logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Restorasyon ve Koruma İlkeleri

Soru 1:

Toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak  tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1962 tarihli, geniş kapsamlı kentsel koruma konusundaki ilk çaba olarak kabul edilen yasa hangi Fransız kültür bakanın ismiyle anılmaktadır?

Soru 3:

Doğanın “…jeolojik ve jeomorfolojik elemanlarıyla bitki ve su elemanlarını ayrı ayrı ya da bir arada kullanarak kendi eliyle oluşturduğu veya işleyip bezediği müstesna orijinal…” yapıtlara ne ad verilir?

Soru 4:

Amsterdam deklerasyonu ile “bütünsel /bütünleşik” koruma kavramı hangi yıl gündeme gelmiştir?

Soru 5:

Ülkemizde kültür ve doğa varlıklarının korunması aşağıdakilerden hangisinin aracılığı ile yapılmaktadır?

Soru 6:

Anıtın bir deniz ya da göl kıyısı, dere yatağı ya da yamacı gibi su kaynağına yakın ya da su baskınlarına maruz kalmasının sonuçları hangi/hangilerinde doğru olarak verilmiştir? I.Su ve nem etkisi ile bozulma II.Su altında kalma III.Zeminde sürüklenme ile doluluklar oluşması IV.Suya yakın konum taşıyıcı ve malzemede bozulma

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi koruma öncesi yapılan faaliyetlerden birisi değildir?

Soru 8:

Camillo Boito'nun doğru bir restorasyonun temel ilkeleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Anıtların; ihmal, kasıtlı yıkım, düzensiz yeni yapılaşma ve aşırı trafik gibi tehlikelere karşı korumasının halkların sorumluluğu olduğunu hangi bildiri ile ortaya konmuştur?

Soru 10:

“Türlü kesimleri ve ögeleri arasında belirli toplumsal yasalara bağlı ilişkiler bulunan kentin iç örgütlenme biçimi” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Anıtlarda, mevcut olan ve yeni öge arasındaki renk ve doku uyumunu sağlamak amacıyla yapılan plastik onarmaların yol açtığı bozulmalar aşağıdakilerin hangisinin neden olduğu hasarlara örnek oluşturur?

Soru 12:

Hasankeyf’in baraj suları altında kalması hangi tür faktörlere örnek olarak verilebilir?

Soru 13:

Kürelleşen dünyada yakınlık kavramının belirliyici bir faktör olmaktan çıkmasının sebebi nedir?

Soru 14:

Kültürel miras bağlamında Kapadokya bölgesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 15:

Yapıların duvarlarında meydana gelen kapiler hareket yapılarda hangi bozulma ya neden olur?

Soru 16:

Viollet Le Duc’ un her yapının veya yapı kısmının kendi stilinde onarılması veya tamamlanması gerekliliğini savunduğu yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Ülkemizde planlı korumanın yasal aracı hangisidir?

Soru 18:

Uygulama rehberindeki en önemli yeni kavram Kültürel Peyzaj kavramıdır. Doğa ve insanın ortak eserleri olarak tanımlanır. Ülkemizde kültürel peyzaja ilk örnek hangisidir?

Soru 19:

‘Üstün Evrensel Değer’ kavramını tanımlayan ve koruma tarihinin en önemli kilometer taşlarından olan Paris Sözleşmesi hangi tarihte yayınlanmıştır?

Soru 20:

Aşağıdaki politikalardan hangisi Tarihi Yapılar Kurulu’ nun pek çok ülkede, 19. yüzyılın ilk yarısından bu yana koruma konusunda ürettiği  politikalardan biri değildir?