logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Fiziksel Rehabilitasyon

Soru 1:

I. Yiyecek ve içeceklerin renklendirilmesi II. Günlük kıyafetlerinin düzenli değiştirilmesi ve temizlenmesi için yıkanmaları III. Vızıltı sesi çıkartan florasan aydınlatmaların değiştirilmesi IV. Pencerelerin dışarısı ile olan teması kesmesi için tam vakumlama özelliğine sahip olacak şekilde kapanması V. Bağırarak konuşmayın Yukarıdakilerden hangileri işitme kaybı olan yaşlılara yönelik yapılabilecek çevresel düzenlemeler ve iletişim stratejilerinden bazılarıdır?

Soru 2:

İnme nedeni ile yatan hastada inmeye bağlı olarak gelişebilecek sağlık sorunları arasında yer almaz?

Soru 3:

I. Vücut diyagramı II. Kontroller III. Değerlendirmeler IV. Görsel Analog Ağrı ölçeği V. Ağrı kelime indeksi Yukarıdakilerden hangileri McGill ağrı anketini oluşturan ana bölümlerdendir?

Soru 4:

“Kişinin hafızasına, beklentilerine ve duygusal yapısına göre değişiklikler gösteren, hoş olmayan duyusal bir deneyim” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kalça kırığı sonrası oluşabilecek en önemli ve tehlikeli durumlardan birisidir?

Soru 6:

Ağrı duyusu temelde kaç farklı şekilde meydana gelir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlanma sürecinde kas-iskelet sisteminde görülen değişiklikler arasında değildir?

Soru 8:

İstem dışı titreme, güçsüzlük, kas ve hareketlerde sertlik, hareketsizlik, hareketlerin yavaşlaması gibi durumların görülüldüğü ileri yaş hastalığının adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yaşlı bireylerin günlük yaşamında sık karşılaştığı, düşme, yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilen mekânlar arasında yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi merdivenlerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için yapılması gereken düzenlemelerden birisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bireyin fizyolojik fonksiyonlarını elektronik cihaz ile eş zamanlı duruma getirerek görsel ve işitsel çıktı ile bireyin bu fonksiyonlarını geliştirmesi yöntemidir?

Soru 11:

Merkezden uzak, dışa veya yanlara doğru görme alanında kayıplar yaşayan yaşlının görme işlevleriyle ilgili ne tür bir sorunu olduğunu gösterir?

Soru 12:

Yaşlı bireylerde kapsamlı ve detaylı ağrı değerlendirmesi yapılabilmesini sağlayan ölçek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Yaşla birlikte bazı bireylerde görme işlevlerinde (sabit ve hareketli görme keskinliği, merkezî ve perifer görme, derinlik algısı, karanlığa uyum, renk ayrımı) azalma araç kullanmayı güç ve riskli hâle dönüştürmektedir. Aşağıdakilerden hangisi araç kullanımına ilişkin dikkat edilecek hususlardan birisi değildir ?

Soru 14:

Ayak bileği Kalça Topuk arkası Kuyruk sokumu Kürek kemiklerinin arkası Hangisi/hangileri sırtüstü pozisyonda yatan yaşlı bir hastada bası yarası gelişebilecek bölgelerdendir?

Soru 15:

Yaşlı bireylerde kitap veya gazete okuma gibi daha uzun süreli görme etkinlikleri için aşağıdakilerden hangisinden faydalanabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi organ kökenli ağrı sebeplerinden biridir?

Soru 17:

Hangisi yaşlılarda tat ve koku duyusunu etkileyen hormonel faktörden biridir?

Soru 18:

Çevredeki ses dalgalarının kulakta elektriksel sinyallere dönüştülmesi veya beyine sinir uyarımlarının aktarılması sırasında gerçekleşen işlev kaybına ne denir?

Soru 19:

Hastanın hayatının kurtarılması Önceki sağlığına kavuşturulması Hastalığın yan etkilerinden kurtulması Zihinsel kayıpların azaltılması Hastalığın tedavi edilmesi Hangisi/hangileri yaşlılarda akut bakımın hastane ortamında yapılmasının öncelikli amaçlarındandır?

Soru 20:

65-75 yaş arasındaki bireylerde miyelinli sinir li?eri yaklaşık olarak ne oranda azalmaktadır?