logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yöneylem Araştırması

Soru 1:

Yöneylem araştırması sürecindeki en son aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki alanlardan hangisi içbükey değildir?

Soru 3:

Uygun Çözüm Alanı kümesindeki herhangi iki nokta çiftini birleştiren doğru parçasının bir kısmını içine almayan küme aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 4:

Bir doğrusal programlama modelinin tüm kısıtlarını sağlayan her bir X vektörüne ne denir?

Soru 5:

Grafik çözüm yöntemiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Doğrusal programlama parametrelerinden olan a ij 'nin karşı geldiği ifade aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 7:

Yöneylem araştırmasının temel özelliklerinden biri olan ve problemlerin çözümünde bilimsel bir yaklaşımın izlenmesini ifade eden özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Doğrusal programlama problemleri birden çok optimum çözüme sahip olabilir. Karar modelinin amaç fonksiyonunun optimum değeri, uygun çözüm alanında iki ayrı noktada aynı değeri alıyorsa, modelin ......... çözümü vardır denir. Yukardaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Simpleks Algoritması ile çözülen bir enbüyükleme probleminin bir çözümünde, amaç fonksiyonu satırında, temel olmayan 5 değişkene karşı gelen değerler sırasıyla 2, -1, - 4, 1 ve 7’dir. Kaçıncı değere karşı gelen değişken temele alınmalıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi doğrusal programlamanın uygulama alanlarından biridir?

Soru 11:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi doğrusal karar modelinde karar değişkenlerinin her reel değeri alabilmesini ifade etmektedir?

Soru 12:

Problemin optimum çözümü uygun çözüm alanının hangi köşe noktasındadır?

Soru 13:

“Bir mobilya işletmesi koltuk takımı ve sehpa üretmektedir. Bir koltuk takımının yapımı için 5 metre tahtaya 12 metre kumaşa ve 18 saat iş gücüne ihtiyaç vardır. Bir sehpa üretimi için ise 3 metre tahtaya ve 4 saat iş gücüne ihtiyaç vardır. İşletmede 280 metre tahta, 80 metre kumaş ve 180 saat iş gücü bulunmaktadır. Bir koltuk takımından 320 lira, bir sehpadan ise 25 lira kar elde edilmektedir. İşletmenin amacı maksimum kar elde etmektir. Buna göre işletme ne kadar koltuk takımı ve sehpa üretmelidir?” Doğrusal programlama modeline göre bu problemin kısıtlayıcılarından tahta kısıtı nasıl formüle edilir?

Soru 14:

Bir yöneylem probleminin karar modeli, kısıtları ve amaç fonksiyonu aşağıda verilmiştir. Modelin Simpleks Algoritması ile çözülebilmesi için oluşturulacak A katsayılar matrisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun Çözüm Alanı(UÇA)” olarak belirlenir.II. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılarak çözüme ulaşılmış olur.III. Uygun Çözüm Alanının köşe noktalarında karar değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir.Bir doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemlerin sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki denklem sistemi için (X 1, X 3 ) temelde, X 2 temel dışı değişken iken, karşı gelen temel çözümde, X 1, çözüm değeri kaçtır?

Soru 17:

Hangi problemlerde, orijine (0,0) en uzak köşe noktalarında en iyi çözüm araştırması yapılması, bizleri daha fazla hesaplamadan kurtarır, böylece daha çabuk optimum çözüme ulaşılır?

Soru 18:

Bir enbüyükleme problemi için aşağıda verilen simpleks tablosuna göre hangi değişken temele alınmalıdır?

Soru 19:

Bir temel çözümde tüm temel değişkenler sıfır veya sıfırdan büyük değer aldıysa bu çözüme aşağıdakilerden hangisi denir?

Soru 20:

Grafik çözümde “köşe nokta teoremi” ne işe yarar?