Bir malı veya hizmeti gününün koşullarına göre üretebilen ve sağlayan işletmelerde o mal veya hizmetin, birimler arasında doğru ve hızlı bir şekilde geçişinin sağlanması gerekmektedir. Kurumsal kaynak planlaması sayesinde birbirleriyle entegre bir hâlde çalışan birimlerin bu görevi yerine getirmesi oldukça kolay olmaktadır. KKP’nin bu özelliği işletmelere hangi olanağı sunar?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Yeni tedarik zinciri olanakları
Aşağıdakilerden hangisi satış ve dağıtım modülünde yer alan süreçlerdendir?
Doğru Cevap: B) Rakip ürün bilgilerinin takibi
İşletmede kendiliğinden ortaya çıkan ve olumsuz sonuçlanması olasılığı fazla olan değişim nedir?
Doğru Cevap: D) Plansız Değişim
İşletmelerin ve sektörlerin eş zamanlı olarak bilgi, mal ve para akışını kusursuz gerçekleştirebilmeleri için fonksiyonel bir bilgi sistemine gereksinimleri vardır. Bu fonksiyonel bilgi sistemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Kurumsal Kaynak Planlaması
Birden çok sistemin bir arada bir bütünlük içinde çalışabilmesi; bilgisayarda, işlevsel yeni bir birim oluşturmak amacıyla yazılım ve donanım bileşenlerinin biraraya getirilmesine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Entegrasyon.
Küresel rekabet koşullarının değişmesi ile en çok kısalan unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Ürün hayat eğrileri
I. Kontrol II. Yapı III. Veri tabanı IV. Uyarlama İşletmeler kullanacakları bilgi teknolojilerini seçerken yukarıdakilerden hangisi/hangilerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi küçük işletmeler in kurumsal kaynak planlaması kullanımının işletme nedenler i nden biridir?
Doğru Cevap: D) Stok maliyetlerinin azaltılması
Aşağıdaki olguların hangisinin değişimi "ürün hayat eğrileri kısalmış ve bu durum işletmelerin artık daha fazla temel yeteneklerine yönelmesi sonucunu doğurmuştur"?
Doğru Cevap: C) Küresel rekabet koşulları
Son ürünü üretebilmek için gerekli olan en alt kademedeki ham maddeden en üst kademedeki ürüne kadar tüm malzemeleri ve miktarlarını gösteren şemaya verilen isim nedir?
Doğru Cevap: B) Ürün ağacı.
Kurumsal kaynak planlaması (KKP) yazılımı ile aynı coğrafik bölgede yer almayan birimler arasında etkili ve verimli bir biçimde iletişim kurulabilmekte ve üretilen malın üreticiden tüketiciye aktarılması kolaylaştırılmaktadır. KKP’nini bu özelliği işletmelere hangi olanağı sunar?
Doğru Cevap: D) Yeni dağıtım zinciri olanakları
Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin, kullanacakları bilgi teknolojilerinin seçiminde dikkat etmesi gereken stratejiler ve bu stratejilerin kurumsal kaynak planlaması ile olan ilişkisi açısından ele alındığında, kurumsal kaynak planlamasının içinde lokal yasalar ve spesifik veri ihtiyaçlarını karşılayacak modüllerin yer alması, işletme açısından kullanılacak verilerin o veriyi kullanan birimlere doğru bir şekilde iletilmesi durumunu belirten bileşendir?
Doğru Cevap: B) Yapı
I. Bilgi teknolojileri maliyetlerinin azaltılması II. Farklı sistemlerin birlikte kullanılmaması III. Başarı entegrasyonun zorluluğu Yukarıda verilenlerden hangileri Kurumsal Kaynak Planlamasına geçişte teknolojik nedenler arasında sayılabilir?
Doğru Cevap: E) II - III
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin var olma amaçlarından biridir?
Doğru Cevap: A) Karlılığını devamlı olarak artırmak
Aşağıdakilerden hangisi değişim mühendisliğinin temel dört bileşeni arasında yer almaz?
Doğru Cevap: C) Küçük başarı artışlarının sağlanması
Veri madenciliğinin süreçleri ele alındığında, aşağıdaki aşamalardan hangisi diğerlerinden sonra gelmektedir?
Doğru Cevap: B) Modelin kullanılması
I. Üretim modülü II. İnsan kaynakları modülü III. Muhasebe modülü IV. Finansman modülü V. Satış ve dağıtım modülü Yukakarıdaki KKP modüllerinden hangisi ya da hangilerinde ürün ağaçlarına ilişkin bilgiler yer alır?
Doğru Cevap: A) Yalnızca I.
I. Müşteri, tedarikçi ve diğer paydaşlarla olan iletişimin artırılması çalışmaları II. Firmada kullanılan teknolojilerin tek sistemde birleştirilmesi III. Firma içindeki süreçlerin standartlaşması IV. Bölümler ve çalışanlar arasındaki iletişimin netleştirilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işletmelerin kurumsal kaynak planlamasından beklentileridir?
Doğru Cevap: D) I. , II. , III. ve IV.
Literatürde kurumsal kaynak planlamasının işletmelere sağladığı fayda süreçleri hakkında, kurumsal kaynak planlamasına yönelten bazı sebepler ifade edilmektedir. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda literatürde en az yüzde oranına sahip sebep seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bakım/onarım
Maliyet, kalite, hizmet ve hız gibi çağımızın en önemli performans ölçülerinde çarpıcı geliştirmeler yapmak amacıyla iş süreçlerinin temelden yeniden düşünülmesi ve radikal bir şekilde yeniden tasarlanması ne ad verilir.
Doğru Cevap: A) Değişim mühendisliği