logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

İmar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenleyen kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir kimsenin bir taşınmaz sahibi olabilmesi için en az kaç yaşında olması gerekmektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinde kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açma sorumluluğu ile ilgili bilgi doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

I.   Küçültülmesine III. Kapatılmasına III. Tasfiyesine IV.  Faaliyetlerinin süreli veya süresiz olarak durdurulmasına V.   Faaliyet alan ve türlerinin tamamen veya kısmen değiştirilmesine Özelleştirme Yüksek Kurulu özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlardan gerekli görülenleri için yukarıdaki kararlardan hangisini alır?

Soru 5:

I.    1 II.   2 III.  3 IV.   4 V.    5 Taşınmazın mülkiyeti kaça ayrılır?

Soru 6:

Otopark Yönetmeliği’nde belirtilen yerleşim alanlarında kullanım çeşitlerine göre en az gerekli otopark miktarı eşleştirmelerinden hangisi doğrudur? 1-Otel 2-Motel 3-Mesken 4-Apart Otel 5-Pansiyon A-3 daire B-5 oda C-4 oda D-Oda sayısının %80'i kadar E-2 ünite

Soru 7:

İmar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş alanlar aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 8:

I.   Ticaret Bakanlığı II.  Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı III. Sağlık Bakanlığı IV.  İçişleri Bakanlığı V.   Kültür ve Turizm Bakanlığı Yukarıdakilerden hangisi planlamada merkezi yönetim birimi olarak görevlidir?

Soru 9:

3194 sayılı İmar Yasasının 10. Maddesi imar programlarıyla ilgili olarak; “Belediyeler; imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç .......... içinde, bu planı tatbik etmek üzere .......... imar programlarını hazırlarlar. Boşluklara gelecek uygun ifadeler sırasıyla aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 10:

İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerinde diğer bir taşınmaz veya kişi lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan haktır. İrtifak hakkı, eşya sahiplerine eşya üzerinde kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkı verir. Yukarıda bahsedilen irtifak hakkı tanımı içerisinden hangi öge çıkarılırsa, mülkiyet hakkının unsurlarına yaklaşılmış olur?

Soru 11:

Coğrafi ve kent bilgi sistemlerinin kurulması hangi kurumun sorumluluğu kapsamındadır?

Soru 12:

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı, Sosyo-ekonomik gelişmeye yönelik olarak aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmez ?

Soru 13:

İmar programları, belediyelerin imar planlarını uygulamak amacıyla kaç yıllık hazırlanmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bir köy yerleşmesinde köylünün yasa çerçevesinde zorunlu olarak yapması gereken işlerden biri değildir?

Soru 15:

İmar Kanunu’na göre  belediye sınırları dışında kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarının hazırlanması aşağıdakilerden hangisinin yetki kapsamındadır?

Soru 16:

Ham durumda bulunan arazilerin imar parseline dönüştürülmesi sürecinde gerçekleştirilen idari işlemler dizisine ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi birkaç şeyi (taşınmaz, arazi, parsel) bir araya getirme, birleştirme anlamındadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "İmar parseli" tanımıdır?

Soru 19:

Hangisi, her tür ve ölçekteki mekânsal planlar ile bu planlara ilişkin revizyon, ilave, değişikliklerin yapılmasına ve incelenmesine, mekânsal planlar ile özel amaçlı plan ve projelere yönelik usul ve esasları kapsar?

Soru 20:

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü aşağıda verilen kurumlardan hangisinin ana hizmet birimlerinden biridir?