Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Restorasyon ve Koruma İlkeleri

19
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Türkiye’de plan korumayı birlikte ele alan ilk yasa hangisidir?

Soru 2

Orta Zorluk

İnsanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde yaşam etkinliklerini ve eylemlerini sürdürmesine elverişli toprak, hava ve sudan oluşan çevre aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 3

Orta Zorluk

Bir kent yönetimi biriminin sınırları içinde kalmakla birlikte kimi kez ondan daha geniş olan ve kırsal niteliğini yitirmiş ya da yitirmek üzere bulunan yöre kentleri de kapsayan  alanlara ne ad verilir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi zeminden kaynaklanan bozulmadır?

Soru 5

Orta Zorluk

Korunması gereken kültür varlıklarınn kasıtlı olarak tahrip edilmesi hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 6

Orta Zorluk

Hangisi yapının bozunmasıyla ilgili iç etkenlerdendir?

Soru 7

Orta Zorluk

İngiltere’de koruma konusunda fikirleriyle önderlik yapan yazar ve tasarımcı kimdir?

Soru 8

Orta Zorluk

1996 yapılan II Habitat toplantısı nerede yapılmıştır?

Soru 9

Orta Zorluk

Kültürel çeşitlilik ve miras çeşitliliğinin somut, soyut niteliklerine ve özgünlük değerine dikkat çekilmesi hangi belge, tüzük, sözleşme veya tavsiye kararında yer alır?

Soru 10

Orta Zorluk

Endüstriyel üretimlerden kaynaklanan fabrika ve bacalarından çıkan zerreler, tanecikler ve tozlar, araç egzozları, dumanları ile karbondioksit ve sülfürdioksit gibi gazlar ile anıtlara zarar veren hangi dış etkenden bahsedilmektedir?

Soru 11

Orta Zorluk

Çok katmanlı bir tarihi bir çevrenin farklı dönemlerde farklı yönetimlerce idare edilmesi sonucu kendi ideolojisine uymayan bir dönemin yapı grubunu tahrip etmesi hangisi ile açıklanabilir?

Soru 12

Orta Zorluk

Taşınmazların özgün konumunda korunmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanan koruma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13

Orta Zorluk

Koruma politikaları kapsamında hangi dönem özellikle İtalyan mimar ve korumacılarının ürettikleri soylulaştırma, geliştirme ve cephecilik gibi koruma kuramları ve kavramları ile hatırlanmaktadır?

Soru 14

Orta Zorluk

Resim, heykel, ikona, seramik, çini, cam, metal, deri eşyalar, dokuma, mobilya, sikke, kitap, fosil vb. mimari ve kentsel elemanlar, bilimsel eserler, taşınabilir tarihsel malzemeler hangi gruba girmektedir?

Soru 15

Orta Zorluk

Tarihsel miras üzerine yapılan ilk açıklamalar kime aittir?

Soru 16

Orta Zorluk

18.yy dan günümüze koruma politikalarında kesinti ve büyük değişim görülmemiştir. Jokilehto bu uygulamaları ve dönemleri dört başlıkta toplamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu gruba girmez?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi kültürel ve doğal kaynakları ve bu bağlamda yaban hayatı ve evcil hayvanları içeren, tarihi bir olay ve bir etkinlikle birlikte olan ya da çeşitli kültürel ve estetik değerler sergileyen coğrafi alanlar olarak tanımlanmaktadır?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi 1931 tarihli Atina Tüzüğünde alınan tavsiye kararlarından biri değildir?

Soru 19

Orta Zorluk

İkinci dünya savaşı sonrası ortak politika geliştirme konusunda ilk çabaları hangi örgüt yapmıştır?

Derse Dön