logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Monosentrik şehir özelliklerindendir?

Soru 2:

Şehirlerin gelişimine hız kazandıran başlıca olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Canlıların kendi aralarında ve cansız çevreleriyle ilişkilerini bir düzen içinde yürüttükleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Modern Dönem Antik Çağ Dönemi Ortaçağ Dönemi Roma dönemi Şehirlere kronolojik olarak bakılırsa tarihten günümüze doğru sıralama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Mimar Moshie Safdie, Habitat’67, Montreal toplu konutlarına ait özelliklerden biridir?

Soru 6:

775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun “Belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır.” maddesinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Hangisi tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır?

Soru 8:

Konut politikaların belirlerken,  belirtilen üç önemli nokta hangileri olmalıdır.

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondu yerleşmelerinin ortak özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir planlamanın amaçlarındandır? I. Metropolitan alan ekonomisinin gelişimini önceden kestirmek, kısmen de olsa etkilemeye çalışmak, Metropolitan ölçekteki altyapı ve hizmet programlarını yönlendirmek ve uygulanmasını sağlamak, II. Metropolitan alanın alt bölgeleri olan belediyeler arası koordinasyon sorunlarını çözümlemek, III. Metropolitan alanın tümünde ve alt bölgelerinde arazi kullanma kararlarını denetlemek, IV. Metropolitan alanın ekolojik dengesinin bozulmasını ve çok çeşitli kirlenme türlerinin doğmasını önlemeye çalışmak,

Soru 11:

Dilimize “gecekondu” olarak girmiş olan kavramın Meksika'daki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Avcı’ya göre aşağıdakilerden hangisi bir yerleşmenin şehir olup olmadığının belirlenmesinde en fazla kabul gören kriterler arasında yer almaz ?

Soru 13:

“Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır.” Sözü edilen kanun aşağıdakilerden hangisini önlemeye yöneliktir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi boş bırakılan yere gelmelidir? ___________________ yaşayanların büyükşehire ilişkin talep ve ihtiyaçlarını mümkün olan en yüksek düzeyde karşılayabilmek için büyükşehirin mali, beşeri, fiziki kaynaklarını etkin biçimde kullanabilmek için gereken kararların verilmesi, uygulanması ve sonuçlarının denetlenmesidir.

Soru 15:

Ülkemizde büyükşehir yönetimi hangi birim tarafından yürütülmektedir?

Soru 16:

İngiltere'de 1946'da çıkarılan "Yeni Kentler Yasası"nın başlıca amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Büyükşehirdeki demografik yapı, sağlık hizmetleri, kültürel hizmetler, sosyal hizmetler hangi açıdan bilgi toplama alanlarını oluşturmaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de gecekondulaşmanın ortaya çıkış nedeni olarak kabul edilmektedir?

Soru 19:

M erkezileşmenin verimliliği ve planlamaya olan devlet müdahalesi hangi yıllarda tartışılmaya başlanmıştır?

Soru 20:

Kamuya ait bina ve alanları göstermeli Sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanacağı yerleri göstermeli Alt yapı tesislerini göstermeli Çeşitli amaçlar için ayrılan imar bölgelerini göstermeli Yukarıdakilerden hangileri büyükşehir planlamasının üçüncü evresi olan "planın oluşturulması ve kesinlik kazanması" aşamasında oluşturulan planın içerik kapsamında bulunmalıdır?