logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yerel Yönetimler

Soru 1:

Aşağıdaki hususların hangisi birlik tüzüğünde yer almak zorunda değildir ?

Soru 2:

Kamu idarelerinin mali denetim ve kontrol sistemlerinde mali karar ve işlemlerin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesi aşağıdaki sistemlerden hangisinde gerçekleştirilir?

Soru 3:

Hizmet alımı ihalesine teklif veren gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri, ihale dosyasında hangi terimle ifade edilmektedir?

Soru 4:

İhaleyi yapan idarede yeterli sayı ve nitelikte personel bulunmaması halinde, ihale yetkilisi aşağıdakilerden hangisinden komisyona üye alabilir?

Soru 5:

Belli bir toprak parçası üzerinde toplu bir halde ve komşuca ilişkiler içinde yaşayan insanlardan oluşan, doğal yerleşme birimi niteliğindeki topluluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi mali saydamlığı sağlamak üzere zorunlu tutulan esaslardan biri değildir?

Soru 7:

Mahalli idarelerin menfaatlerinin korunması, geliştirilmesi ve personelinin eğitilmesi amacıyla il özel idareleri ve belediyeleri temsil etmek üzere ülke düzeyinde gerekli görülen sayıda birlik kurulur Ülke düzeyindeki birliklerden belediyeye ait olanın birlik meclisi, büyükşehir ile il merkezi ve nüfusu yüzbin ve daha fazla olan yerlerde o ilin milletvekili sayısı kadar üyeden oluşur Ülke düzeyindeki birliklerden il özel idaresine ait olanın birlik meclisi, il valileri ile her ilin il genel meclisinin, birlik tüzüğünde gösterilen sayıda kendi üyeleri arasından seçeceği kimselerden oluşur Yukarıdaki açıklamalardan hangisi / hangileri doğrudur?

Soru 8:

Birlik meclisine dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin kaçta kaçını geçemez?

Soru 9:

I. İdareler ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların ve verimli kullanılmasını sağlamakla mümkündür.II. Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez.III. Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.IV. Yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir.İdarelerin Kamu İhale Kanununa göre yapacakları ihalelerde dikkat etmeleri gereken temel ilkeler bulunmaktadır. Bu doğrultuda yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bu ilkelerdendir?

Soru 10:

Birliklerin denetimi kim tarafından yapılır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ihale komisyonu ile ilgili doğru bilgi değildir ?

Soru 12:

“Başta yürütme, yasama ve yargı erkleri olmak üzere, yerel yönetimleriyle, üniversiteleriyle, sendikalarıyla, vakıflarıyla, sivil toplum kuruluşları ve dernekleriyle ayrı görevleri olmakla birlikte, üst amaçta birbirleriyle uyumlu çalışması gereken bir organizasyondur”Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Mal alımı ihalesine teklif veren gerçek veya tüzel kişileri veya bunların oluşturdukları ortak girişimleri aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Soru 14:

I. Vali  II. İç İşleri Bakanlığı  III. Kaymakam IV. Başbakan                                                             Ülke düzeyinde kurulan birliklerin denetimini yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yapabilmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi "adem-i merkeziyet" kavramıyla aynı anlama gelmektedir?

Soru 16:

Birlik tüzüğü, birliği kuracak mahalli idarelerin meclislerinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edildikten sonra valinin, birlik birden fazla ildeki mahalli idarelerin katılımı ile kuruluyorsa İçişleri Bakanının onayı ile kesinleşir. Birlik tüzüğünde aşağıdaki hususların hangilerinin bulunması zorunludur? I. Birliğin adı ve amacı II. Birliğin merkezi III. Birliğe devredilen görev ve hizmetler IV. Birliğin bütçesi

Soru 17:

I.  Politik II. İdari III. Mali IV. Hukuk V. Sosyal Yukarıdakilerden hangisi /hangileri yerelleşen yetkinin türüne göre yerelleşme tipleridir.

Soru 18:

Mahalli idarelerde dış denetim .......... tarafından yapılır. Bu denetimin amacı; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, yönetimin mali faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlara, kurumsal amaç, hedef ve planlara uygunluk yönünden incelenmesi ve sonuçlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne raporlanmasıdır.Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 19:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 20:

İhale komisyonu yapılanmasıyla ilgili olarak aşağıda belirtilenlerden hangisi yanlıştır?