logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri kaç yılda bir yapılır?

Soru 2:

Türkiye'de hangi tarihten itibaren tek dereceli seçim sistemi uygulanmıştır?

Soru 3:

Hangi yılda yapılan kanuni düzenlemeler ile yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının seçimlerde oy kullanması mümkün hâle getirilmiştir?

Soru 4:

Elverişlilik, Gereklilik, Oranlılık, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ölçülülük ilkesinin unsurları arasında yer alır?

Soru 5:

Türkiye'de hükûmet sisteminin yarı başkanlığa benzediği tarih aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

2017 değişikliğinden sonra 1982 Anayasası'na göre devletin hukuki fonksiyonlarıyla ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi ya da hangileri doğurdur? I-  Anayasa ile devletin üç ana organından biri olan yasama TBMM'ye aittir. II- Anayasa ile devletin üç ana organından biri olan  yürütme Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'na aittir. III- Anayasa ile devletin üç ana organından biri olan yargı yetkisi ise bağımsız ve tarafsız mahkemelere aittir.

Soru 7:

Devletin bütün uyrukları için can, mal ve ırz güvenliğinin teminat altına alınması, düzenli bir vergi sistemine geçilmesi, genel ve zorunlu askerlik uygulamasının başlatılması ve bütün uyrukların kanun önünde eşitliğinin sağlanması taahhüt edilen beyan nedir?

Soru 8:

Atatürk'e göre bir harstan (kültürden) olan insanlardan mürekkep cemiyete ne denir?

Soru 9:

I. Savaş II. Seferberlik III. Olağanüstü hal Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması nı gerektirecek etkenlerdendir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 1921 Anayasası için söylenemez?

Soru 11:

1924 Anayasası, ______ kadar tek-partili, bu tarihten ______ askerî darbesine kadar geçen sürede ise çok partili bir sistem içinde uygulanmıştır. Yukarıdan verilen metinde ______ (boşluklara) aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 12:

Tek bir anayasa, yasama organı ve hükûmet olması. Yasama, yürütme ve yargı iktidarlarının bölünemez olması Devletin ve ülkenin bölünemeyeceğinin belirtilmesi Yerel yönetim ilkesini barındırması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri üniter devletlere mahsus (federal devletlerde bulunmayan) özellikler arasında gösterilebilir?

Soru 13:

Hangi iki sistemde Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilir?

Soru 14:

1982 Anayasası’nın Kabulü süreci ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Tanzimat Fermanı’ndaki vaadleri yenileyen ve ayrıca din farkı gözetilmeden bütün devlet uyruklarının eşit işlem görmesi ilkesini getiren belgeye ne ad verilir?

Soru 16:

Hükumetin yasama organına karşı sorumlu olduğu ve yasama organının güvensizlik oyuyla görevden uzaklaştırılabildiği, buna karşılık devlet başkanının da meclisi feshetme yetkisinin bulunduğu sistem hangisidir?

Soru 17:

Genellik Elverişlilik Gereklilik Oranlılık Sınırlılık Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri ölçülülük ilkesinin unsurları arasında yer almaz.

Soru 18:

Lijphart'a göre aşağıdakilerden hangisi federalizmin beş ikincil özelliğinden bri değildir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası'nda kişinin hak ve ödevleri bölümünde sayılan temel haklardandır?

Soru 20:

devletin bütün eylem ve işlemlerinin hukuk kurallarına dayandığı ve vatandaşların da hukuki güvenlik içinde bulunduğu bir sisteme ne ad verilir?