logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

Ülkemizde hazırlanan planlarda istenilen hedeflere ulaşmak için uygulamada öncelikle ne yapılması gerekir?

Soru 2:

I.   Açıklık ilkesi II.  Esneklik ilkesi III. Zorunluluk ilkesi IV.  Nesnellik ilkesi V.   Genellik ilkesi Kent planlarının nihai amacı olan kamu yararına en büyük katkıda bulunan ilke yukarıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I.    Çevre  Hukuku II.   İdare Hukuku III.  Medeni Hukuk IV.   Fikir ve Sanat Hukuku V.    Devletler Özel Hukuku Belediyenin imar planlarına ilişkin yaptığı iş ve işlemler hangi hukukun alanına girmektedir?

Soru 4:

I.   1 II.  2 III. 3 IV. 4 V.  5 Bölge Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak tespit ve tescil edilen alandaki yapılaşma koşullarının belirlenmesi için hazırlanan planlar, sit ilanından sonraki kaç yıl içerisinde ilgili Belediye tarafından hazırlanır?

Soru 5:

Belediye encümeni İl idare kurulu Üniversiteler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Kamulaştırma Kanunu kapsamında kamu yararı verebilecek kamu idareleri ve kamu tüzel kişileridir?

Soru 6:

I.    Yetki II.   Şekil III.  Sebep IV.   Yaptırım V.    Eşitlik VI.   Konu VII.  Amaç Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği genel olarak yukarıdaki unsurlardan hangisini tanımlamıştır?

Soru 7:

Bir taşınmazın yapılı iken yapısız hale gelme veya yapısız iken yapılı hale gelmesi durumunda, arazideki fiili durumunun paftasında ve tapu sicilinde gösterilmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 8:

I.   İdare II.  Yargı III. Yasama Vesayete dayalı denetim yetkisini yukarıdakilerden hangisi kullanır?

Soru 9:

I.   Refahı artırmak II.  Hayat standardını yükseltmek III. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirmek IV. Geçmişten gelen alışkanlıkların devamını sağlamak Kalkınma planları ile insanlar için yukarıdakilerden hangisi amaçlanmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi özellikle mimarlık ve şehir planlama disiplinlerine göre planın tanımıdır?

Soru 11:

birbirine bitişik olan bir veya birden çok parselin tek parsel haline dönüşmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İmar parseli tanımıdır?

Soru 13:

.....................................belirlenen bir hedefe ulaşabilmek amacıyla, harekete geçmeden önce yapılan hazırlıklar, karar verme, seçim yapma sürecidir. Noktalı yere gelecek kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I.   1848 II.  1858 III. 1868 IV. 1878 V.  1888 Ebniye Nizamnamesi hangi yıldan itibaren ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır?

Soru 15:

“Mesken, ticaret gibi çeşitli kullanımlar için ne kadar otopark ayrılması gerektiği, otopark bedellerinin tespit ve kullanım şekilleri” aşağıdakilerden yönetmeliklerin hangisinde yer alır?

Soru 16:

Kent planlarının, ne hiç değiştirilemeyecek biçimde hazırlanmış katı belgeler, ne de sık sık değiştirilerek, gereksiz bir biçimde bireylerin ya da kurumların isteğine göre değiştirilebilen belgeler olması aşağıdaki ilkelerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 17:

Turizm Bölgeleri içinde öncelikle geliştirilmesi öngörülen, mevkii ve sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilen doğal veya sosyokültürel değerlerin yoğunlaştığı alanlar Turizm Teşvik Kanununda hangi terimle ifade edilir?

Soru 18:

Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç ne kadar süre içinde yapı ruhsatiyesi verilir.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi tamamlayıcı plan niteliğindedir?

Soru 20:

I. Planlar, diğer kademedeki planların büyütülmesi veya küçültülmesi yolu ile elde edilir II. Planlarda afet, jeolojik ve doğal veriler esas alınır III. Planlarda, varsa mevcut geleneksel dokunun korunması esastır  Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Mekansal Planların Hazırlanması ve Yürürlüğe Konulması kapsamında doğrudur?