logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Mahalli İdareler Maliyesi

Soru 1:

Kurumların kaynak bulmak amacıyla ticaret ya da sermaye piyasası kanunlarına  göre çıkardıkları, vadesi bir yıldan uzun borç senedine ne denir?

Soru 2:

Elektrik, içme suyu, ulaşım, çevre sağlığı ve kentsel politika gibi alanlarda faaliyette bulunmak üzere kurulmuş belediyeler arası işbirliği örgütüdür. Yukarıda tanımı verilen örgüt hangisidir ?

Soru 3:

Yerel yönetimlerin, anayasa ya da kanunlarla açıkça yasaklanmamış, kendi yetki alanları dışında bırakılmamış veya başka herhangi bir yönetimin görev alanına girmemiş ve başka herhangi bir yönetime verilmemiş olmak kayıt ve şartıyla her türlü görevi üstlenebilemeleri ve bu konuda takdir yetkisine sahip olmaları hangi yetki yöntemini açıklamaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi idareler arası mali sistemin bileşenlerinden biri değildir?

Soru 5:

Yerel idareler gelişmesi için altın bir dönem olarak adlandırılan dönem hangi yüzyılda gerçekleşmiştir?

Soru 6:

Merkezî yönetim bütün vergileri tarh ve tahsil ederek, tahsil olunan vergilerin bir kısmı belirli ölçütlere göre yerel idarelere pay verilmesinin, yerel yönetimler açısından en önemli dezavantajı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Fransa’da bölge idarelerinde; bölge meclisi ve meclis başkanının yanı sıra bir danışma organı olarak görev alan ekonomik ve sosyal komite temsilcilerinden biri değildir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Fransa’da dört ihtiyarlar olarak adlandırılan vergilerden biri değildir?

Soru 9:

Avrupa Kentsel şartı, Avrupa Konseyi Avrupa Yerel Yönetimler Konferansı’nda kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 10:

Merkezî yönetim ile yerel yönetimler arasında kamu gelir kaynaklarının bölüştürülmesinin yanı sıra yerel yönetimlerin görev ve etkinlik alanlarının da sınır ve kapsamının saptanması aşağıdakilerden hangisinde ifadesini bulmaktadır?

Soru 11:

Yasal otoritenin vergilendirme yetkisine sahip olduğu alanlarda diğer otoritelere göre mükelleflerin vergi yüklerini azaltarak mobilitesi yüksek olan üretim faktörlerini kendi bölgeleri için cazip hâle getirme çabasına ne denir?

Soru 12:

Aşağıdaki hizmetlerden hangisini yerel yönetim birimlerince sunulmaları daha uygundur?

Soru 13:

Merkezden yönetimin bazı sakıncalarını giderebilmek için merkez tarafından kendi memurlarına bazı yetkilerin devredilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlar?

Soru 14:

Yetki genişliği kavramı aşağıdaki hangi yönetim şekline ait bir uygulamadır?

Soru 15:

Hizmetlerin fayda ve maliyetlerinin içselleştirebildiği en küçük coğrafi alanine üzerinde kontrolü olan yönetim düzeyi tarafından sunulması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Yerel yönetimler için Pratik bir kent yönetimi kitabıdır. II. Gelecekteki olası bir Kentli Hakları Kongresi için temel ilkelerin oluşturulması, III. Şartın ilkelerini yerine getiren kentler için verilecek uluslararası ödüller, Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yerel düzeyde iyi bir kent yönetiminin amaçları arasında olmalıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangi kavram özgelirlerin bölüşüm ilkeleri arasında yer almaz?

Soru 18:

Kamu hizmetlerinin belirli bir bölümünün tek bir elden yürütülmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Üniter devlet yapısına sahip olan Fransa 1982 yılından itibaren yapılan reform ve yasal değişikliklerle yönetim yapısı nasıl değiştirilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi komünal hizmetlere örnek teşkil etmez?