logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma çözmeye yönelik davranışlardan biri olamaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kaygının davranışsal bir belirtisidir?

Soru 3:

Zor öğrenmeleri Kolay unutmaları Tecrübelerinin olması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlıların yeni durumlara uyum sağlamalarını zorlaştırmaktadır?

Soru 4:

I. Risk ve/veya zorluk II. Olumlu uyum gösterme, baş etme, yeterlik III. Koruyucu faktörler Yukarıdaki unsurlar aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımlamasında kullanılmaktadır?

Soru 5:

"Biyolojik, psikolojik ve manevi bir denge noktasından başlayarak kişi; vücudunu, aklını ve ruhunu yasamdaki anlık koşullara adapte eder. İç ve dışta stres yaratan durumlar her zaman mevcuttur ve kişinin bu olaylarla başa çıkabilme yeteneği daha önceki olumsuzluklarda yaşadığı başarılı ve başarısız uyumlardan etkilenir." Yukarıda "Yılmazlıkla" ilgili geliştirilen kuram kime aittir?

Soru 6:

Karşı taraf üzerinde baskı oluşturma, kendi isteğini yerine getirme söz konusu olduğu çatışma yönetimi stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

‘Bireyin, kaygı yaratan durumu değiştirmek ve etkilerini azaltmak için neler yapabileceği üzerinde durması ve harekete geçmesi’ kaygıyla başa çıkmada kullanılan hangi strateji ile açıklanabilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi stresin aşamalarından briridir?

Soru 9:

Aşağıdaki durumlardan hangisi tükenmişliğin ilgisizleşme döneminde yaşanır?

Soru 10:

I. Derin nefes alma II. İlaç tedavisi III. Fiziksel egzersiz IV. Yoga Yukarıdakilerden hangileri yaşlılarda öfke ile baş etmede kullanılan tekniklerdendir?

Soru 11:

Bireyin yaşamından elde ettiği doyumu bilişsel anlamda değerlendirmesini ifade eden yaşam doyumu, olumlu duygulanımın varlığı ve olumsuz duygulanımın yokluğunun bileşimi olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Yaşlılarda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan "İyi oluş ve Yılmazlık" la ilgili  özelliklerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi tükenmişlik sendromunun başlangıcı ve merkezidir ve tükenmişlik sendromunun bireysel stres boyutunu ifade etmektedir?

Soru 14:

"Birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen ancak bir araya geldiklerinde tek bir olgu olarak kendilerini gösteren bulgular bütünü" olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Kendisine ölüm riski çok yüksek bir hastalık teşhisi konduğunda inkâr biçimindeki başa çıkma yolunu/stratejisini kullanabilen bir kişi kendisi için aşağıdaki başa çıkma çabalarından hangisi kullanmıştır?

Soru 16:

I. Gelişimin doğal bir parçası olan yaşlanma sürecinde, yaşlandıkça yerine getirilmesi gereken görevler vardır. Bu dönemde birey, benliği ile ne kadar bütünleşmiş ve geçmiş yaşantılarından ne kadar mutlu ise geleceğe ilişkin o kadar umutlu olacaktır. II. Neugarten (1978), yaşlanmanın iki döneminden söz etmektedir. Bu dönemlerden biri, genç yaşlılar; 55-75 İkinci dönem olan yaşlı yaşlılar dönemi ise fiziksel etkinliğin daha sınırlı olduğu, 75 yaşın üzerindeki bireyleri ifade etmektedir. III. Yaşlanmada hem olumlu hem de olumsuz bazı geçişler vardır. Yaşlı yetişkinler için olumlu geçişlere, birey için büyükanne ya da büyükbaba olmak örnek verilebilirken yüksek düzeyde stres içeren geçişlere ise eş ölümü, iş kaybı, emeklilik, önemli bir hastalık, kayıp ve yaş örnek verilebilir. IV. Fiziksel gerileme ve sorunların yaşandığı bu dönemde öznel iyi oluş, yaşlılar için önemli olan kavramlardan bir tanesidir. V. Son yıllarda başlayan yaşlılarla yapılan iyi oluş çalışmalarından birisi, gelişmiş ülkelerde yaşlıların sağlık problemleri olmasına ve üretimde daha az bulunmalarına rağmen, yaşamlarından daha çok zevk aldığını, daha az stres yaşadıklarını, endişe ve öfkeyi orta yaştaki insanlardan daha az yaşadıklarını ortaya koymuştur. Yaşlılarda İyi Oluş ve Yılmazlıkla ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

I. Görme ve işitme kayıplarının yanı sıra öğrenme ve bellek kapasitesindeki düşüş, reaksiyon zamanının uzaması (özellikle karmaşık görevlerde). II. Uykuya geçişin uzaması, uyuduktan sonra sık uyanma gibi uyku sorunlarının artması. III. Yaşlı bireyin  ister çocukları/torunları ile birlikte yaşasın isterse kurumda kalsın, yaşam alanını diğerleriyle paylaşmak zorunda kalması nedeniyle bir kısım alışkanlıklarını bırakmak, bazı isteklerini ertelemek, kimi ihtiyaçlarını göz ardı etmek zorunda kalması. IV. Bazı ruh sağlığı bozukluklarında olduğu gibi fizyolojik hastalıklarda da öfke ve saldırgan davranışların görülmesi. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlılarda öfke yaratan durumlardan biridir ?

Soru 18:

Öznel iyi oluşun temel kavramları olan olumlu etkiler, olumsuz etkiler ve yaşam doyumundan fazla olarak yaşam tutumlarını da içeren çok boyutlu bir yapı olarak tanımlanan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bastırılan, dışa vurulmayan ancak içten içe varlığını sürdüren öfke hangi duruma sebep olmaktadır?

Soru 20:

Yaşlı bireyin,rollerini ve hareketlilik düzeyini koruması Yaşlı bireyin aktif, enerjik ve üretken olması daha başarılı yaşlanması ve  mutlu olması Yaşlılıkta fiziksel aktivitelerle yaşam süresini artırması, depresyon ve anksiyete durumlarını azaltması Sosyal rollerini sürdürebilmesi Din ve maneviyatın sosyalleşme ortamı sağlaması ve yaşlının sağlık durumunu olumlu etkilemesi                                                                                                                                                                                                      Yaşlılara hangi konuda yol gösterir?