logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıktaki bilişsel değişimlerden biridir?

Soru 2:

Bireylerin yaşadıkları önemli yaşam olaylarının ardından, başa çıkma stratejileri kullanarak olaylara uyum sağlamaları ve yaşamlarına devam etmeleri, hangi kuramla açıklanabilir?

Soru 3:

I. Tükenmişlik sendromunun başlangıcı ve merkezidir. II. Tükenmişliğin kişiler arası boyutunu temsil eder. III. Tükenmişlik sendromunun bireysel stres boyutunu ifade eder. IV. Tükenmişliğin kişisel gelişme boyutunu temsil eder. Yukarıdaki özelliklerden hangileri Maclach’ın Tükenmişlik Modeli’ndeki duygusal tükenme boyutuna aittir?

Soru 4:

Yüksek düzeyli düşünmeyi gerektiren, etkili çözüm yollarının belirlenmesi, uygun olabilecek çözüm yolunun seçilmesi ve karar verilmesini kapsayan bilişsel ve davranışsal sürecin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi tükenmişliğin kişiler arası boyutunu temsil eden ve çalışanların hizmet ya da bakım verdiği kişilere karşı olumsuz ve alaycı tutumlar sergilemesini içeren kavramdır?

Soru 6:

Dışa dönük kişiliğe sahip olanların içe dönük kişiliğe sahip olanlara göre bazı deneyimleri yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Yaşlılarda en sık görülen kaygı bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Yaşlılık etkileriyle en fazla bozulma aşağıdakilerden hangisinde yaşanmaktadır?

Soru 9:

Bireye depresyon tanısı konması için geçmesi gereken süre aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Tükenmişlik, iş yerindeki stres artırıcı unsurlara karşı bir tepki olarak uzun sürede ortaya çıkan psikolojik bir belirtidir. Tükenmişliği “yaygın olarak insanlarla yüz yüze çalışılan mesleklerdeki bireylerin; duygusal olarak kendilerini tükenmiş hissetmeleri, iş gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları ve kişisel başarı ya da yeterlilik duygularında azalma olarak görülen bir sendrom” olarak tanımlamıştır. Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

I. Ölüm, her yaştaki bireyler için her an ortaya çıkabilecek bir son olsa da yaşlı bireylerin bu sona daha yakın oldukları kabul edilir. II. Ölüm kaygısının yirmili yaşlarda en üst düzeyde olduğu, sonraki yaşlarda gittikçe azaldığı görülmektedir. III. Ölüm kaygısı özellikle kadınlarda ellili yaşlarda yeniden artmakla birlikte yaş ilerledikçe bireyler daha az ölüm kaygısı yaşamaktadırlar. IV. Yaşlılar orta düzeyde ölüm kaygısı yaşamakta ve Tanrı algıları ne kadar olumluysa o kadar az ölüm kaygısına sahip olmaktadırlar . V. Genç yetişkinlerle yaşlılar arasında ölüm kaygısı düzeyi açısından fark olmadığını belirten çalışmalar, yaşlıların gençlerden daha fazla ölüm kaygısına sahip olmadığını göstermektedir. Yaşlılarda Ölüm kaygısi ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 12:

I. Nefes alma ve gevşeme tekniklerini öğrenmek. II. Gerçekçi beklenti ve hedefler geliştirmek. III. Kendisini stresle başa çıkma konusunda geliştirmek. IV. Rahatlamak için müzik dinlemek, spor yapmak. V. Tatile çıkmak, hobi edinmek. Yukarıda verilenlerden kaç tanesi bireysel düzeyde tükenmişlikle başa çıkmanın yolları arasında sayılabilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bireyin içinde bulunduğu durumla ilgili eylem planı yapmasını kapsayan basamaktır?

Soru 14:

I.Yeterli kaynaklar II.Algı farklılıkları III.Biyoloji IV.İletişim hataları Yukarıdakilerden hangileri çatışmayı ortaya çıkaran durumlar arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılarda yılmazlığı etkileyen faktörlerdendir?

Soru 16:

I. Bireyin yaşamının özel ve genel yönlerinden elde ettiği doyumu bilişsel anlamda değerlendirmesi, II. Olumlu duygulanımın varlığı, III. Olumsuz duygulanımın yokluğu Yukarıdakilerden hangisi Öznel İyi Oluşun temellerinden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi "iş yerindeki stres artırıcı unsurlara karşı bir tepki olarak uzun sürede ortaya çıkan psikolojik bir belirti" olarak tanımlanan kavramdır?

Soru 18:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde stresin aşamaları doğru sıra ile verilmiştir?

Soru 19:

I. Problem odaklı başa çıkmada birey, kaygı yaratan durumu değiştirmek ve etkilerini azaltmak için neler yapabileceği üzerinde durur ve harekete geçer. Başka bir ifadeyle bu başa çıkma tarzında birey durumu değiştirmeye ve sorunu ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. II. Duygusal odaklı başa çıkmada birey, duruma ilişkin yaşadığı duygularını ve durumu ele alış şeklini değiştirmeye çalışır. Özellikle de problem bireyin kontrol edemeyeceği bir şey ise, durumu değiştirmek, problemi çözmek için yapacağı bir şey yoksa o zaman duruma ilişkin duygularını değiştirmeye çalışır. III. Kaygı ve stres durumlarıyla baş etmede kullanılan yöntemlerden biri de inançlardır. Ayrıca  yapılan çalışmalar, egzersiz ya da spor yapmanın öfke gibi kaygı düzeyini de azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. IV. Boş zamanların değerlendirilmesi de kaygı düzeyini düşüren bir faktördür. Bir baş etme stratejisi olarak sosyal etkinlikler, sadece boş zamanları değerlendirme değil aynı zamanda toplumsal yaşama katılmayı içerir. V. Kaygı bozukluklarının tedavisinde, psikoterapi ve/veya ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Özellikle bilişsel davranışçı terapiler en çok kullanılan yöntemlerdir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yaşlı bireylerin kaygıyla başetmelerini sağlayacak yöntemlerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi problem çözme aşamalarından birisidir?