logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sistem Analizi Ve Tasarımı

Soru 1:

Bağıntı ilişkisi - Kullanım durum diyagramında kullanım durum ile aktör arasındaki ilişkidir. Genişletme ilişkisi - Bir kullanım durum içindeki adımların diğer kullanım durumlarda da yer almasıyla meydana gelen ilişkidir. Ekleme ilişkisi - Bir kullanım durumun yeni işlevler kazandırılması amacıyla başka bir kullanım durum ile ilişkilendirilmesidir. Kalıtım ilişkisi - Bir aktörün kendisiyle aynı işlevleri meydana getiren aktörler ile olan ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki eşleşmelerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Yeni sistemin temin edilmesi için, kaç yol vardır?

Soru 3:

"Sistem analisti, programcılar için uygun bilgi sisteminin işletme ve teknik özelliklerini hazırlar." Buna göre, ilgili sistem analistinin aşağıdakilerden hangisine sahip olduğu kesinlikle söylenir?

Soru 4:

İş etkinliği süresince kullanıcı ile sistem arasında gerçekleşecek etkileşimin, nasıl gerçekleşeceği kullanım durum hika^yesinde belirtilir. Kullanım durum formu olarak da adlandırılan kullanım durum hika^yesinin belirli bir biçimi bulunmaktadır. Kullanım durum formları içinde bulunması gereken bilgiler tamamen sistemin büyüklüğüne ve sistemde bulunacak içeriğe bağlıdır. Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Sistem analiz ve tasarımının, analist ve kullanıcı faaliyetlerinin özel yöntemler aracılığıyla geliştirildiği, fazlara bölünmüş süreçler toplamına ne ad verilir?

Soru 6:

Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsünün ilk fazın paydaşları kimlerdir?

Soru 7:

I. Veri modelinin birinci amacı, veritabanı sistemleri için kavramsal taslak olarak kullanımıdır. II. Veri yapıları kullanıcılara açık olmalıdır. III. Veri modelinin kavramsal taslak olarak kullanılabilmesi için modelin veri yapısı hakkında da ayrıntılı bilgi içermesi, veriler arasındaki ilişkileri göstermesi gerekmektedir. IV. Veritabanı sistemini kurmak için verinin fiziksel olarak nasıl depolanacağını belirlemek gerekir. V. Veri modeli karmaşıklıktan uzak ve kullanıcı tarafından kolay anlaşılır olmalıdır. Veri modelleme ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Hizmet alımı Kurum içi geliştirme Ticari paket yazılım alımı Ortak uygulama geliştirme Yukarıdakilerden hangileri sistem temin alternatifleri arasında yer alır?

Soru 9:

Sisteme eklenecek eğitim cihazları ve materyali nedir? Güvenilirlik/geçerlik gereksinimleri nedir? gibi sorulara yanıt aradığımız sınıflandırma sistem gereksinimlerinden hangisidir?

Soru 10:

Kavramsal veri modeli içindeki ilişki diyagramda nasıl gösterilir?

Soru 11:

"Hasta Kavramsal Veri Modelinde Çok Değerli Öznitelik Gösterimi"nde aşağıdaki bilgilerden hangisi yer almaz?

Soru 12:

İlk uygulamanın oluşturularak kullanıcı görüşüne başvurulması ve istenilen son sistem geliştirilinceye kadar birçok sürüm oluşturulması fikrine dayanan model hangisidir?

Soru 13:

VAD oluşturmak için birbirini takip eden belirli adımların izlenmesi gerekmektedir. VAD’ların oluşturulmasında kullanılan temel yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I-K ullanıcıların sistem ile etkileşimini ve sistemin bu kullanıcılara verdiği yanıtı görsel olarak anlatmaktadır. II-V erilerin nasıl oluşturulacağı, depolanacağı ya da veriler üzerinde gerçekleştirilecek işlemlerin nasıl ya pılacağı gibi teknik ayrıntıları kapsar. III-N esne tabanlı geliştirmenin bir parçasıdır. IV-İşletme faaliyetleri, bu faaliyetlerin kim tarafından başlatıldığı ve bu faaliyetlere bilgi sisteminin nasıl cevap vereceği açısından sistem fonksiyonlarının modelidir. Yukarıdakilerden hangisi kullanım durumu ile ilgilidir?

Soru 15:

Bir kullanım durum içindeki faaliyetleri gerçekleştiren nesneleri ve bir kullanım durum için aralarında geçen mesajları gösteren diyagram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Klavye ve yazıcı gibi ürünler hangi bilgi sistemi bileşenlerindendir?

Soru 17:

Kullanım durum hikayeleri ile ilgili olarak verilen ifadelerin hangisi veya hangileri doğrudur? I-Tetikleyiciler; kullanım durumun hangi aktör tarafından tetikleneceğini gösterir. II-Alternatif senaryolar ile, aktörler ya da sistem tarafından kaynaklanan ve ana başarı senaryosunun normal işleyişinden sapmalar meydana geldiğinde nasıl davranılmalı sorusuna cevap verilir. III-Son koşullar; kullanım durum başlatılmadan önce sağlanması gereken koşulları gösterir. IV-İHer kullanım durum, sistem içerisinde diğer kullanım durumlardan ayrılmasını sağlayan bir isme sahip olmalıdır. V-Hata senaryoları; kullanım durum içinde karşılaşılabilecek olası hataları listeler.

Soru 18:

Yeni bir sistemin teknik ve gerçekleme açısından belgelenmesi amacıyla sistem modellerinin çizimine vurgu yapan sistem tasarım yaklaşımı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

VAD üzerindeki bir sürecin daha alt düzey VAD’na ayrıştırılmasında girdi ve çıktıların korunması, aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 20:

Dr. Ivar Jacobson senaryoyu, aktör ile sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre fark edilir faydası olan etkileşimi nasıl tanımlamaktadır?