logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Topluma Hizmet Eğitimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi eleştirel eğitim kuramının öncüleri arasında yer alır?

Soru 2:

Topluma hizmet sürecinde dinin yapılandırma işlevine aşağıdakilerden hangisi örnek olarak gösterilebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardımların düzenlenmesine temel teşkil eden kanunlardan biri değildir?

Soru 4:

I. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu. II. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sa ğ lık Sigortası Kanunu. III. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu. IV. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu. V. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu. Yukarıdakilerden hangileri, sosyal yardımların düzenlenmesine temel te ş kil eden kanun ve kanun hükmünde kararnamelerdendir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sivil topluma ilişkin kuramsal yaklaşımların evrelerini tarihsel gelişim içerisinde doğru olarak göstermektedir?

Soru 6:

I. Dinî temel. II. İdeolojik temel. III. Felsefî temel. IV. Ekonomik temel. V. Siyasal temel. Yukarıdakilerden hangileri, topluma hizmetin temellerini oluşturmaktadır?

Soru 7:

I. Topluma hizmet eğitimi sosyolojik açıdan yurttaşlık sorumlulukları ve sosyal sorumluluk ekseninde gelişmiştir. II. İngiltere’de 1960’larda başlayan sivil hareketlerle başlamıştır. III. Tarihsel süreç içinde topluma hizmet eğitimi John Dewey’in deneysel eğitim kavramsallaştırmasına bağlı olarak gelişmiştir. IV. 1993 yılında dönemin Birleşik Devletler başkanının tüm topluma hizmet uygulamalarını bir araya getirerek yasalaştırması topluma hizmet eğitiminin kilometre taşları olarak kabul edilir. Topluma Hizmet eğitiminin tarihine yönelik yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Çağdaş birçok din bilimci ve sosyal bilimci dinden evrensel bir olgu olarak bahsederler. “Dinin kültürel olarak evrenseldir” yorumu kime aittir?

Soru 9:

Hangisi, topluma hizmet eğitiminin öğrenciler açısından sunduğu fırsatlardan biridir?

Soru 10:

I. Devlet ve sivil toplum birbirinden ayrıktır. II. Sivil toplum yasalara uygun davranan, dostluk geli ş tiren, özgürlük ile otorite arasında denge sa ğ layan yurtta ş lar kümesi anlamındadır. III. M ensuplarını kendi yasalarının nüfuzu altına sokan böylece barı ş düzeni ve yönetimi sa ğ lama ba ğ layan bir siyasal birliktelik oluşturur. IV. Sivil toplum, siyasi güçlerin s ultasından kurtulmayı amaçlayan özgürlükçü bir anlayı ş a sahiptir. Yukarıdakilerden hangileri, sivil topluma ilişkin yaklaşımlardan biri olan Klasik Yaklaşımın özelliklerindendir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal refah devleti ile topluma hizmet eğitimi arasındaki ilişki eksenine ilişkin özelliklerden biri değildir?

Soru 12:

Diğer işlevlerine kıyasla, topluma hizmet sürecinde dinin öne çıkan ve anahtar konusu olarak nitelendirilen en önemli işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Dewey'e göre deneyimlerin öğrenmeyi sağlamasına aracılık yapacak projelerin taşıması gereken dört temel ölçütten biri değildir?

Soru 14:

Topluma hizmet uygulamalarının temellendirildiği felsefi akım hangisidir?

Soru 15:

I. Sosyal ili ş ki, süreç, olu ş um, grup ve kurumlarda dinin etkisi. II. Dinsel grup ve kurumlar ı n olu ş um, süreklilik ve yok olu ş lar ı. III. G ruptaki bireylerin dinsel davran ı ş lar ı. IV. D inî grup içindeki birlik ve çat ı ş ma durumlar ı. V. D insel gruplar aras ı ndaki çat ı ş malar veya uzla ş maya dayal ı ili ş kiler. Yukarıdakilerden hangileri, inanca yönelik toplumsal yakla ş ı mın ilgilendiği konulardandır?

Soru 16:

Eleştirel kuramın öncülerinden Paul Freire'in "Bankacı Eğitim" olarak tanımladığı kavram ile bahsedilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” düşüncesi, hangi ekonomik yaklaşımın ürünüdür?

Soru 18:

Topluma hizmet ile inanç ilişkisi hangi temelden dolayı birleşmektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının sağlık alanında topluma hizmet çalışmalarından biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal sermayenin geliştirilmesine yönelik öğrencilere sunulan fırsatlardan biridir?