logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Yaşam kalitesini etkileyen değişkenler içinde en önemli grup aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 2:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yaşlı ayrımcılığının teorik temellerinden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlanmanın biyolojik ve psikolojik etkenlerinin yanında yer alan boyutlardan birisi değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılarda bir numaralı ölüm sebebidir?

Soru 5:

Yaşlılar, kalkınma sürecine hangi oranda katılmalıdır?

Soru 6:

Yaşlılık korkusu ve toplumda genel olarak yaşlı ve yaşlılığın kabul edilmemesi biçiminde tanımlanan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Birden fazla bilişsel alanda kişinin gündelik yaşamını etkileyen, sosyal ve mesleki işlevsellikte bozulmaya yol açan ilerleyici bozulma ile karakterize bir nörodejeneratif sendrom aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Demografik yapıyı incelemek için kullanılan ilk yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalık veya hastalıkların yeni olgularının sayısına ne denir?

Soru 10:

Yirmi yaşlarındaki bir erkekte vücut yağ oranı %20’lerin altında iken yetmiş yaşlarında bu oran aşağı yukarı ne kadar olabilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinde yaşlılara yönelik olabilecek istismar türlerine yer verilmiştir?

Soru 12:

Birleşmiş Milletler tarafından Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı  hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 13:

I. Yaşlılığa vurgu yapmak üzere Birleşmiş Milletler tarafından 1983 yılında hazırlanmıştır. II. Eylem planında yer alan başlıklardan biri de “Barınma ve Çevre” başlığıdır. III. Planda, insanların yeterli barınma ve iyi çevre koşullarına sahip olmasının tüm ülkelerde ve tüm yaş grupları için yaşam kalitesini etkileyen önemli bir durum olarak kabul gördüğü ifade edilmiştir. IV. Barınmanın sürekliliğinin yaşlılar için daha da önemli olduğu, mekânların yaşlı aktivitelerinin merkezini oluşturduğu; eve uyum, günlük yaşam için ev içi uygulamalar, evde kullanılan araçların kolay kullanımı sağlayacak biçimde düzenlenmesinin, hastalığı azaltacağı gibi, yaşlıların kısıtlılıklarıyla yaşamalarını kolaylaştıracağı vurgulanmıştır. Yukarıda verilen bilgiler aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?

Soru 14:

Yaşlı bireyde kaç yaşından sonra kronik sağlık sorunları sonucunda işlev kayıpları, sağlık algısı ve yaşam kalitesi önemli sonuçlar doğurmaya başlamaktadır?

Soru 15:

Özel Huzurevi hizmetinde yaşlı “sosyal, fiziksel ve moral desteğe ihtiyaç duyan, akıl ve ruh sağlığı yerinde olup, kuruluş bakımına ihtiyacı olan en az ........... yaşındaki kişi” diye tanımlanır (illerde Valilik onayı ile bu yaşın altında olan uygun kişilerin de özel huzurevlerine kabulü mümkün olabilmektedir). Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 16:

I. Kaldırımlar yaşlıların rahatlıkla hareket etmesini sağlayacak biçimde yapılmalı, dar, engebeli, bozulmuş, kenarları yüksek olmamalı; düz, alçak, kaymayan özellikte, tekerlekli sandalye geçişine, yürüme ve bisiklet sürmeye uygun olmalı II. Yaşlıların evleri kendilerini güvende hissetmeleri için yakınları veya arkadaşlarına, alışveriş yerlerine, sağlık kuruluşlarına, parklar vb. yerlere yakın olmalı. III. 2020 yılına kadar, ergen, yaşlı ve özürlülerin daha sağlıklı olmalarını ve toplum içinde daha aktif rol almalarını sağlanmalı. IV. Sosyal çevre açısından, yaşlıların bir araya gelebilecekleri, sosyal paylaşım ortamları yaratılmalı ve üretkenliği sağlayacak uğraşılar yönlendirilmeli. Sağlıklı bir kentte, yaşlıların erişebilirlikleri ve toplumla bütünleşmeleri engellenmemelidir. Sağlıklı yaşlanmanın sağlanması ve sürdürülebilmesi için, tüm yaşam alanlarının tasarımı yaşlıların gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bununla ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Devletin yaşlılara yönelik pozitif ayrımcılığı Türk Ceza Kanunu’nda da yerini bulmaktadır. Yasada ........... yaşını tamamlanmış ve hüküm giymiş yaşlılara özel tedbirler uygulaması gerektiği hükmü yer almaktadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Türk yaşlılarının yaşam kalitesini etkileme açısından batılı toplumlardaki yaşlılardan ayrıldıkları noktalardan biri değildir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi erkekte meydana gelen cinsel fonksiyon değişikliklerinden biridir?

Soru 20:

İleri yaşlardaki bireylere yönelik ön yar­gıyı, tutum ve davranışlar aracılığıyla ifade eden terim hangisidir?