logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlı Psikolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık dönemindeki fiziksel gelişim sürecinin günlük yaşamdaki yansımaları açısından doğru değildir?

Soru 2:

I. Daha net yanıtlara ihtiyaç duyulur. II. Belirsizliğe tahammülü içerir. III. Bir prob­lem durumunda birden çok çözümün göz önünde bulundurulur. IV. Birey duruma özgü süreçleri daha iyi anlar. V. Somutluğa ihtiyaç duymadan so­yut olarak düşünebilmektir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri soyut sonrası işlem dönemine ilişkin özelliklerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık danışmanlığında/terapisinde kullanılmakta olan 4 temel yaklaşımdan biri olan Dinamik Olmayan Psikoterapiler alt kuramlarından biridir?

Soru 4:

"Bireyin bir olaya, kişiye, nesneye veya olguya dair düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilim" şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Yaşlılık döneminde insanlarla iyi ilişkilerkurma ve iş birliği halinde olma hangi kişilik özelliğinin değişimine bağlıdır?

Soru 6:

Güven Pişmanlık Geçmişe özlem Yalnızlık duygusu Yukarıdakilerden hangileri bağlılık hissedilen eşin kaybı sonucunda hayatta kalan tarafın yaşadığı duygular arasında yer alır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bilişsel pragmatiklere örnektir?

Soru 8:

Schaie'nin, çocukluk ve ergenlik yıllarındaki bilişsel gelişime odaklanan Piaget'in kuramına eklemeler yaparak, yetişkinlik yıllarındaki gelişimi açıklamaya çalışmasının en temel sebebi nedir?

Soru 9:

Kişisel gelişim ve topluma katılım açısından en doyum alabileceği şekilde yaşamını bir düzene sokan ve bu düzeni sürdürmekte olan bir emekli birey emekliliğe uyum evrelerinden hangisini deneyimlemektedir?

Soru 10:

Yaşlılık döneminde yaygın olarak yaşanılabilen yalnızlık, ölüm korkusu, yalnızlık ve kendine yabancılaşma gibi konuların ele alındığı psikoterapi yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“bir kişi veya şeye karşı gerçek bilgi edinmeden önce veya gerçek bilgiye dayalı olmayan hoş veya nahoş duygu” sözü hangi kuramcıya aittir?

Soru 12:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi geliştirdiği Psikososyal Gelişim Kuramı ile kişiliğin gelişiminin yaşam boyu devam ettiğini belirtmektedir?

Soru 13:

Ekrem Bey, 65 yaşında bir çiftçidir. Yaşından dolayı artık çalışmayı bırakması gerektiğini düşünüp tarlalarını ve hayvanlarını çocuklarına devretmiş ve evinde dinlenmeye çekilmiştir. Aşağıdaki gelişim kuramlardan hangisi Ekrem Bey'in işlerini terk etmesini normal ve olması gereken bir durum olarak nitelemektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bilgeliğin özelliklerinden değildir?

Soru 15:

"Mehmet Bey, 67 yaşına geldiğinde işlerini kızı Ayşe'ye devretmiş ve yaşamını daha çok evde dinlenerek geçirmiştir." Bu örnekte Mehmet Bey'in verdiği kararı "normal ve olması gereken durum" olarak açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Psikososyal Gelişim Kuramı'na göre yaşlılık döneminde yaşanan karmaşa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, yaşlı bireylerin yaşlanmayla ilişkili olumsuz tutumlarını belirleyen faktörlerden biri değildir?

Soru 18:

Psikoanalitik Psikoterapi aşağıdaki gruplardan hangisin alt kuramıdır?

Soru 19:

Aşağıdaki yaşlılık dönemi kişilik tiplerinden hangisi zaman ve enerjilerini odaklayacakları etkinliklerde seçici davranırlar?

Soru 20:

Bu farklılıkların nedeni kalıtımsal ve çevresel faktörlerin etkileşimidir. Her insan diğerlerinden farklı genetik yapıya ve çevresel koşullara sahip olduğu için gelişimin oranı ve sonuçları her bireyde aynı değildir. Bunu anlamak için kendimize ve çevremize bakmamız yeterlidir. Her birimiz boy, kilo, kişilik özellikleri, sağlık durumu, fiziksel dayanıklılık, zihinsel işlevler, yetenekler gibi birçok konuda kendimize özgü özellikler geliştirmekteyiz.