logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin görevleri arasında değildir?

Soru 2:

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilirken bakanlıklardaki müsteşarlıklar kaldırılmış, müsteşarların görevleri kime devredilmiştir?

Soru 3:

On beş üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi’nin on iki üyesi aşağıdakilerden hangisi tarafından seçilir?

Soru 4:

Hâkimlere tayin, terfi, görevden alma, maaş ve diğer özlük haklarıyla ilgili imkan tanıyan güvencelere ne denir?

Soru 5:

Asli kurucu iktidar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Hangisi parlamentonun yürütme işlemi niteliğindeki kararlarındandır?

Soru 7:

"Bir ülkenin siyasal rejiminde ihtilal, hükûmet darbesi veya ülkenin parçalanması sebebiyle bir hukuk boşluğu meydana gelmesi ya da bağımsızlığın kazanılması veya yeni bir devletin kurulması gibi durumlarda hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmaksızın yeni anayasayı yapan iktidara" ne ad verilmektedir?

Soru 8:

1982 Anayasası'na göre bir anayasa değişikliği teklifi için en az kaç milletvekilinin imzasına ihtiyaç vardır?

Soru 9:

Aşağıdakilerde hanisi yasama organına karşı bağımsızlık için söylenebilir?

Soru 10:

I. Anayasayı değiştirmek II. RTÜK üyelerini seçmek III. Kamu Başdenetçisini seçmek IV. Anayasa Mahkemesine üye seçmek Yukarıdakilerden hangileri meclisin görev ve yetkileri arasındadır?

Soru 11:

Yüce Divana sevk kararı için üye tamsayısının kaç olması gerekir?

Soru 12:

Yürütme organı tek başlıdır. Devlet başkanının siyasal sorumluluğu yoktur. Yürütme yetkisi halk tarafından seçilen başkana, yasama yetkisi ise parlamentoya aittir. Yürütme iktidarının, yasama iktidarından kaynaklandığı ve ona karşı sorumlu olduğu hükûmet sistemidir. Sert kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri parlamenter sistemin özellikleri arasında yer alır?

Soru 13:

1982 Anayasasına göre anayasa değişikliği teklif etme yetkisi kimlere aittir?

Soru 14:

Hâkimlerin özlük işleri hakkında karar vermek üzere, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kurulup görev yapan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Bir ülkenin anayasasını, mevcut anayasal kural ve usuller çerçevesinde tümden yenileyen ya da değiştiren iktidara tali iktidar denir. II. Tali kurucu iktidar hukuken sınırlı bir iktidar olup yaptığı yeni anayasa ya da anayasa değişiklikleri, geçerliliğini yürürlükteki anayasadan alır. III. Darbe dönemlerindeki kurucu meclisler "tali kurucu meclis" olarak adlandırılmaktadır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

Anayasa’nın mevcut anayasal kurumlar tarafından yürürlükteki usul ve kurallara göre oluşturulmasına dayalı yöntem hangisidir?

Soru 17:

Anayasa’nın, bir kişi, kurul ya da temsili olmayan bir meclisçe tepeden inme bir usulle kabul edilmesi hangi anayasa yapım yöntemidir?

Soru 18:

Padişahın tek taraflı olarak bütün uyrukları için can, mal ve ırz güvenliğinin teminat altına alınması, düzenli bir vergi sistemine geçilmesi, genel ve zorunlu askerlik uygulamasının başlatılması ve bütün uyrukların kanun önünde eşitliğinin sağlanması gibi hükümleri kabul ettiği belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Türk vatandaşı olmak II. 16 yaşını doldurmuş olmak III. İlkokul mezunu olmak IV. Kamu hizmetlerinden yasaklı olmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri milletvekili seçilebilme şartları arasında yer alır?

Soru 20:

Yargı bağımsızlığını sağlamaya yönelik bir tedbir olarak, adli ve idari yargı hâkim ve savcılarının özlük işlerine bakmakla görevli olan kurum hangisidir?