logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Şehircilik

Soru 1:

Konut politikaları bağlamında, akıllı binalar ile yeni bir konut yaşam biçimi öngörülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi akıllı bina özelliklerinden değildir?

Soru 2:

Kent Bilgi Sistemi ne zaman oluşturulmuştur?

Soru 3:

Aşağıdaki kişi-şehir tanımlamalarından hangileri doğrudur? 1 - Kişi : Marx & Engels, Tanım: Nüfusun, üretim aletlerinin, sermayenin, zevklerin ve gereksinimlerin bir merkezde toplanması 2 - Kişi : Simmel, Tanım : Yüksek düzeyde ekonomik iş bölümünün gerçekleştiği mekanlar 3 - Kişi : İşpir, Tanım : Kamu yönetimi, ekonomi, coğrafya, mimarlık, mühendislik, sosyoloji, sosyal psikoloji, tarih ve sanat tarihi, kriminoloji ile ilgilidir.

Soru 4:

İlk “Serbest Bölge” uygulaması serbest liman şeklinde nerede uygulanmıştır?

Soru 5:

Şehirleri “Şehrin özelliklerine uygun, şehirdeki diğer mekânları içeren ya da onunla birlikte yapılandırılan yerleşme” olarak tanımlayan kimdir?

Soru 6:

Vitruvius'a göre, mimarideki en önemli kriter aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans döneminde kentlerin biçimlenişinde temel alınan unsurlardan biri değildir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi "-polis' eki eklenerek elde edilen, çeşitli kentler ve banliyolar tarafından birleştirilerek oluşturulmuş şehir anlamına gelir?

Soru 9:

Askeri ve politik görüşlerin rekabet halinde olması Devamlı gerilimin ve değişimin olması Sosyal ve politik ilişkilerin olması Düzen ve gücün bir arada denetlenmesi Yukarıdakilerden hangileri Roma medeniyetindeki kentsel mekanların özellikleri arasında sayılabilir?

Soru 10:

Antik Çağ İslamiyet Öncesi Roma Dönemi Ortaçağ Modern Dönem Tarihten günümüze şehirlerin kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi 1927 yılındaki şehirleşme düzeyiyle ilgili doğru bilgi içermez ?

Soru 12:

İmar planlarının amacı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? Yerleşme yerleri ile yapılaşmaların imar planları ve ilgili mevzuat hükümleri ile sürdürülebilir çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak Belediye ve mücavir alanlar ile bu alanlar dışında kamu ve toplum yararını gerçekleştirecek hukuki çerçevenin oluşturmak Yerleşim birimlerinin fiziksel mekânlarının şekillenmesini sağlamak Planlı ve öngörülebilir bir yapılaşma sağlamak ve kent yerleşim alanlarını kontrol etmek ve denetlemek

Soru 13:

1923-1945 yılları arasında Ankara’da konut politikaları daha çok toplumun hangi kesimine yönelik olarak geliştirilmiştir?

Soru 14:

Yörükhan'ın araştırmalarına göre, konutun niteliğini anlatan, kişilerin ruh ve beden sağlığı açısından bu standardın patolojik değeri kaç kişi/odadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi barınma koşullarını belirleyen konut niteliklerinden biridir?

Soru 16:

Birbirine bağlı ana merkezlerden ve alt merkezlerden oluşmuş, mekansal yapı modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Hasol'a göre çekirdek konut için doğru bir açıklamadır?

Soru 18:

"Şehirleşmenin başlangıcı çok eski çağlara kadar gitmektedir. İlk kentler, M.Ö. 3000 yılından önce ...................................... doğmuştur." Yukarıdaki bilgide ilk kentlerin doğduğu yer aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Lonis, R. (2004) tarafından ortaya konmuş olan polis kavramına aittir?

Soru 20:

Şehir planının formüle edilmesi evresinde, hazırlanan planın gerçekçi ve uygulanabilir olmasını sağlayacak temel etmen aşağıdakilerden hangisidir?