logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2

Soru 1:

Türk devletinin laik olduğu ifadesi hangi yıl anayasaya eklenmiştir?

Soru 2:

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan inkılapların halka mal edilmesi, derinleştirilmesi ve halkın eğitilmesi için herkesin çalışmalarına rahatlıkla katılabileceği yaygın bir teşkilat olarak aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur?

Soru 3:

Seçeneklerden hangisi Atatürk'ün dış politikadaki uygulama esaslarından biri değildir?

Soru 4:

Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük siyasetini inceleyerek Türklerin milli varlıklarını ancak Türkçülükle koruyabileceğini ileri süren düşünce adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını bitiren 11 Ekim 1922 tarihli Mudanya Mütarekesi ile Türkiye’nin bağımsızlığını tanıyan 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması arasında aşağıdaki hangi olay meydana gelmiştir?

Soru 6:

1923-24 senesinde ülkedeki lise sayıları ne kadardı?

Soru 7:

I.Toplumsal ve siyasal düzenin genellikle kuvvet yoluyla değiştirilmesi II. İhtilal sonrası değişim ve gelişimler III. Bir halden başka bir hale dönüşmek yani gelişmek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri İnkılapçılık ilkesini tanımlamada kullanılabilmektedir?

Soru 8:

Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir”. tarifi aşağıdakilerden hangilerini içermez?

Soru 9:

Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, akılcı, çağdaş, uygar, ileriye dönük, demokratik, toparlayıcı, birleştirici, yüceltici, insancıl ve barışçıdır. Buna paralel olarak ırkçılığa karşıdır. Atatürk’ün isteğiyle yazılan hangi kitabında millet tanımında ırkçılık dışlanmış, milletlerin ırkların bir karışımı olduğu, önemli olanın akıl ve ülkü birliği olduğu ifade edilmiştir?

Soru 10:

Batı dillerinde republic şeklinde yazılan cumhuriyet'in manası nedir?

Soru 11:

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası hangi olay üzerine kapatılmıştır?

Soru 12:

Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim konusuna verilen önceliğin ilk ve en önemli göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Cumhuriyetin ilanı II. Saltanatın kaldırılması III. Ankara'nın başkent olması IV. Lozan Antlaşmasının imzalanması Yukarıdaki olaylar oluş sırasına konulduğunda aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğru olur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 1924 Anayasası'nın özelliklerinden biridir?

Soru 15:

Teşvik-i Sanayi Kanunu kaç yılında çıkarılmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde 1923 ve 1938 yıllarındaki karayolu uzunlukları doğru verilmiştir?

Soru 17:

I. Musul Meselesi'nin ısrarla İngiltere'nin güdümündeki, üstelik Türkiye'nin henüz üyesi olmadığı Milletler Cemiyeti'ne taşınmasıII. Fransa'nın misyoner okulları meselesindeki ısrarıIII. Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerinin mallarını müsadere etmesi ile İstanbul'daki Rum nüfusunu artırma ve fazla göstermeye yönelik çabaları Yukarıdaki hadiselerin 1923-1938 arası Türk dış politikasının karşılaştığı tutumlara ilişkin ortak teması nedir.

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ülkenin okuma-yazma oranını arttırmaya yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden değildir?

Soru 19:

Türkiye'nin, Alman ve İtalyan baskısının artması üzerine Batıda güvenliği için oluşturduğu pakt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Türkiye’nin milletler cemiyetine girişi hangi tarihte tamamlanmıştır?