logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Gerontoloji

Soru 1:

Yaşlılığı değerlendiren geleneksel yaklaşım hangi kayıplar üzerinden hareket eder?

Soru 2:

Türkiye'de son De Facto nüfus sayımı hangi tarihte gerçekleştirilmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yaşam süresi üzerinde diğerlerinden daha etkili bir değişkendir?

Soru 4:

Yaşlılığın bedensel ve zihinsel kayıplar üzerinden değerlendirildiği bir ülkeyle ilişkili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

%67’si hidoksiapatit kristalleri ve % 33’ü ise organik osteoid maddelerden oluşan ve iskelet sisteminin çatısını oluşturan doku aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yaşlanma aşağıdaki olgulardan en çok hangisini olumsuz yönde etkiler?

Soru 7:

Biyolojik ilişkiler sonucu insan türünün devamını sağlayan, toplumsallaşma sürecinin ilk ortaya çıktığı, karşılıklı ilişkilerin belirli kurallara bağlandığı, o güne dek toplumda oluşturulmuş zenginlikleri kuşaktan kuşağa aktaran, biyolojik, psikolojik, ekonomik, toplumsal, hukuksal vb. yönleri bulunan toplumsal bir birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bilişsel becerilerine ihtiyaç duyulan bilge-yaşlı modelini öneren ve öncü olarak kabul edilen antik çağ filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yalnız yaşayanlar Çocuksuz yaşlılar Huzurevinde yaşayanlar Kronik hastalığı olanlar Yukarıdakilerden hangisi/hangileri yaşlılarda risk gruplarındandır?

Soru 10:

Kişinin işlevsel ve bedensel fonksiyonlarına göre bulunduğu yaşa ne ne ad verilir?

Soru 11:

Erkek üreme yeteneğinin yaşa bağlı olarak azalmasına ne denir?

Soru 12:

Derinlemesine analiz yapmak ve projeksiyonlar yaparak yorumlamalarda bulunma yaklaşımına ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Yaşlı bireyin yaşamdan geri çekilmesi, yaşamdan zevk almaması, yaşama aktif olarak katılmaması, kısacası yaşamdan doyum sağlayamaması ile tanımlanan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Uyaran ile tepki arasında geçen süre olarak tarif edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Yaşlanmaya bağlı olarak insanda en fazla etkilenen fonksiyon hangisidir?

Soru 16:

Yaşlıya yönelik olumlu ya da olumsuz tavır, tutum ve ön yargıları kapsayan, sosyal ve toplumsal bir sorun olarak değerlendirilen durumun adı nedir?

Soru 17:

“Demografi” terimi ilk kez kaç yılında kullanılmıştır?

Soru 18:

Düzenli fiziksel aktivite vücutta hangi kütleyi arttırır?

Soru 19:

I.Eğitim düzeyinin yükselmesi II.Doğumların azalması III. Ülkede gelirin artması IV.Beslenme düzeyinin geliş­mesi Yukarıdakilerden hangileri  bir toplumda yaşlanmayı belirleyen sürecin temel faktörleri içinde yer alır?

Soru 20:

" Yaşı temel alarak üyeliğini belirleyen örgütlü insan sınıfına denir. Kuramsal olarak bir yaş grubuna üyelik kendiliğinden gerçekleşir: Uygun yaşa ulaşan herkes, koşulsuz olarak belirli bir yaş grubuna dâhil olur. Bir yaş grubuna üye olma ya da birinden diğerine geçme, bireysel olarak biyolojik bir ayrımla (ergenlik gibi) ya da evlilik ve doğum gibi toplumsal açıdan tanınmış bir konum değişikliği ile de olur". şeklinde tanımlanan yaşlılığı etkileyen faktörlerden hangisidir?