logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlı Psikolojisi

Soru 1:

Yaşamanın sonuna gelen bireyin artık yaşaması gereken ve telafisi olmayan tek bir yaşamı olduğunun kabul edilmesi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I-Umudu, kendine yeterlilik ve denetim duygusunu teşvik etmek,II- Bakım veren kimse ya da kimselerle sağlıklı bir ilişki kurmak,III-Anlam duygusuna bir açıklık kazandırmak                                                                                                        Yukarıda verilen amaçlar  hangi yaşlılık danışmanlığında kullanılmakta olan yaklaşımlar içinde yer alır.

Soru 3:

Son çocuğun da yetişkin bir birey olması ve evden ayrılması sonucunda anne babanın yaşadığı sendroma ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdaki kuramlardan hangisine göre  başarılı yaşlılık mümkün olduğunca orta yaştaki aktivite ve tutumların yaşlılık sürecinde de sürdürülmesi ile mümkün olmaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi gelişim süreçleri arasında yer alır?

Soru 6:

Bir işyeri sahibi olan Mehmet Bey'in, 67 yaşına geldiğinde işlerini kızı Ayşe’ye devrederek, köşesine çekilip yaşamını daha çok evinde dinlenerek geçirmesi hangi kuram ile açıklanabilir?

Soru 7:

I.Muhakeme yeteneği, II. işlem hızı, III. Hatırlama zihinsel yetenekleri Yukarıdakilerden hangisi akıcı zeka özelliklerindendir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Psikososyal Gelişim Kuramına göre yetişkinlik döneminde yaşanan temel karmaşadır?

Soru 9:

Göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan hastalık aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 10:

Hangisi tutumları etkileyen etmenlerden birisi değildir?

Soru 11:

Bebeklikten ölüme kadar her bireyin yeni ilişkilerle genişleyen, bazı ilişkilerin bitmesiyle daralan sosyal çevresi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangi yaşlılık dönemi kişilik tipindeki bireyler yüksek yaşam doyumuna sahip, iyi işleyen, bilişsel yetenekleri tam, olgun, esnek bireylerdir?

Soru 13:

'Yeniden düzenleme aşaması' yaşlılıkta kaç yaş arasındadır?

Soru 14:

Bilişsel özelliklerde gerileme kaç yaşında belirginleşmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminde yaşamı gözden geçirmenin faydalarından biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık danışmanlığında/terapisinde kullanılmakta olan temel yaklaşımların yer aldığı 4 ana gruptan biridir?

Soru 17:

I.Basit tepki verme hızı II.Tepkiyi seçme hızı III. Ayırt etme hızı IV.Uygulama hızı Yukarıda verilenlerden bilişsel işlem hızı araştırmalarında hangileri yer almaktadır  ?

Soru 18:

Peck’e göre yaşlılık döneminde benlik bütünlüğüne ulaşılması için yaşamın sonu olduğu ve odağın kendi ihtiyaçlarında değil gelecek kuşaklarda olması gerektiği bakışaçısını geliştirmeyi içeren düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Tutumun üç temel öğesi nedir?

Soru 20:

Aşağıdaki gelişim dönemlerinin hangisinde arkadaşlık ruh sağlığını güçlendiren temel faktör olarak karşımıza çıkmaktadır?