logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Topluma Hizmet Eğitimi

Soru 1:

I. İlişkilendirilmiş kurumsal vizyon ve misyon II. Yönetsel liderlik III. Merkezi koordinasyon IV. Öğretim elemanı desteği ve katılımı V. Öğrenciler tarafından sahiplenme VI. Toplumsal ortaklıklar Hutchison’a göre yukarıdakilerden hangileri topluma hizmet eğitiminin yükseköğretim kurumlarında kurumsallaşmasına ilişkin temel sistem bileşenlerindendir?

Soru 2:

Hangisi topluma hizmet eğitimi için kullanılabilecek doğru bir ifade değildir?

Soru 3:

Hangi bilim insanına göre kültürün temel niteliği olarak kabul edilebilecek olan gruplar halinde örgütlenme önemli bir yer tutar?

Soru 4:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi devleti merkezi bir hükümet ile belli bir toprak parçası üzerinde meşru güç kullanma yetkisini tekelinde tutan zorunlu politik örgüt olarak tanımlar?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi topluma hizmet eğitiminin sosyal sermayenin gelişimine yönelik sunduğu fırsatlardan biri değildir?

Soru 6:

I. Öğrencilerin mezuniyet sonrası topluma dahil olduklarına bilinçli birer vatandaş olmalarını sağlaması. II. Ö ğ rencilere ö ğ retim programındaki kazanımlara ba ğ lı olarak zorunlu ya da seçmeli ders ba ğ lamında hizmet temelli etkinliklere katılma fırsatı sunulması. III. Ders içeri ğ i ba ğ lamındaki kazanımları toplumdaki bireylerle etkin ve yapıcı bir i ş birli ğ i içinde edinilmesine yönelik ö ğ retim üyesinin hizmet etkinli ğ ini gerçekle ş tirecek ve bu hizmetten etkilenecek tarafları bilinçli olarak seçmesi ve bir araya getirmesi. IV. Ö ğ rencilerin topluma hizmet etkinli ğ ine ili ş kin gözlem ve deneyimleri çözümlemesi ve yansıtması. Yukarıdakilerden hangileri topluma hizmet eğitiminin bileşenlerindendir?

Soru 7:

Kültürel farklılıkların bir arada yaşamasını sağlaması rolüyle öne çıkan dinin işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I. D evlet ve hükümetten ba ğ ımsızlık. II. Demokratik kurulum ve i ş leyi ş. III. Gönüllü ğ e dayalı örgütlenme. IV. Yerel, ulusal ve uluslararası dayanı ş ma. V. E konomik karlılık güdülmemesi. Yukarıdakilerden hangileri, sivil toplum kuruluşlarının temel özelliklerindendir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangi kelime vakıfların sunduğu hizmeti daha iyi tanımlar?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Pierre Bourdieu'nun sosyal sermayeye ilişkin görüşlerinden biridir?

Soru 11:

Topluma hizmet eğitimi bazı unsurların karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği yapmaları ilkesi üzerine kurulur. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan biri değildir?

Soru 12:

Topluma hizmet eğitiminin yükseköğretim kurumlarında kurumsallaşmasına ilişkin altı temel sistem bileşeni tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu bileşenlerden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının genel özellikleri içerisinde yer almaz?

Soru 14:

Topluma hizmet bir terim olarak ilk kez ne zaman ortaya çıkmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sivil topluma ilişkin kuramsal yaklaşımlardan olan modern yaklaşımı tanımlayan bir ifadedir?

Soru 16:

bilginin üretimiyle ilişkilidir ve okul ve öğretmen toplumla, toplumsal sorunlarla ilgilidir ve öğrencilere sorun çözme yöntemini temel alarak toplumsal sorunlara yönelik bir bilinç kazandırır” görüşünü savunur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Hutchison’ın (2001) topluma hizmet uygulamaları alanına ilişkin bilimsel çalışmaları derlediği çalışmasında topluma hizmet eğitiminin yükseköğretim kurumlarında kurumsallaşmasına ilişkin tanımladığı temel sistem bileşenlerden biri değildir?

Soru 18:

I. Toplumda tüm yurtta ş lar için sosyal hakları geni ş letmek. II. E ş itsizlikleri gidermek. III. Toplumdaki sosyal dayanı ş mayı ve özgürlü ğ ü arttırmak. IV. Evrensel bir ulus bakışı oluşturmak. V. Feodaliteyi ortadan kaldırmak. Yukarıdakilerden hangileri, ekonomik pazara hükümetin müdahalesini içeren kapitalist sistemdeki devlet rolünün bile ş enlerindendir?

Soru 19:

Türkiye'de Şartlı Nakit Transferi kapsamında ortaöğretime devam eden kız öğrenciler için aylık ne kadar yardım yapılmaktadır?

Soru 20:

I. Din ve ondan do ğ an gruplar herhangi bir kültür çevresinde her türlü etkiden korunmu ş , soyutlanm ı ş olarak ya ş ar. II. Din ve ondan doğan grupların, hayat ı n bütün k ı s ı mlar ı v e toplumun genel yap ı s ı ile bir ili ş kisi bulunmamaktadır. III. Di n ile toplum aras ı ndaki ili ş kiler tek yönlü de ğ il, kar ş ı l ı kl ı etki esas ı na dayan ı r. IV. Din; toplumu, toplumun kültürünü, toplumsal kurumlar ı , toplumsal norm ve de ğ erleri etkiledi ğ i gibi onlar da dini etkilemektedir. Toplum-inanç etkileşimine yönelik yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?