logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Kentsel yenilemenin gelişimi dönemlere ayrıldığında hangi dönem koruma ve tarihi miras anlayışının güçlenmesiyle kültür eksenli proje üretimi başlamıştır?

Soru 2:

2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı yasayla, bir şehrin büyükşehir olabilmesi için nüfusunun en az kaç olması gerekmektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondulaşmayı yaratan göç nedenleri arasında sayılamaz?

Soru 4:

Kentsel yenileme çalışmalarında toplu konut projeleri ve kentsel altyapı projelerinin amaçlandığı dönem hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinde merkez köy yaklaşımının amaçları verilmiştir.            I. Tüm köylere ulaştırılamayan sosyal ve kültürel hizmetlerin merkez olarak belirlenen köyde sağlanması ve buradan da diğer köylere sunulmasıdır.              II. Merkez köylerde Temel eğitim ve bölge yatılı okulları, mesleki köy kursları, sağlık evleri ve ocakları, pazar yerleri, karakollar, tohumlama istasyonları ve PTT şubeleri bulunmaktadır.                                                                                              III. Merkez köylerin Nüfusunu artırmaktır.IV. Merkez köylerde çok katlı konutlar yapmaktır.

Soru 6:

Türkiye’nin toprak reformu sürecinin yürütüldüğü ve düzenlendiği en son yasa hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dokuzuncu beş yıllık kalkınma planında konuyla ilgili görüşlerdendir?

Soru 8:

Türkiye’nin toprak reformu sürecinin son yasası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Ülkemizde iç göç alma açısından aşağıdaki hangi şehir diğerlerine göre daha önceliklidir?

Soru 10:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi ikinci beş yıllık kalkınma planında konuyla ilgili görüşlerdendir?

Soru 11:

Türkiye’de tarım topraklarındaki mülkiyet dağılımına ilişkin dengesizliğin giderilmesine yönelik olarak toplam kaç adet yasa çıkarılmıştır?

Soru 12:

Merkezdeki kentle bütünleşebilme düzeyi, merkezdeki kentin egemenliği ve karşılıklı bağımlılık. Tarım dışı alanlarda çalışan iş gücü oranı, sektörlerin kapasite ve ciroları. Nüfusu 2.000.000'dan fazla olan büyükşehirlerde 50 km yarıçapındaki yerleşim yerleri. Erişebilirlik, ulaşım sistemlerinin gelişmişlik düzeyi. Donatılardaki çeşitlilik. Aşağıdakilerden hangisi metropilatan alanlarının özellikleridir?

Soru 13:

Macambo hangi ülkeden gecekondu olarak tanımlanır?

Soru 14:

"Canlıların kendi aralarında ve cansız çevreleriyle ilişkilerini bir düzen içinde yürüttükleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistemi" olarak tanımlanan hangisidir?

Soru 15:

Toplu Konut İdaresinin kaynaklarının hangi amaçlar için kullanılması konusu kanunla belirtilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu kanuna uymaz.

Soru 16:

Bireylerin toplum karşısında yalnız kalmadan sorunlarını çözmede etkili bir kurumdur olmakla beraber, ülkemizde ve daha başka birçok ülkede toplumsal kalkınmayı sağlamada önemli bir araç olarak kullanılan çalışma aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

Soru 17:

Metropolitan alanlar çevresinde "yeniçekim ve büyüme merkezleri" kurmak suretiyle nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetleri dengeli bir şekilde dağıtmak önerisi hangi Kalkınma planında yer almaktadır?

Soru 18:

Tarım tekniklerinin ilerlemesi Coğrafi Nedenler Göç etme eğilimi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri “klasik şehirleşme” nedenleri arasında yer almaz?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi uluslar arası platformda kabul edilen yeşil bina sertifikalarından biridir?

Soru 20:

Büyükşehir Belediyesi ‘nin kapsamı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğru verilmiştir? I. En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsar. II. Belediyeler arasında koordinasyonu sağlar III. Kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir. IV. Karar organı seçmenler tarafından seçilir.