logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yöneylem Araştırması

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, yöneylem araştırmasının problem çözme aşamalarından birisi değildir? I. Problemin belirlenmesi, II. Karar vericinin belirlenmesi III. Veri toplanması IV. Modelin kurulması V. Modelin çözümünün elde edilmesi

Soru 2:

“Bir mobilya işletmesi koltuk takımı ve sehpa üretmektedir. Bir koltuk takımının yapımı için 5 metre tahtaya 12 metre kumaşa ve 18 saat iş gücüne ihtiyaç vardır. Bir sehpa üretimi için ise 3 metre tahtaya ve 4 saat iş gücüne ihtiyaç vardır. İşletmede 280 metre tahta, 80 metre kumaş ve 180 saat iş gücü bulunmaktadır. Bir koltuk takımından 320 lira, bir sehpadan ise 25 lira kar elde edilmektedir. İşletmenin amacı maksimum kar elde etmektir. Buna göre işletme ne kadar koltuk takımı ve sehpa üretmelidir?” Doğrusal programlama modeline göre bu problemin karar değişkenleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

I. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun C¸özüm Alanı(UC¸A)” olarak belirlenir. II.Uygun C¸özüm Alanının köşe noktalarında karar değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir. III. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılır. Doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemlerin sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Aşağıdaki denklem sistemi için (X 1, X 3 ) temelde, X 2 temel dışı değişken iken, karşı gelen temel çözümde, X 3, çözüm değeri kaçtır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 4 x 1 + 8 x 2 + x 3 ? 256 kısıtının, Simpleks Algoritması için eşitlik haline getirilmiş biçimidir?

Soru 7:

Aşağıdaki şıklardan hangisinde doğrusal olmayan bir model söz konusudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Doğrusal Programlamanın uygulama alanlarından biri değildir?

Soru 9:

Simpleks Algoritması’nda esas olan, verilen modelin amaç fonksiyonunu ve kısıtlarını, aşağıdaki hangi  değişkenler cinsinden ifade etmektir?

Soru 10:

Aşağıdakilerin üretimlerin hangisinde çıktıların bölünmezliği söz konusudur? I, Fasülye II. Zeytin III. Dondurma IV. Çimento V. Çakmak

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi karar modellerinin çözümünde kullanılan yazılım ve programlardan değildir?

Soru 12:

Enküçükleme yönünde bir amaca sahip doğrusal programlama problemi simkleks algoritması ile çözüldüğünde, optimum çözüme ulaşıldığı nasıl anlaşılır?

Soru 13:

3 tane doğrusal bağımsız denklem (m=2) ve 5 tane değişkenin (n=5) olduğu Ax=b şeklindeki bir denklem sisteminde bir temel çözümde kaç değişken sıfır değerini alır?

Soru 14:

Karar modelinin kısıtlarının grafiği çizildiğinde, uygun çözüm alanı oluşmuyor (boş) ise, problemin çözümü yoktur denir. O halde aşağıdaki denklemlerin hangisinin çözümü yoktur?

Soru 15:

Herhangi bir doğrusal programlama probleminde maksimum veya minimum yapılmak istenen fonksiyona ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi simpleks algoritmasının özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bölünebilirlik varsayımının sağlanması için gereklidir?

Soru 18:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi problemde yer alan birim katkılar, birim kaynak kullanımları gibi parametrelerin değerlerinin bilinmesini ifade etmektedir?

Soru 19:

İki değişken olduğu durumda yaygın kullanılan yöntem, grafik yöntemdir. Daha fazla sayıda değişken olduğunda ise hangi yöntem kullanılır?

Soru 20:

Bir doğrusal programlama probleminde, karar değişkenlerinin bazı fonksiyonunu maksimum veya minimum yapılmak istenir. Maksimum veya minimum yapılmak istenen bu fonksiyon hangi adla adlandırılır?