logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Dili 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de yeni iş yeri açan insanların iş yerlerine İngilizce adlar vermesinin bir nedeni olamaz?

Soru 2:

"Bir dildeki, eserdeki sözcüklerin, deyim ve atasözlerinin bütünü" olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki Türk dillerinden hangisi yazı dili olamamış, yalnızca konuşma dili olarak kalarak varlığını sürdüren dillerden biridir?

Soru 4:

VIII-XVII. yüzyılları arasında Doğu Türkistan, Altın Ordu ve Harezm coğrafyalarına kadar yayılan hatta Fatih Sultan Mehmet döneminde sarayda kullanılan alfabe hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe için kullanılan yazılardan biri değildir?

Soru 6:

Biri bağımsız biçim birim olmak üzere, en az iki biçim birimden oluşan yani bir veya daha fazla ek alan kök biçim birimlere ne ad verilir?

Soru 7:

'abone, balkon, balon, bilet, jandarma, lamba' gibi Batı dillerinden alıntı sözcükler hangi ülkeyle olan ilişkiler sonucunda Türkçede artış göstermiştir?

Soru 8:

Bir cümlede birden fazla yer tamlayıcısı olabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisi buna örnektir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi geçmiş zaman anlamı taşıyan Sıfat fiillere bir örnektir?

Soru 10:

Aşağıdaki dillerden hangisi konuşulduğu toplam ülke sayısı bakımından ilk sırada yer alır

Soru 11:

Türk dünyasında aşağıdaki ifadelerden hangisi atasözü için kullanılmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi diğer Türk lehçelerinden farklılaşarak bağımsız bir dile evrilmiştir? I. Çuvaşça II. Tuva III. Gagavuz Türkçesi IV. Karakalpak Türkçesi V. Yakutça

Soru 13:

2015 yılı verilerine göre yeryüzündeki 7.102 dilden ancak kaç tanesi yazı dili özelliğine sahiptir?

Soru 14:

Türkçede yeni sözcükler, terimler türetmenin çok daha kolay olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 15:

I. Hintçe II. İspanyolca III. Japonca IV. Türkçe Yukarıdaki dillerin hangisi/hangileri özne – nesne – yüklem şeklindeki söz dizimi sıralamasına sahiptir?

Soru 16:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi terim anlamı taşımamaktadır?

Soru 17:

"Dilde, fikirde, işte birlik" sloganıyla Tercüman Gazetesi’ni yayımlayarak Türk aydınlarını Türkçe konusunda etkileyen Türk aydını kimdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin bilim ve öğretim dili olarak gelişmesinin önündeki engellerden biridir?

Soru 19:

'Zeki ama tembel biriydi. Ailesinin maddi durumu çok iyiydi.İş bulmak için hiç bir çaba sarfetmiyordu. Gününü bilgisayarda oyun oynayarak geçirirdi.Bir gün annesi ile babasını kaybedince  hayata bakışı değişti. ' Yukarıda hangi söz öbeği yoktur?

Soru 20:

…….. Kavramı, dili konuşanların yeni karşılaştıkları kavramlara dil içerisinde çeşitli yollarla karşılıklar oluşturmaları biçiminde tanımlanabilir. Bu karşılık bulmada Türkçe, ekleme ve birleştirme diye adlandırabileceğimiz iki temel yol kullanır. Ekleme; sözcükle ekin, birleştirme ise sözcükle sözcüğün ilişkilendirilmesidir. Bütün dillerin önemli anlatım yollarından biri olan tamlama kurma da bir birleştirme, yani sözcükle sözcüğün ya da sözcüklerin ilişkilendirilmesidir. Yukarıdaki anlatım aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımıdır?