logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bakım Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme 3

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireylerin yaşadıkları ev dışında kalan çevreyi güvenli hale getirecek fiziksel düzenlemeler arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Çeşitli yoksunluklar, kronolojik ve fiziksel hastalıklar, yetersizlikler, depresyon gibi durumlar hangi yaşlanma türüne ait göstergelerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi damlacık yoluyla bulaşan ciddi hastalıklardandır?

Soru 4:

Bir başkasının yardımı olmadan, beslenme, boşaltım, giyim ve temizlik ile ilişkili ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneği olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Seçim yapma ve karar verme özgürlüğü, kendine saygı duyma, çevreden saygı görme, işe yaradığını hissetme ve çevresi tarafından kabul görme ihtiyacı yaşlıların hangi tip gereksinimlerini ifade eder?

Soru 6:

I-Yaşlıların beslenmelerinde 4 temel besin grubu mutlaka bulunmalıdır II-3 ana öğün 3 ara öğün tüketmelidir III- Sodyum içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir IV- Balık haftada 2 kez tüketilmelidir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yukarıda sıralananlardan yaşlı bireylerin beslenme ilkeleri yer almaktadır?

Soru 7:

Koruyucu ekipmanlar çıkartılırken önce hangisi ile başlanmalıdır?

Soru 8:

Aşağıdaki acil durum telefon numaralarından hangisi “Zehir Danışma Merkezi’ne” aittir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılara yönelik olan aktivitelerin genel amaçları arasında yer almaz ?

Soru 10:

Eldiven kullanımıyla ilgili aşağıdaki verilenlerden hangisi doğru değildir ?

Soru 11:

I- DSÖ Yaşam Kalitesi Ölçeği II- Nothingam Sağlık Profili III– Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi IV- Avrupa Yaşam Kalitesi Ölçeği V- MCmaster Sağlık İndeksi Yukarıda verilen hasta değerlendirme ölçeklerinden hangisinin kısaltması WHO-QOL şeklinde yazılmaktadır?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde besin maddelerinden posa içermeyen ürün yer almaktadır?

Soru 13:

Sıvı maddelerin, belli bir ısı derecelerinde ısıtılıp birkaç gün tutularak yapılan sterilizasyon işlemine ne denilmektedir?

Soru 14:

Resim 1a. yutmanın evrelerini, resim 1b. ise yutmanın oluşundaki fiziksel sıralamayı göstermektedir. Resim 1b’de yer alan 2 no’lu sıra yutmanın oluşundaki hangi sırayı göstermektedir?

Soru 15:

Tam silme yatak banyosu uygulanırken eller ve kollar silindikten sonra hangi bölge silinmelidir?

Soru 16:

"Yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmayışı değil aynı zamanda bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik hâlidir." Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Yaşlı bireyin her gün yaptığı bir aktiviteyi az miktarda değiştirmesi aşağıdaki beceri türlerinden hangisini öncelikle artırmaya yöneliktir?

Soru 18:

Enfeksiyon etkeninin hastalık oluşturması hangi koşula bağlıdır?

Soru 19:

Otomatik makinelerde medikal (endoskop, artroskop), cerrahi ve diş ile ilgili materyallerin kimyasal sterilizasyonunda kullanılan sterilizan hangisidir?

Soru 20:

1. Mikroorganizmaların ölümü oksidasyon yolu ile hücre proteinlerinin yapısının bozulması süreci içinde ve yavaşça gerçekleşir. 2. Kuru sıcaklık sterilizasyonu sıcaklık dereceleri ve süreleri; 150 o C’de 3 saat, 160 o C’de 2 saat, 170 o C’de 1 saattir. 3. Zehirli değildir, çevre için emniyetlidir. Yukarıda kuru ısı sterilizasyonu (Pasteur Fırını) ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?