logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Psiko-Sosyal Rehabilitasyon

Soru 1:

Aşağıdakilerin hangisinin yaşlılıkta öz güveni artırmanın yolları arasında yer aldığı söylenemez?

Soru 2:

Esas itibariyle kişinin yaşam karşısındaki başarısı olarak değerlendirilebilecek kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Türkiye Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı ve Uygulama Programı 2015-2020” stratejilerinden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi bu stratejiler arasında yer almaz ?

Soru 4:

Bireyin ailesi, arkadaşları ve yakın sosyal çevresi tarafından kabul edilmesi, bu kişilerce saygı görmesi aşağıda verilen destek türlerinden hangisi ile ilişkilidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireylerde depresyonun ortaya çıkışını kolaylaştıran risk etmenlerinden biridir?

Soru 6:

Kalıtsal yapının ve dış faktörlerin etkisiyle, hücredeki biyokimyasal tepkimelerden başlayarak, hücre, doku, organ ve vücut düzeyindeki işlevlerin azalmasına ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi özyeterlilik algısının düşük ya da yüksek olmasını etkileyen faktörlerden biri değildir?

Soru 8:

Yaşlı bireyin içinde yaşadığı toplumda var olan kültürel değerler, yaşlı sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşağıdakilerden hangisinde kültürel inançlardan kaynaklı yaşlı sağlığını olumsuz etkileyen bir durum yer almaktadır?

Soru 9:

Yaşlanma sürecine bağlı olarak yapı ve fonksiyonlardaki bozulmayı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki yaşlılık türlerinden hangisi “yaslının toplumdaki statüsü, toplumun yaslıdan beklediği rol ve davranışlar, toplumdan topluma değişiklik gösteren göreceli yaslanma” olarak tanımlanmaktadır?

Soru 11:

Öz güven en genel anlamıyla kişinin kendine olan güveni olarak tanımlanabilir. Bu tanıma göre aşağıdakilerden hangisi öz güveni yüksek olan bir kişinin özelliklerindendir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ruh sağlığı bozukluğu olan yaşlı üyeye sahip ailelerdeki koruyucu etmenlerden biridir?

Soru 13:

I) Cilt üzerine nemi sürdürmek için nemlendirici krem ve losyonlar kullanın II) Güvenlik önlemlerini öğretin III) Çarpma ve derinin aşınmasından korunma yollarını öğretin IV) Yatağa ya da sandalyeye bağımlı kişide bası yaralarını önlemek için sık sık pozisyon değiştirin V) Düzenli egzersizlere devam edin Yukarıdakilerden hangileri dokunma duyusunda azalma veya sıcak ya da soğuğu algılamada zayıflama olan birisine, fiziksel değişimler için sağlığı geliştirme uygulamalarında yaşlı ve bakım verenler için önerilerden bazılarıdır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireyler için olumlu sağlık davranışları arasında yer almaz?

Soru 15:

Primer önleme ne zaman yapılır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinin kendini gerçekleştirme konusunda başarılı olmuş bir yaşlının gösterebileceği bir davranış biçimi olduğu söylenebilir?

Soru 17:

Türkiye’de yaşlıların sağlığını geliştirmeye yönelik “Türkiye Sağlıklı Yaslanma Eylem Planı ve Uygulama Programı 2015-2020” yayınlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi burada yer alan stratejilerden biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminde bireyin sağlığını geliştirmek konusunda ailenin olumlu etkilerine örnek olarak verilemez?

Soru 19:

Yaşlı bireylerin yaşlılık dönemlerinde sağlık ve bedensel yavaşlamayla ilgili sorunlarıyla başa çıkabilmeleri, kendilerine uygun bir sosyal ortam oluşturabilmeleri gibi gelişim görevlerini başarıyla yapabilmeleri için hangisi çok büyük öneme sahiptir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi psiko-sosyal rehabilitasyonun amaçlarından biridir?