logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yaşlılarda Davranış Sorunları Ve Uyum

Soru 1:

Etrafımızdaki bireylerin kendilerini tanımlarken doktorum, esnafım, sanayide çalışıyorum gibi sıfatlar kullanmaları çalışmanın birey için hangi anlamını ifade eder?

Soru 2:

Fiziksel değişiklikler Bilişsel değişiklikler Toplumun yaşlı bireylere yönelik tutumu Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlılık döneminde çalışan bireylerin işyerindeki rolleri, statüleri, beklenti ve amaçlarının, genç ve ortay yaş düzeyindeki bireylerden birçok açıdan farklılaşmasına neden olmaktadır?

Soru 3:

En önemli özellikleri kaygıya karşı düzenli işleyen bir sisteme sahip olmaları olan, sürekli etkin olmaya çabalayan ve kayıplara odaklanmak yerine varolan yeterliliklerini sürdüren kişilik tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

"Bireyin gerçekte olan sağlık durumunu değil kendi sağlığının nasıl olduğuyla ilgili kişisel yaklaşımını ifade etmektedir". Sözü edilen kavram seçeneklerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi strese karşı gösterilen tepkilerin uyum bozukluğu olarak nitelendirilmesi için, söz konusu tepkilerin taşıması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerin hangisi bireylerin emeklilik kararı almalarında etken değildir?

Soru 7:

Aşağıdaki hastalıklardan hangisinin orta ve düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde 60 yaş ve üzeri yaşlılarda görülme sıklığı en fazladır?

Soru 8:

Profesör ünvanına sahip ve alanında yeni bilimsel katkılar getiren bilim insanlarının, sağlık durumları elverdiği ölçüde, 70 yaşından sonra da çalışmalarının teşvik edildiği ülke hangisidir?

Soru 9:

Kerem otuz yedi yaşındadır. Annesi oğluna yaş gününde “Oğlum artık yaşın geldi evlenmen gerekiyor” demiştir. Kerem ise annesine “Anne ben şuan evlenmeyi düşünmüyorum. Şirkette yönetici olmaya adayım. Belki ileride…” diye yanıt verir. Kerem’in bu açıklaması gelişim görevlerinin hangi belirleyicisine örnek oluşturmaktadır?

Soru 10:

Yaşlıların hastalıklara ve yaşlılığa karşı geliştirebilecekleri en sağlıklı tutum hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yaşlılığın bilişsel boyutunu oluşturan bileşenlerinden değildir?

Soru 12:

Bilişsel işlevlerde kayıp yaşayan yaşlı yetişkinlerin kayıp yaşadıkları alanla ilgili olarak eğitim almalarının bu becerilerde ilerleme kayıt ettiklerini ifade eden uzman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bireylerin çalışma yaşamının başından ölene kadar devam eden süreçte iş ve meslekle ilgili gerçekleştirdikleri tüm etkinlikler ................. olarak adlandırılmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ülkemizdeki yaşlılarda depresyon görülme oranı doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

I. Öz yeterliliklerinin artırılması II. Kendilerini geliştirebilmeleri için uygun ortam oluşturulması III. Çevrelerinde genç olmamasına özen göstererek, gençlik fikrini unutmalarının sağlanması IV. Sağlıklı beslenmelerinin sağlanması Yaşlı bireyin sağlık sorunlarının azalması ve sağlıklı ruh halinin sürdürülmesi için hangisi ya da hangileri yapılmalıdır?

Soru 16:

Emekli bir bireyin aşağıdaki özelliklerinden hangisi emekliliğe uyumunu arttıran psikolojik faktörlerden biridir?

Soru 17:

Uyum bozukluğu belirtileri gösteren bir bireye etkili bir biçimde yaklaşılması için ilk olarak aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

Soru 18:

Duyu işlevleri içinde yaşa bağlı değişimleri en çok belli eden alan aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 19:

Emeklilikle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık dönemindeki uyumu olumlu etkileyen faktörlerden birisi değildir ?