logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yerel Yönetimler

Soru 1:

Aşağıdaki birimlerden hangileri Kent Konseyinin organları arasındadır? I - Genel Kurul II - Yürütme Kurulu III - Meclisler IV - Çalışma Grupları

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kişiliğe sahip olmayan federe devletlerin oluşturdukları bir devlet şeklidir?

Soru 3:

Merkezi yönetimin ikincil konumda kalmasını ve görevlerin orta ve yerel düzeydeki birimler tarafından etkili bir biçimde yerine getirilememesi halinde devreye girmesini öngören bir ilke olarak tanımlanan ilke hangisidir?

Soru 4:

Yönetimin yargı denetimine tabi tutulması aşağıdakilerden hangi amaca hizmet etmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi denetim kavramının temel ilkelerinden biri değildir?

Soru 6:

Avrupa Birliği kararlarında yerindelik ilkesine vurgu yapılmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Planlanan işlerin amaç ve hedeflere ulaşacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini belirlemek ve saptanacak sapmaları ve sorunları gidererek sistemin en etkili ve verimli çalışmasını sağlamak aşağıdakilerden hangi kavramı ifade etmektedir?

Soru 8:

Yerel yönetimlerin kararlarını almasından önce veya kararlarını almasından sonra yapılmasına göre; onama yetkisi, önceden izin yetkisi, yerine geçme yetkisi, iptal etme yetkisi, erteleme yetkisi, kararın yeniden görüşülmesini isteme yetkisi gibi yetkilerin ortaya çıktığı denetim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi idarelin Kamu İhale Kanununa göre yapacakları ihalelerde dikkat etmeleri gereken temel ilkelerden biri değildir?

Soru 10:

Almanya'nın land, İsviçre'nin kanton olarak adlandırdığı devletçikleri barındırması hangi tip siyasal yerinden yönetim şeklinin bir örneğidir?

Soru 11:

I Yerel Yönetimlerde Yerindenlik II Göçmen Sorunları III Sanayi Politikaları IV Savaş Politikaları V Vize Politikalrı Aşağıdakilerden hangisi 1992’de imzalanarak 1 Kasım 1993 tarihinde yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması ile getirilen düzenlemeler içerisindedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin denetlenme yöntemleri arasında sayılamaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kamu yönetimi sistemi içerisinde yer alan elemanlardan biri değildir?

Soru 14:

Kalkınma ve çevre arasında denge kurulmasını hedefleyen “sürdürülebilir kalkınma” kavramının uygulanmasına yönelik, küresel uzmanlaşmanın ve siyasi taahhütlerin en üst düzeydeki ifadesi olan bir eylem planı olarak ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi  sınıflandırma ilkesinin düzene yapacağı yararlardan biri değildir?

Soru 16:

Kurum ve kuruluşların gerçekte hangi nitelikte ve nicelikte personele ihtiyaçları olduğunu ortaya konulması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kamu yönetiminin en önemli unsurunu oluşturan ve kamu kuruluşunda kamu hizmeti yapan kişiye ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıda verilen karar süreçlerine katılım yöntemlerinden hangisinin ortaya çıkış nedeni demokratik kaygılardır?

Soru 19:

Yerel yönetim sayısı bakımından en dağınık ve sayıca en kalabalık ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Yönetimin siyasallaşmasını ve siyasal kayırmacılığın önlenmesini sağlamak amacıyla ilgilinin, görevi başarı ile yapabilme gücü olan insanları göreve getirmesi hangi personel yönetim ilkesidir?