Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını görüşmek ve kabul etmek Belediye Faaliyetlerinin ve Personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek Belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek Yukarıdakilerden hangisi belediye meclisinin görev ve yetkileri içinde yer alır?

Soru 2

Orta Zorluk

tek parça halindeki bir parselin iki yada daha fazla parsele ayrılması işlemine ne ad verilir?

Soru 3

Orta Zorluk

Planlama kararlarının mekan boyutunda uygulanması ile planlama sürecinin tamamlanabileceğini esas alan şehircilik gibi uygulamalı bilim dallarında planlama sürecinin uygulama - düzenleme aşamasını içermesi gerekli ve zorunludur. Yukarıdaki anlatımda hangi öge yer almazsa plan kararları, plan ilkeleri, plan hedefleri yazılı belgeler halinde kalır?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi kamulaştırma kanununda kamu yararı kararı alacak mercilerden biri değildir?

Soru 5

Orta Zorluk

Yapı denetim kuruluşları ve laboratuarların çalışma usul ve esaslarını, bu kuruluşlarda görev alacak denetçi mimar ve mühendisler ile diğer görevlilerde aranacak nitelikleri düzenleyen imar yönetmeliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

Devlet planlama teşkilatı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Koruma amaçlı imar planlarının onaylanması için yukarıdakilerden hangilerinden uygunluk kararı alınmalıdır?

Soru 7

Orta Zorluk

Planlama süreci ve evrelerinden biri olan Amaç ve Hedeflerin Belirlenmesi ilkesindeki hedefi amaçtan ayıran en belirgin özellik nedir ?

Soru 8

Orta Zorluk

Çevre düzeni planı ve imar planının ilgili idarenin karar merciine sunulması için aşağıdakilerden hangisi asli unsulardan biri değildir?

Soru 9

Orta Zorluk

Kent planlarının katılığı, gerçekte, taşınmaz mal iyeliği ve ekonomik yaşamdaki istikrarın vazgeçilmez koşuludur. Planların değiştirilmesindeki bu katılığa karşın, kent planların kutsal kitaplar gibi değişmez varsaymak; ekonomik ve toplumsal yönden ve teknolojik ilerlemeler açısından hızlı bir değişme içinde bulunan toplumların kentlerinin gerçek yapısına aykırı düşer ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Orta Zorluk

I.   Bern Sözleşmesi II.  Barselona Sözleşmesi III. Basel Sözleşmesi Biyoçeşitliliğin korunması amacıyla ülkemiz yukarıdaki sözleşmelerden hangisine taraf olmuştur?

Soru 11

Orta Zorluk

I- Hazırlanan planların ilan edilmesi, askıda kalması ve askı süresi içinde yapılabilecek itirazların beklenmesi gerekmektedir. II- Planlar, itiraz(lar) yapılıyorsa bu itiraz(lar)ın değerlendirilmesi sonucu kesinleşmektedir. III- Planlara itiraz, otuz günlük ilan süresi içinde idareye yapılır ve itirazlar idarece değerlendirilir. İmar Planlarının İlanı, İtirazlar ve Kesinleşme ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Kamulaştırmaya yetkili Kamu idareleri ve kamu tüzelkişilerinden değildir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi planlamaya uygun araç ve stratejiler belirlenirken göz önüne alınabilecek koşullardan değildir ?

Soru 14

Orta Zorluk

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği neleri kapsar? Her tür ve ölçekteki mekânsal planlar mekânsal planlara ilişkin revizyon, ilave, değişikliklerin yapılmasına ve incelenmesine, Mekânsal planlar ile özel amaçlı plan ve projelere yönelik usul ve esasları kapsamaktadır.

Soru 15

Orta Zorluk

Devlet veya kamu tüzel kişilerince,  kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılığını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamı veya bir kısmına el konulması veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi olarak tanımlanan işlem aşağıdakilerden hangidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Onaylanmış imar planlarının, kural olarak, dışına çıkılamaması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 17

Orta Zorluk

I.    3634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu II.   2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu III.  2960 sayılı İstanbul Boğaziçi Kanunu IV.   3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkındaki Kanun V.    3194 sayılı İmar Kanunu Planlama alanında, yukarıdaki kanunların hangisinin 4. maddesinde genel kanun, özel kanun ayrımına gidilmiştir?

Soru 18

Orta Zorluk

3194 sayılı İmar Kanunu hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 19

Orta Zorluk

Kentsel alanların büyümesi ve gelişmesi için önceden saptanmış ereklere ulaşmakta kullanılan sağgörüyü (basiret), kent planlaması olarak tanımlayan bilim insanı kimdir ?

Soru 20

Orta Zorluk

Geleceğe yönelik bir tasarı olması Belirli hedef/amaçlara ulaşmak için yapılması Sistemli bir kararlar ve eylemler dizisi oluşturması En geniş anlamı ile ele alındığında planlama kavramının vazgeçilmez özellikleri yukarıdakilerden hangisi veya hangileridir?

Derse Dön