logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Hücreler arası bir boşluk  ve bu boşluk içine yerleşmiş çeşitli hücre ve lif tiplerinden oluşan, doku çeşidine göre matriks sıvı, yarı katı ve katı olabilen doku hangisidir?

Soru 2:

Atardamar kanamalarına ilişkin hangi bilgi yanlıştır?

Soru 3:

I. Yaralı sırtüstü yatırılarak bacakları 30 cm kadar yükseltilir. II. Kopan bölgenin kanaması durdurulur. III. Kanama durmuyorsa turnike yapılır. IV. Kopmuş uzuv parçası, doğrudan soğuk su ya da buz içeren bir torbaya konur. Yukarıdakilerden hangilerinde, uzuv kopması durumunda yapılacak ilkyardım uygulamaları doğru verilmiştir?

Soru 4:

Turnike uygulaması toplamda kaç saati geçmemelidir?

Soru 5:

Deri bütünlüğünün bozulduğu mikrop kapma ihtimali olan yaralara ne ad verilir?

Soru 6:

Hangisi ya da hangileri burkulma durumunda yapılacak ilkyardım uygulamalarındandır? I. Soğuk uygulama II. Burkulan bölgeyi kalp seviyesinden yukarı kaldırma III. Burkulan bölgeyi hareket ettirmeme IV. Sıkıştırıcı bandaj uygulama

Soru 7:

Bebeklerde tam tıkanmalarda bebeğin bilinci yerinde ise ilk yapılması gereken müdahale aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Merkezî sinir sisteminde yani beyin ve omurilik üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan elektriksel boşalmalara ne denir?

Soru 9:

Hangisi trafik kazalarında alınması gereken önlemlerdendir?

Soru 10:

I. Koruma ilkesi gerçekleştirilir II. Bilinç kontrolü yapılır III. Hastanın ağız içi kontrol edilir IV. Hastada tam tıkanma işareti ve belirtileri varsa hastanın hemen arkasına geçilerek bir kolla hastayı koltuk altından göğüs bölgesinden çekerek tutarak sırtına 5 kez süpürür tarzda aşağıdan yukarı vurulur. Yabancı cismin bu beş vuruşun etkisiyle ağza gelip gelmediği kontrol edilir. V. Cisim çıkmazsa bu kez ilkyardımcı bir elini yumruk yapar. Başparmak eklemini göğüs kemiğinin bittiği noktaya diyafram üzerine koyar. 5 kez şiddetli bir şekilde kişiyi kendine çeker. Oluşan basınçla cisim çıkabilir. Çıkmazsa 5 kez sırta 5 kez karına baskıya devam edilir. VI. Cisim çıkmaz kişinin bilinci tamamen giderse bu kez ABC değerlendirmesi ve gerekirse temel yaşam desteğine geçilir. Hava yolunun tam tıkanması durumunda ilkyardımda izlenen basamaklar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sıralama ile verilmiştir?

Soru 11:

Temel yaşam desteğinde bası/suni solunum oranı kaç olmalıdır?

Soru 12:

Bu damarlardaki daralma ve gevşeme nabız olarak ölçülür. Vücuttan toplanan kanı kalbe taşırlar. Kan hızlı akar. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri atardamarların özelliklerindendir?

Soru 13:

I. Tehlikeli ya da evcil hayvanlarla karşılaşma. II. Yangın ya da patlama ihtimali olan bölgelerde bulunma. III. Doğal afetler. IV. Tiroit bezinin büyümesi. V. Spastik kolon. Yukarıdakilerden hangileri, hayati tehlikeye neden olan durumlardandır?

Soru 14:

Alerjik etki yaratan yiyeceklerden, çeşitli toksik madde ve ilaçlardan, bilinçsiz antibiyotik kullanımı ya da böcek ısrığı gibi durumlardan oluşan şok türüne ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıda dolaşım sistemi ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

I. Turnike uygulamasında kullanılacak malzemelerin genişliği en az 5 cm olmalıdır. II. Turnikeyi sıkmak için tahta parçası, kalem gibi malzemeler kırılma olasılığı nedeniyle kullanılmamalıdır. III. Turnike kanama duruncaya kadar sıkılır, kanama durduktan sonra daha fazla sıkılmaz. IV. Turnike uygulanan bölgenin üzerine hiçbir şey örtülmez. V. Uzun süreli kanamalardaki turnike uygulamalarında, kanayan bölgeye göre 15-20 dakikada bir turnike gevşetilmelidir. Yukarıdakilerden hangilerinde, turnike yapımında dikkat edilmesi ve uyulması gereken kurallar doğru verilmiştir?

Soru 17:

I. Köprücük kemiği dolgu mal zemesi ile (yumuşak olan bir bez, gazete kağıdı …) koltuk altı boşluğu doldurulur II.  Bölge hareket ettirilerek hasar tespit edilir. III. Hangi köprücük kemiği kırılmışsa kafa  ters tarafa doğru bükülür. IV. Omuzlar sargı bezi ya da sargı bezi hâline getirilmiş bezlerle sarılır. V. Sargı bezi ile ön kol üçgen sargı ile boyundan askıya alınır (kol askısı). Yukarıdakilerden hangilerinde, kol ve köprücük kemiği kırıklarında, yapılacak ilk yardım uygulamaları doğru verilmiştir?

Soru 18:

Bebeklerde bilinç kontrolü, bebeğin ayak tabanından hafifçe vurularak vereceği tepkiye bakılır. Yetişkinlerde bilinç durumuna öncelikle omuz başlarında hafifçe sarsarak- vurarak vereceği tepkiye bakılır. Hasta/kazazedenin sadece hareket edebildiği durumda bilinci açık olarak yorumlanır. Hasta ya da yaralının bilinç durumu ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 19:

Dolaşım sisteminin merkezi olan kalp tarafından dakikada yaklaşık kaç litre kan tüm bedene pompalanır ve tekrar kalbe geri gelir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi şokun nedenlerinden biri değildir?