B B -1 R - C R vektörüne ve eniyilik koşullarına yansıyacaktır. Bu değişim bir kısıttaki teknik katsayısı değişen bir değişkenin, temelde veya temelde olmamasına göre farklı şekilde analiz edilmelidir.” Şeklinde açıklanan duyarlılık analizi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bir parametrenin yeni değeri için eniyilik veya uygunluk koşullarının hala sağlanıp sağlanmadığını değerlendirmeye ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi hedef programlamadaki temel kavramlardan biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dengelenmiş ulaştırma modeline bir başlangıç çözümÜ bulmak için kullanılan en basit ve hızlı olan yöntemdir?

Soru 8:

Bazı doğrusal programlama modellerinin amaç fonksiyonu değeri, uygun çözüm alanı üzerinde istenen yönde sonlu değilse, optimum değeri bulunamayacağından sonuca ne ad verilir?

Soru 9:

Hedefin ne kadar altında kalındığını gösteren değişkene ne ad verilir?

Soru 10:

Bir problemin; - Önce karar değişkenleri tanımlanır, - Sonrada amaç fonksiyonu ve kısıtlayıcılar formüle edilir. Metinde verilen bilgiler aşağıdaki işlemlerden hangisinin oluşturulma basamaklarıdır?

Soru 11:

Aşağıda karışık olarak verilen atlama taşı yöntemine göre eniyiliğin sınanması sürecinin adımlarının doğru sıralaması hangisidir? I. Mevcut çözümün yer aldığı ulaştırma tablosunda boş olan bir hücre seçilir (Xij ). II. Her boş hücre için değişim değeri hesaplanana kadar yukarıdaki dört adım tekrarlanır. III. Tablo üzerinde Xij hücresinden başlayan bir döngü çizilir. IV. Döngü üzerindeki tüm hücreler, Xij hücresinden başlamak üzere s ırasıyla (+), (-), (+), … şeklinde işaretlenir. Döngünün başlangıcını temel dışı değişken ya da boş hücre, döngünün köşelerini ise temel değişkenler bir diğer deyişle dolu hücreler oluşturmalıdır. V. Xij için değişim değeri (dij) hesaplanır. dij , i. kaynaktan j. hedefe ürün göndermenin toplam taşıma maliyetinde yaratacağı değişim miktarı anlamına gelmektedir. Bunun için, (+) işaretli hücrelerdeki birim taşıma maliyetleri toplamından, (-) işaretli hücrelerdeki birim taşıma maliyetleri çıkarılır.

Soru 12:

Bir problemde sağ taraf vektörü, b , değişirse tabloda hangi vektör etkilenir?

Soru 13:

Gerçek hayatın dinamik yapısından kaynaklanan ne tür parametreler söz konusudur?

Soru 14:

kısıtının grafiği aşağıdaki grafiklerden hangisinde doğru çizilmiştir?

Soru 15:

İki ürün üreten bir işletmenin üretim modeli aşağıdaki gibi olsun. Karar değişkenleri; X 1 = Ürün -I’den üretilecek miktar, X 2 = Ürün -II’den üretilecek miktar, olmak üzere doğrusal karar modeli; Max Z = 600X 1 + 750X 2 şeklinde ise modelde ordinat (düşey) eksende aşağıdakilerden hangisi gösterilir?

Soru 16:

Modelin kısıtlarını eşitlik haline getirmek için kullanılan aylak değişkenler hangileridir?

Soru 17:

Kâr enbüyükleme amaçlı ve üç kısıtlı bir doğrusal karar modelinin eniyi değeri “32500” olarak elde edilmiştir. Eniyi çözümde kaynakların gölge fiyatları sırasıyla, 10, 15 ve 25’tir. İkinci kısıtın kaynak miktarının 150 saat olduğunu biliyoruz. Eğer ikinci kaynağın miktarı 300 saate çıkarılırsa, elde edilecek enbüyük kâr değeri aşağıdakilerden hangisi olur?

Soru 18:

Gerçek hayatta çoğu durumda belirsizlik veya risk altında yaşanır. Bu sebeple hangi analizler, çözümü elde edilen belirli problemlerde, bu bölümde değinilen herhangi bir değişikliğin olması halinde, problemi yeniden çözmeden eldeki çözümün korunup korunmayacağına yanıt vermektedir?

Soru 19:

Aşağıdaki özellik gruplarından hangisi “aylaklığın tamamlayanı” özelliğinin bir sonucudur?

Soru 20:

I.  Belirlilik II.  Sayılabilirlik III. Doğrusallık IV.  Toplanabilirlik Yukarıdakilerden hangileri bir doğrusal programlama modelinden anlamlı sonuçlar elde edilebilmesi için kabul edilmesi gereken varsayımlardandır?