logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel determinizmi tanımlayan doğru bir ifadedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Weber’in dünya dinleri olarak adlandırdığı dinlerden biri değildir?

Soru 3:

Peygamberler önceki dinle, önceki semboller sistemi tabakasıyla ilişki kurarlar Peygamberler mesajlarını sunarken sosyal çevrenin gerektirdiği yeni şartlara yanıt ve çözüm getirmektedirler Peygamber öncelikle bir “evet, ama” kişisidir Peygamberlere ilişkin yukarıdaki ifadeleri ortaya koyan yaklaşım ve düşünür çifti aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 4:

Aşağıda verilen suçlar türlerine göre ikili grup halinde kategorilendirildiğinde, hangisi dışarda kalır?

Soru 5:

İşlevselciliğe göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yaşanan aile yapısının dönüşümü ile ilgili doğrudur?

Soru 7:

I. Aynı toplum içinde evlenmenin dinle ilgisi II. Başka bir gruptan eş seçmenin dinle ilgisi III. Evliliğin devamında çocuk sayısı konusunun dinle ilişkilendirilmesi IV. Ailenin benimsediği “eğitimle ilgili değerler” ve bunların dinle ilgisi V. Boşanmaya neden olan etmenlerin dinle ilgisi Yukarıdakilerden hangileri Kehrer’in din ve aile arasındaki ilişkiler için önerdiği konu başlıkları arasına yer almaktadır?

Soru 8:

Matrilinealite ne anlama gelmektedir ?

Soru 9:

Hangi ünlü sosyologa göre toplumsal değişme, Darwin’ci anlamda güçlü olanların ayakta kaldığı ve zayıf olanların yok olduğu tezine, yani doğal seleksiyon yasalarına göre işlemektedir?

Soru 10:

Dini “kutsal şeylere, yani belirgin olarak ayırt edilen ve yasaklanmış şeylere ilişkin birleşik bir inançlar ve uygulamalar toplamı olarak tanımlayan kuramcı kimdir?

Soru 11:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi toplumsal değişmenin nedenleri arasıda yer almaz?

Soru 12:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi yapısalcı Marksizm teorisinin kurucusu olarak kabul edilir?

Soru 13:

Yeni bir modernlik dönemi içinde olduğumuzu ancak henüz modern dünyada var olduğumuzu ve bunu düşünsel modernlik olarak açıklayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hukuk sosyolojisini, Sistematik Hukuk Sosyolojisi (Mikro), Hukuki Tipoloji (Makro) ve Jenetik Hukuk Sosyolojisi olarak üç ana bölümde ele alan kişi kimdir?

Soru 15:

Modern toplumun oluşumundan sonra aile kurumundaki değişimleri sistematik olarak inceleyen ilk sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Bir bilim olarak sosyoloji de bilim felsefesinden yararlanır. II.Sosyoloji sosyal olguları ele alırken değerlerle de ilgilenmektedir. III: Sosyoloji yeni felsefi sorunların ortaya çıkmasına katkıda bulunur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri felsefe ile sosyoloji arasındaki ilişkilerdendir?

Soru 17:

Sosyolojik olarak aile kurumunun incelenmesinin temelini atan ekolün Türkiye'deki temsilcisi kimdir?

Soru 18:

Sapma hastalığı ya da anormalliğinin bedenden çok zihinde temellendiği kabul eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Sosyoloji ne tür bir bilimdir?

Soru 20:

Anaerkil toplumda 'annelik hakkı' ile kadınların sahip olduğu soy ve miras hakkının erkekler tarafından ele geçirilmesi ile çekirdek ailede erkek üstünlüğünü vurgulayan filozof aşağıdakilerden hangisidir ?