logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Restorasyon ve Koruma İlkeleri

Soru 1:

I. 1964 yılında yapılan toplantı sonunda oluşturulmuştur. II. Anıtları sanat eseri olduğu kadar tarihi bir belge olarak oldukları için de korunması gerektiğini savunur. III. Anıt kavramının sadece bir mimari eseri kapsamadığını, kentsel ya da kırsal yerleşmeleri de kapsadığını vurgular. Yukarıda bahsi geçen sözleşme/tüzük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Atina tüzüğü (restorasyon tüzüğü) kapsamında temelde yapılar ile ilgili olarak bazı yaklaşımlar ve koruma politikaları geliştirilmiştir. Atina tüzüğü hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 3:

Sürdürülebilir odaklı koruma politikaları hangi yıllarda ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

“Kentsel Koruma” ya neden gereksinme duyulmuştur?

Soru 5:

Türlü kesimleri ve ögeleri arasında belirli toplumsal yasalara bağlı ilişkiler bulunan kentin iç örgütlenme biçimi tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Tarihi bahçelerin korunması hangisi ile düzenlenmiştir?

Soru 7:

Taşınmaz kültür varlığının yok olmuş parçalarının özgün belgelere dayanılarak tamamlanması işlemine ne denir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bütünsel korumayla hedeflenen amaçlardan biri değildir?

Soru 9:

Aşağıda yer alan kongrelerin hangisinde tarihi yapıların ölü ve yaşayan yapılar olarak ikiye ayrıldığı dile getirilmiştir?

Soru 10:

Tarihsel bahçeler için “...Bir anıt olarak, tarihi bahçe Venedik Tüzüğü ruhuyla uyum içinde muhafaza edilmelidir. Ancak, bu yaşayan bir anıt olduğundan, muhafaza edilmesi Mevcut tüzüğün konusu olan belirli kurallarla yönetilmelidir...” kararı aşağıdakilerin hangisinde geçmektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi taşınabilir kültürel miras kabul edilebilir?

Soru 12:

Kentlilik bilinci adına hangisi sorun olarak değerlendirilmez?

Soru 13:

Ulusal bir yerleşme kalkınma planı çerçevesi içinde bilimsel yöntemlere göre yapılan araştırmalara dayanarak, plan, program ve projelerin hazırlanmasını ve bu amaçla girişilecek çabaların gerçekleştirilmesini de kapsayan bir sanat ve çalışma alanı tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 14:

Gelibolu yarımadası ve C¸anakkale Boğazı aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 15:

Koruma camiasında bir rehber olarak kabul edilen hangi tüzük ile kültürel değerlere sahip tüm doğal, yerel ve tarihi alanlara uygulanabilirliği ile çok geniş bir kesim için uygulama normları oluşturulmuştur?

Soru 16:

Anıtlara en az müdahaleyi öneren yaklaşımıyla çok müdahaleci stilistik restorasyonun tam tersi olarak kabul edilen "romantik görüş" kim tarafından dile getirilmiştir?

Soru 17:

Tarihi Binaları Koruma Birliği hangi yılda kurulmuştur?

Soru 18:

1982 ICOMOS Floransa Tüzüğü hangi tarihi yapılar üzerine yoğunlaşmıştır?

Soru 19:

Hangi koruma politikası Avrupa’nın önemli kentlerindeki tarihi kent dokularının değişmesi, bozulması veya yok olmasına neden olmuştur?

Soru 20:

I- Müzecilik II- Peyzaj III- Tasarım IV- Kaçakçılık UNESCO’nun 1960,1962 ve 1964 yıllarında yayınladığı tavsiye metinlerinde hangi konulara ağırlık verilmiştir?