logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlı Bakımı İlke Ve Uygulamaları

Soru 1:

Civalı cam termometre ile aşağıdaki bölgelerden hangisinde ölçüm yapılabilmektedir?

Soru 2:

Bazı vitaminlerin emilimi açısından son derece önemlidir. Fazla alındığında depolanır ve ihtiyaç halinde vücuda enerji verir. Hücrelerin esas yapıtaşını oluşturur. Günlük olarak alınması gereken enerjinin %25’ibu öğeden sağlanır. A,D,K,E vitaminlerinin vücutta emilimi ve kullanılarak yarar sağlaması için buna ihtiyaç vardır. Yukrıda verilenlerden hangisi ya da hangileri "yağlar"a ait özellliklerdendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıkta üriner sistemde görülen fizyolojik değişikliklerdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi farmakolojinin tarifindeki unsurlardan birisi değildir?

Soru 5:

Tedaviye cevap vermeyen hastalığı olan hastanın tüm bakımını, ihtiyaçlarını karşılamak ve aileye destek sağlamaya ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ilaç şekillerinden bir tanesi değildir?

Soru 7:

Bası (yatak) yarasının oluşmasındaki en önemli faktör nedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Sosyal Mevzuatı düzenleyen metinler arasında yer almaz?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Kegel egzersizleri hakkında doğru bilgi içermektedir?

Soru 10:

I. İnsan vücudu için en uygun sıcaklık aralığı 35-45°C’dir. II. Metabolizmanın artması, vücutta ısı üretimini etkilemez. III. Vücutta ısı düştüğü zaman vücut sıcaklığını arttırmak için kan damarları daralır. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Cesedin vücudunun açılarak gerçek ölüm nedeninin tespiti işlemine ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi subkutan tabakanın özelliklerinden biri değildir?

Soru 13:

İşlevsel sindirim sistemine sahip olduğu halde günlük alması gereken besin miktarını ağız yoluyla alamayan hastalarda alternatif beslenme çeşidi ile besinlerin bir tüp aracılığıyla mideye veya ince bağırsağa verilmesi olayına ne ad verilir?

Soru 14:

" 75 yaş altı kadınlarda en sık görülen tip olup pelvik taban kaslarının gevşemesi sonucu abdominal basıncın üretral sfinkter kapanma basıncını aştığı; öksürme, gülme ve hapşırma, egzersiz gibi aktivitelerden sonra küçük hacimli idrar kaçışı olmasıdır. Genitoüriner atrofi veya prolapsus (sarkma), travma, operasyon, obezite ve çok doğum yapmış olmak stres inkontinans gelişimi için birer risk faktörüdür " Yukarıda özellikleri verilen kalıcı üriner inkontinans tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Günümüzde evre I ve II bası yaraları için aşağıdaki tedavi yöntemlerinden hangisi uygulanır?

Soru 16:

I.Burun II.Makat III.Kulak içi IV.Alın ve şakaklar Yukardakilerden hangisi ya da hangileri vücut sıcaklığı ölçmede kullanılan bölgelerdendir?

Soru 17:

I. Hastanın rengi kül rengindedir, gözler içeriye kaçmış haldedir. II. Gastrointestinal sistem hareketleri azalır. III. Solunum durmuştur. IV. Refleksler kaybolmuştur. V. Nabız düzensiz ve zayıftır. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri ölümü yaklaşan hastada gözlenebilecek belirtilerdendir?

Soru 18:

Bulantı, kusma, yutma güçlüğü, konstipasyon, disfaji, kilo kaybı, distansiyon, diare, ağız yaraları. Bu klinik bulgular aşağıdakilerden hangi terminal dönem sisteme aittir?

Soru 19:

I- Diüretikler II-Vazodilatörler III- Antihistaminikler IV- Antiemetikler Yukarıdaki ilaç gruplarından hangisi veya hangileri kan basıncını düşürebilirler ?

Soru 20:

I. Bireyin sağlık durumunun değerlendirilmesi ve bireyde ortaya çıkabilecek sorunların tanımlanmasında yardımcı ve yol göstericidir. II. Bireyin genel durumunu belirlemek, sorunlara bir an önce müdahalede bulunabilmek için bir erken uyarı sistemi gibidir. III. Yaşlanma ve yaşlanma ile birlikte gelişebilen hastalıklarında etkisiyle değişiklikler gösterebilir. IV. Yaşam bulgularında görülen değişimlere karşı nasıl bir yaklaşımda bulunulacağının bilinmesi gerekli ve önemlidir. Yaşam bulguları ile ilgili olarak hangisi ya da hangileri doğrudur?