logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

I.   2010 II.  2011 III. 2012 IV.  2013 V.   2014 Mekânsal  Planlar Yapım Yönetmeliği hangi yılda yürürlüğe girmiştir?

Soru 2:

Günümüzdeki İmar Yasası niteliğindeki ilk yasal süreç teknik ve sosyal anlamda 1956 tarihli kaç sayılı yasa ile başlamıştır?

Soru 3:

kıyı kanunu kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 4:

Değişen koşullara uyum sağlanması Mekânsal uyumun gözetilmesi Kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması Korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hususları ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzel kişilerin görev ve sorumlulukları hangi Kanun kapsamında ele alınmaktadır?

Soru 5:

I. Metropolitan plan II. Uygulama imar planı II. Nazım imar planı  Yukarıdakilerden hangisi/hangileri yerel fiziki planlardandır?

Soru 6:

Özel kişilerin elinde bulunan bir taşınmazın, sahibince satışa çıkarıldığında, öncelikle devlet, kent yönetimi ve öteki kamu kuruluşlarına satılmasını öngören sınırlama; kamu kuruluşlarına bu amaçla tanınan öncelikli satın alma hakkına ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Koruma Amaçlı İmar Planı, Turizm Amaçlı İmar Planı, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Islah İmar Planı ve Köy Yerleşim Planı gibi ölçeklerine ve planlama yetkilerine göre çeşitlilik gösteren plan hangisidir ?

Soru 8:

I.    Vali II.   Çevre ve Şehircilik İl Müdürü III.  İl Özel İdaresi Müdürü IV.  Tapu ve Kadastro Müdürü V.    Büyükşehir Belediye Başkanı İl Çevre Düzeni Planı yukarıdakilerden hangisinin koordinasyonunda yapılır?

Soru 9:

Toplumsal ve idari gereksinimleri göz önünde bulundurarak kentlerin fiziksel gelişmelerinin biçimlenmesine bir yön vermek ile ilgili sorunlarla uğraşan bir bilim,sanat ve bir uğraş alanı olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki tanım hangi bilim insanına aittir?

Soru 10:

Kent planlarının nesnelliği, herkese eşitlik ve adalet ilkelerine uygun olarak uygulanması ve yine bu ilkeler çerçevesinde hazırlanması ile gerçekleşmektedir. Yukarıdaki anlatımdan hangi öge çıkarılırsa kent planları öznel nitelikli plan halini alır?

Soru 11:

Yapı ruhsatı alındığından itibaren yapının inşasına kaç yıl içinde başlanması gerekir?

Soru 12:

mekansal planlar yapım yönetmeliği hangi tarihte hazırlanmıştır?

Soru 13:

2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma planında odaklanılan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinde 3194 Sayılı İmar Kanunu Gereği Çıkarılan Yönetmeliklerde değişiklik yapılmamıştır ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırma ve seçimin yapılmasına yardımcı olabilecek öğelerden değildir ?

Soru 16:

İmar Kanununun 15. ve 16. maddeleri uyarınca, tek parça halindeki bir parselin iki veya daha fazla parsele ayrılması işlemine ne ad verilmektedir?

Soru 17:

aşağıdakilerden hangisi planlama alanındaki özel kanun niteliğinde olan kanunlardan birisi değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi üst düzey fiziki planlardan biridir?

Soru 19:

I. Bölge planları II. Ülke kalkınma planları III. Stratejik planlar Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sosya ekonomik planları oluşturmaktadır?

Soru 20:

Belediye yararına kamulaştırmalarda kamu yararı kararı verecek merci aşağıdakilerden hangisidir?