logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Alzheimer hastalığı olan yaşlılarda ek olarak en sık rastlanan hastalıklaran biri değildir?

Soru 2:

"Organizmada molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde zamanın ilerlemesi ile ortaya çıkan, geriye dönüşü olmayan, yapısal ve işlevsel değişikliklerin tümüdür." Yukarıda tanımı verilen kavram hangisidir?

Soru 3:

Sıvı ya da besinlerden oluşan mide içeriğinin geriye doğru yemek borusuna kaçarak tahrişe bağlı yanma, tıkanma ve gıcık hissi, bulantı ve ses kısıklığı gibi yakınmalara yol açan rahatsızlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

"Yaşlı bireyler açısından aile, akraba ve arkadaş çevresi dediğimiz sosyal çevresinden aldığı doyum, kendi sağlık durumundan duyduğu memnuniyet, kısaca yaşamından aldığı doyum" gibi faktörler yaşlıların yaşam kalitesi göstergelerinden hangisinin içinde yer alır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi “Fekal İnkontinans” hastalığının tanımını içermektedir?

Soru 6:

Anal sfinkter mekanizması ile katı ve/veya sıvı dışkı ve gaz eliminasyon kontrol yeteneğinin azalması ya da kaybıdır. Aşağıdaki kavramlardan hangisi yukarıda verilen tanımı açıklamaktadır ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi birincil dejeneratif demans türüne bir örnektir?

Soru 8:

Aşağıdaki kronik hastalığı olan yaşlıların bakımında uygulanan ilkelerden hangisi doğru değildir ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıkta yaşam kalitesini azaltan faktörlerden biri değildir?

Soru 10:

Hipertansiyon çoğu hastada herhangi bir belirti vermez. Tansiyonu yükselen kişi, bunu hemen fark eder. Kişinin bir yakınması yoksa tansiyonu normal demektir. Tansiyon ilaçları tansiyon yükseldiğinde alınır, normale döndükten sonra tedavinin sürdürülmesine gerek yoktur. Hipertansiyon herkeste ve her yaşta görülebilir. Bu nedenle özellikle yaşlılar zaman zaman ölçüm yaptırmalıdır. Yukarıdakilerden hangileri hipertansiyonla ilgili doğru değerlendirmelerdir?

Soru 11:

Yaşlılık döneminde sağlık sorunlarının halledilmesi bireysel ve toplumsal açıdan önemlidir. Bu açıdan yaşlı sağlığını koruma, sürdürme, geliştirme ve yaşlının yaşamına kalite katmak için yaşlı sağlığı ile ilgili bilgi ve deneyime sahip ………………… büyük ihtiyaç duyulmakta. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 12:

Yaşlılıkta bankamatikten para çekememek, cep telefonu kullanamamak gibi durumlar hangi türden becerilerin kaybolduğunu gösterir?

Soru 13:

Metabolik sendrom; bağımsız risk faktörlerinin en az üçünün aynı bireyde bir arada bulunması halidir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sözü edilen risk faktörleri arasında değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangileri yaşlılıkta en sık görülen ve günlük aktiviteleri en fazla kısıtlayarak yaşam kalitesini en çok bozan nörolojik hastalıklar arasında yer alır? I. İnme II. Alzheimer III. Parkinson IV. ALS V. Sinaps

Soru 15:

Yaşlanmayla birlikte aşağıdakilerden hangisi görülmez?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir hastalığın seyir özellikleri, iyiye ya da kötüye gitme olasılığı ve hastalığın sonuçları ile ilgili öngörüler anlamına gelen terimdir?

Soru 17:

Türkiye’de, evde sağlık hizmetlerinin uygulama usul ve esaslarını belirleyen yönerge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Rezerv biyolojik kapasitelerin azalması ile karakterize; fizyolojik, psikolojik, ekonomik ve sosyal yönleri olan bir süreç olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Yaşlı bireyi korkutma, fiziksel, duygusal ve psikolojik açıdan zarar vermeye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Multimorbidite nedir?