logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

Yedi bölümden oluşan 3194 sayılı İmar Kanunu'nun birinci bölümünde hangi hükümler yer almaktadır?

Soru 2:

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kıtalararası seyahate elverişli, yüksek yolcu kapasitesine sahip ve deniz turizmi ticaretinde kullanılmaya uygun deniz aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Belirlenen bir hedefe ulaşabilmek amacıyla, harekete geçmeden önce yapılan hazırlıklar, karar verme, seçim yapma sürecine ne ad verilir?

Soru 5:

Belediyelerin kurulabilmesi için yerleşim birimlerinin nüfusunun en az kaç olması gerekir?

Soru 6:

İmar ile ilgili her tür ve ölçekteki genel düzenleyici planları kapsayan imar yasası ne tür bir hukuki özelliğe sahiptir?

Soru 7:

“5393 Sayılı Belediye Kanununa göre  Belediyelerde stratejik plan yapılması zorunlu olmayan nüfus sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 8:

I-İnsanların refahını artırmak, II- Hayat standartlarını yükseltmek, III- Temel hak ve özgürlüklerini güçlendirerek adil, güvenli ve huzurlu bir yaşam ortamı tesis etmek, Kalkınmanın amacı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

“Desantralizasyon” kavramının açıklaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan bu planların ilki 1963 yılında onaylanarak uygulanmaya başlanmıştır Kalkınma planları 5 yıllık süreci kapsar Kalkınma planlarının onay yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir Devlet planlama teşkilatı tarafından hazırlanan planlarla ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Onaylı halihazır haritalar altlık olarak kullanılır Varsa kadastral durum işlenmiştir 1/5000 ile 1/25.000 arasındaki ölçeklerde hazırlanır Yukarıdakilerden hangisi/hangileri nazım imar planının özelliklerindendir?

Soru 12:

Yapı denetim kuruluşları hangi elemanları istihdam etmektedir?

Soru 13:

I- Belirlenen bir hedefe ulaşabilmek amacıyla, harekete geçmeden önce yapılan hazırlıklar, karar verme, seçim yapma sürecidir. II- Planlama, belirlenen amaca ulaşabilmek için, saptanmış olan hedeflere varabilmek üzere geliştirilecek kararların alınmasını ifade etmektedir. III- Planlamada geleceğe yönelik olarak bir fikrin/ düşüncenin, vizyonun varlığı ve bunun nasıl uygulanacağına ilişkin bir görüşün olması zorunludur. Planlama ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 14:

İmar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanununa, İmar Planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şekline ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Sahil şeridi en az kaç metre genişliğindedir?

Soru 16:

Marjinal tarım arazilerinde parsel büyüklüğü en az kaç hektar olmalıdır?

Soru 17:

İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına kaç metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde ise belediye kurulamaz?

Soru 18:

I- Kent planı, giriş, varsayımlar bölümü ve bir plan raporu ile varlık kazanmaktadır. II- Kent planları İnsan, toplum ve çevre ilişkileri temelinde hazırlanır. III- Kent planlarında, fiziksel çevrenin sağlıklı ve güvenli bir yapıya kavuşturulması ve bir o kadar yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik hedefler ön plandadır. Kent planı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

I.   Amaçların belirlenmesi II.  Hedeflerin belirlenmesi III. Araştırma IV. Çözümleme V.  Plan yapma Yukarıdakilerden hangisi önerilen seçenekler arasında değerlendirme yöntemlerine başvurularak seçim yapma evresidir?

Soru 20:

I.   Yasama İşlemi II.  İdari İşlem III. Yargı İşlemi İmar Kanunu uyarınca Belediyelerin plan onama  yetkisini kullanması yukarıdaki işlem türlerinden hangisine girmektedir?