logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Mahalli İdareler Maliyesi

Soru 1:

Yeni kamu yönetimi anlayışına uygun olarak meclis çalışmalarında katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik, hizmetten yararlananların ihtiyacına odaklılık, sivil toplum örgütlerinin önerilerinden yararlanma ve halkın bilgi edinme hakkını kullanması düşüncelerini hayata geçirecek bir sistem kurulması için il genel meclisi aşağıdakilerden hangisinden oluşmalıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi belediye bankalarının ilklerinden değildir?

Soru 3:

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde faaliyet gösteren maden işletmelerince Maden Kanunu’nda yer alan Devlet paylarına ilaveten yıllık satış tutarından belediyeye aktarılan pay yüzdesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi muhtarın görevlerindendir?

Soru 5:

Bir beldenin adı kimin onayı ile değiştirilebilir?

Soru 6:

Harcamalara katılma payları, bina ve arsalarda vergi değerinin % kaçını geçemez?

Soru 7:

Bugünkü il özel idarelerinin yasal temeli hangi dönemde atılabilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ilçe belediyelerinin görev ve yetkilerinden biri değildir ?

Soru 9:

I. Vali yardımcılarına II. Yöneticilik sıfatı bulunan il özel idaresi görevlileri III. Kaymakamlara IV. Belediye başkanlarına Vali yukarıdakilerden hangilerine görev ve yetkilerinden bir kısmını hizmetlerin aksamadan hızlı, verimli ve etkili yürütülmesi amacıyla yetki devri yapabilir?

Soru 10:

Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının % kaçı büyükşehir belediyelerine pay olarak aktarılmak zorundadır?

Soru 11:

İl genel meclisinin; I. Danıştay tarafından feshi veya meclis toplantılarının ertelenmesi II. Yedek üyelerin getirilmesinden sonra da meclis üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi III. Geçici olarak görevden uzaklaştırılması IV. Meclis üye tamsayısının yarıdan fazlasının tutuklanması durumlarında, meclis çalışabilir duruma gelinceye veya yeni meclis seçimi yapılıncaya kadar il genel meclisi görevi kim tarafından yürütülür?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi belediyenin organlarından biridir?

Soru 13:

İl genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde valiye gönderilir. Vali, hukuka aykırı gördüğü kararlar ile ilgili nasıl bir uygulama yapar?

Soru 14:

I. Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. II. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur III. İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına 10 km.’den daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz. Belediyelerin kurulması ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İller bankasının zayıf yönleri arasındadır?

Soru 16:

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskûn sahalarının katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığı en fazla kaç metre olabilir?

Soru 17:

Haberleşme vergisinin oranı kaçtır?

Soru 18:

Hangisi Vilayet İdare Meclisi üyeleri arasında yer almaz ?

Soru 19:

Belediye Kanunu'na göre, bir yerleşim yerinde belediye kurulabilmesi için askari ne kadar nüfusa ihtiyaç vardır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi il özel idaresinin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmamıştır?