logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

Taban alanı kat sayısı; Taban alanının imar parseli alanına oranıdır. İnşaat alanı kat sayısı; Yapı inşaat alanının imar parseli alanına oranıdır. Bina yüksekliği; Binanın herhangi bir katının döşeme üstünden bir üstteki katının döşeme üstüne kadar olan mesafesidir. Yapı düzenine ait yukarıdaki tanımlardan hangileri doğrudur?

Soru 2:

I.    Sosyal II.   Siyasi III.  Ekonomik IV.   Teknik V.    Toplumsal Barış IV.   Sağlık ve Güvenlik Ülkemizde imar affı uygulamasının nedenleri yukarıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Konu, zaman yer arasındaki ilişkileri ifade eden programlardır Eylem ve düzenleme şemalarıdır Zaman ve yer gösteren tablolardır Yukarıdakilerden hangisi/hangileri gerçekleştirilmesi için uyulması düşünülen sistem olarak açıklanan “plan” ın içeriğini oluşturur?

Soru 4:

Aşağıdaki sınırlayıcı etmenlerden hangilerinin  planlamayı zor ve sürekli olarak beklenmeyen koşulla mücadele edilen,geri beslemelerin çok sık yapıldığı bir süreç haline getirdiği söylenemez?

Soru 5:

I.   1965 II.  1975 III. 1985 IV. 1995 V.  2005 3194 Sayılı İmar Kanunu hangi yılda yürürlüğe girmiştir?

Soru 6:

I.    Kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması II.   Yaşam kalitesinin artırılması III.  Kentsel ve kırsal alanlar arası mekânsal ilişkilerin güçlendirilmesi IV.   Fiyat istikrarının sağlanması V.    Gelir dağılımında adaletin sağlanması VI.   Devlet borçlarının azaltılması Yukarıdakilerden hangisi planların hazırlanması sürecinde göz önünde bulundurulması gereken ilke ve esaslardandır?

Soru 7:

I- Gökova II- BelekI III- Tuz Gölü IV- Finike Denizaltı Dağları Türkiye’deki Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

“Herhangi bir bölgede yapılacak imar planlarına altlık olacak şekilde üretilen ve arazi üzerinde mevcut olan eş yükselti eğrileri, binalar, yollar, doğal su kaynakları, akarsular, denizler, ormanlar, alt ve üst yapı projeleri, müştemilatlar, kadastral parseller gibi çevresel elemanların ölçekli olarak düzlemsele aktarıldığı haritalardır" Tanımı Aşağıdakilerden hangi harita/plan türünün açıklamasıdır?

Soru 9:

Gecekondu alanları barındırdığı toplum kesimi, kent plancıları ya da yerel yönetimler açısından bir problem alanı olarak görülürken, politikacılar açısından potansiyel oy alanı olarak görülmektedir. Bununla birlikte, özellikle ekonominin üretken sektörlerine ucuz işgücü olarak da değerlendirilebilmektedir. Bu hususlar planlama sürecinin evreleri ile ilgili olarak aşağıda şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Ülkemizde imar uygulamalarına yönelik planlama çalışmalarını düzenlemek amacıyla çıkarılan Ebniye Nizamnamesi(tüzük) kaç yılında planlama çalışmalarına başlamıştır ?

Soru 11:

Taş veya tuğladan yapılmış yapılara ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Çevre ve Şehircilik bakanlığının yetkisinde değildir?

Soru 13:

Çevre düzeni planı ve imar planları onaylandığı tarihten itibaren en geç on beş iş günü içinde herkesin görebileceği şekilde idarelerce tespit edilen ilan yerlerinde asılmak suretiyle ve idarelerin internet sayfalarında eş zamanlı olarak kaç gün süreyle ilan edilir?

Soru 14:

Türkiye'deki Özel Çevre Koruma Bölgeleri büyüklüğü 2009 verilerine göre nüfusu hiç olmamasına karşın Türkiye yüzölçümünün % 1.4 ' ünü kapsayan bölge hangisidir ?

Soru 15:

Planlama,kentleşme ve toplulaştırma ile ilgili düzenlemelerin tamamına yetkili olan bakanlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kent planlamanın evrelerinden değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kent planlamasının öğelerinden biri olamaz ?

Soru 18:

I.    Hukuk devleti ilkesi II.   Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi III.  Kuvvetler ayrılığı ilkesi IV.  Ölçülülük ilkesi V.   Genellik ilkesi Kamu yönetiminde, yönetimin yetki ve sorumluluğunun, yerel kamu otoritelerinin daha geniş bir serbestiye sahip kılınmaları için kısmen merkezî yönetimden yerel yönetimlere bırakılması, İmar Kanununda olduğu gibi planlama yetkilerinin verilmesi yukarıdaki ilkelerden hangisine göredir?

Soru 19:

Afet zararlarının azaltılmasına yönelik olarak tehlike ve risklerin göz ardı edilerek tanımlanması ve tedbirlerin alınması Ekonomik ve sosyal gelişme için gerekli olan altyapı, hizmet ve üretim faaliyetlerinin kentsel ve kırsal tüm alanları kapsayacak şekilde kalkınma politikalarına uygun olarak dağıtılması Kentsel ve kırsal alanlar arası mekânsal ilişkilerin güçlendirilmesi, Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Mekânsal Strateji Planlar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilkelerdendir?

Soru 20:

Doğal, tarihî ve kültürel değerlerin korunması Serbest piyasa yararı, kaynak kullanımında etkinlik, verimlilik ve saydamlığın sağlanması Mekânsal uyumun gözetilmesi Aşağıdakilerden hangisinde mekânsal planlar yapım yönetmeliğinde yer alan planların harita ölçekleri doğru verilmiştir?