logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentsel ve Çevresel Koruma

Soru 1:

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 2:

Ülkemizde kültür ve tabiat varlıklarının korunması, kullanılması ve yönetilmesinde yetersiz kalınan noktalar vardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 3:

Özkaynak, yabancı kaynağa oranla daha geniş kapsamlıdır. Yabancı kaynak öz kültürün dışında kalan bütün kültürleri içermektedir. Tüm kültürler öz, yabancı ve aracı kaynaklardan beslenmektedirler. Tüm kültürel çatışmaların mutlaka politik, ekonomik, toplumsal pek çok boyutu vardır. Yukarıdaki ifadelerden hangileri kültüre ilişkin doğru bilgi vermektedir?

Soru 4:

1950’li yıllarda Osmanlı Eserlerine olan ilginin artması ile birlikte bu eserlerin onarımına kaynak sağlamak amacıyla kurulan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Günümüzde “kentsel koruma” olgusu karşısındaki en büyük engel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Arkeolojik kazı buluntularının yurt dışına çıkarılmasının yasaklanması ilk hangi yasal düzenleme ile olmuştur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisinde medeniyet kavramının ortaya çıkışı doğru biçimde açıklanmıştır?

Soru 8:

Medeniyetler açısından ‘kimlik’ kavramının ayırıcı aynı zamanda en nesnel ölçütleri aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 9:

Dünya Mirasının Korunması ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi taşınabilir kültür varlıkları arasında yer almaz?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi somut kültürel miras örneğidir?

Soru 12:

Kayalık Kapadokya sınırları içinde yer alan kentsel ve doğal sit alanlarına ilişkin aşağıda yer alan verilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi tarihî özellik gösteren kentin veya kentsel alt bölgenin eskime türlerinden biri veya birkaçını göstermesi durumunda yapılacak müdahalelerden Kentsel Sağlıklaştırmanın özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Korumanın kültürel boyutunun kentsel yaşam içinde yer alması Kentsel korumaya halkın katılımının sağlanması Kültürel bilincin oluşturulmasında devlet ve özel sektörün iş birliğinin sağlanması Koruma bilincinin gelişmesi ile toplumun, ülkenin kentlerin kazanımlarının belirlenmesi Eğitim süreci içinde aidiyet ve yaşanılan mekanlara karşı duyarlılıklarının oluşmasını sağlayan programların yer alması Kentsel ve çevresel koruma aşağıdakilerden hangisiyle gerçekleşebilir?

Soru 15:

Yıllar boyu anıtların ve anıtsal nitelikli tek yapıların korunması üzerinde yoğunlaşan "koruma", kaçıncı yüzyıldan bu yana bir disiplin olarak gelişimini sürdürmeye devam etmektedir?

Soru 16:

“İnsanın en büyük erdemi şehir kurma erdemidir” sözü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Konferansı 17 Ekim-21 kasım 1972 tarihinde Paris’te aşağıdaki hangi belge onaylanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kültür ve tabiat varlıklarını koruma konusunda küresel boyutlu uluslararası anlaşmalar arasında yer almaz?

Soru 19:

Aşağıdaki yetkilerden hangisi Tabiat Varlıkları hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri arasında yer almaz?

Soru 20:

Günümüz koruma anlayışının temeli olarak kabul edilen doküman aşağıdakilerden hangisidir?