logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılarda Davranış Sorunları Ve Uyum

Soru 1:

Halk arasında “bunama” olarak bilinen demans; hafıza, lisan, aritmetik, karar verme yetisi, dikkat ve diğer bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici kayıp de­mektir. Her Alzheimer hastasının demanslı olmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yaşlılık döneminde yeniliklere uyum sorunu ile ilgili olarak hangisi doğrudur?

Soru 3:

Bireyin yatılı bakım altında ortamının bir ruh sağlığı çalışanı tarafından sistematik bir biçimde fiziksel ve sosyal anlamda psikolojik işlevlerini iyileştirmesini sağlamak üzere düzenlemesi aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminde ortaya çıkan psikososyal gelişim alanındaki değişikliklerdendir?

Soru 5:

Yaşlı kişinin umudunun beslenmesinde kullanılabilecek yaklaşımlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Bir tansiyon hastası olan bir yaşlı tuzsuz yemekler yeme konusunda direnç gösterebilir, ya da tuzsuz yemek yapma alışkanlığını hemen kazanamayabilir. Felç geçiren ya da Parkinson hastası olan bir yaşlı hastalığı nedeniyle yapması gereken egzersizleri yapmama konusunda direnebilir,buna göre direnen yaşlı bireyin tutumu aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilir

Soru 7:

Sistemin bir bileşeninde ortaya çıkan değişi­min, diğer bileşenleri nasıl etkilediğini ve bu etkinin yine baştaki bileşene ne şekilde yansıdığını görmeye olanak veren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Yaşlı bireyin kötülük göreceğini, birilerinin kendisini takip ettiğini söylemesi veya olmayan kişi ya da nesneleri gördüğünü ifade etmesi aşağıdaki olayların hangisinde görülür?

Soru 9:

Beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskobik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize olan hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıda verilen yaşlılık döneminde bireylerin uyum düzeyini düşüren ögelerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

Soru 11:

Hangisi yaşlı bireyin toplumdan uzaklaşma nedenleri arasında yer almaz ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik bozukluğu ile ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 13:

“Otomatik olarak gerçekleştirilen becerileri ve rutinleri içeren bellektir” ifadesi, hangi tür belleğin tanımıdır?

Soru 14:

Bireyin yatılı bakım altında ortamının bir ruh sağlığı çalışanı tarafından sistematik bir biçimde fiziksel ve sosyal anlamda psikolojik işlevlerini iyileştirmesini sağlamak üzere düzenlemesine ne ad verilir?

Soru 15:

Melih, ailesini trafik kazasında kaybetmiş ve olayın ardından yoğun kaygı, dünyaya ve yaşama karşı güvensizlik ve anlamsızlık duyguları, duygusal hissizlik ve öfke duygusunu yaşamaya başlamıştır. Melih'in yaşadığı bu durum için en uygun yas türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

1980’li yıllarda yaşlı bireylerin yaşantılarındaki aktiflikleri/etkinlikleri ve yaşam doyumlarını odak noktası olarak ele alıp yaşlı kişilik özelliklerini sınıflandıran ve bütünleşmiş, zırhlı-savunmacı, edilgin-bağımlı ve bütünleşmemiş kişilikler olarak dörde ayıran psikolog kimdir?

Soru 17:

Yaşlı bireylerde "zamanın kalmadığı ve yaşamın yitirildiği” duygusuyla gelişen ve uzun bir yas süreci olarak da değerlendirilen psikolojik rahatsızlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Kaybın aniden ve beklenmedik şekilde yaşanması, korkunç bir şekilde meydana gelmesi ve buna tanıklık etmek gibi yaşantılar olduğunda ortaya çıkabilen yas türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Yaşlılık döneminde çalışmak isteyen bireyler tercihlerini aşağıdakilerden hangisinde kullanırlarsa en doğru kararı vermiş olurlar?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi "yas" adı verilen psikolojik sürecin bir belirtisidir?