logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Soluk alma işleminin gerçekleşmesi için gereken akciğer içi basıncın düşürülmesi işlevinde yer alan kaslar hangileridir?

Soru 2:

Verilen şu ifadeler “Derinin sadece üst tabası etkilenmiştir. Etken uzun süreli olarak deriye zarar vermemiştir. Hasar epidermiste kalmıştır. Ağrılı bir yanık türüdür. Deri kızarmıştır, gergin ve ağrılıdır. Hafif ödem oluşur. İz kalmadan kendiliğinden 3-5 gün içinde iyileşir”  hangi yanık türünü belirtir?

Soru 3:

Yaşamın devamı için insan bedeninin sahip olması gereken sıcaklık kaç derecedir?

Soru 4:

İlkyardımın temel amaçları için aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak II. Yaşamsal fonksiyonların sürmesini sağlamak III. Durumun kötüye gitmesini engellemek IV. İyileştirmeyi kolaylaştırmak

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kırık durumlarında yapılacak olan ilkyardım uygulamalarından biri değildir ?

Soru 6:

I. Baş dönmesi. II. Baş ağrısı. III. Yorgunluk. IV. İsteksizlik. V. Sinirlilik. Yukarıdakilerden hangileri, sıcak çarpmasında görülen belirtilerdendir?

Soru 7:

Rentek manevrası için ilk yardımcının öncelikle araç içerisinde bulunan kişiye yapması gereken müdahalelerden hangisi doğru değildir?

Soru 8:

Boğulmaya bağlı ölüm nedenleri içinde en sık olanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Kişilere verilen renk kodlarından hangisi bulunduğu duruma göre yaşamı tehlikede olmasa da zamanında hastaneye ya da acil servise yönlendirilmezse yaşam tehdidi olabilecek kişiler için kullanılır?

Soru 10:

Hangisi suyun özel yapısını bozan mikrobiyolojik ajanlardandır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hastalığın etkeni olan bakterileri taşıyan et, süt, et ve süt ürünleri, yumurta, deniz ürünleri vb. besinlerin yenmesiyle veya dışkının karıştığı suların içilmesiyle bulaşan, bakterisinin kuluçka süresi 12­-24 saat olduğu enfeksiyondur?

Soru 12:

Delici göğüs yarasına hemen baskı yaparak yaradan göğüs içine daha fazla hava girişi engellenmelidir. Yara içinde ya da çevresinde herhangi bir cisim varsa cisim çıkartılmaz. Kişi sırt üstü yatırılır. Delici göğüs yaralanmaları ile ilgili yukarıda verilen uygulamalardan hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 13:

Gerektiğinde ilaç kullanılabilir. Amacı durumun daha da kötüye gitmesini engellemektir. Olay yerinde yapılır. Yukarıda ilk yardımla ilgili verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 14:

Güneş ışınlarına bağlı yanıklar hangi tür yanıklardan biridir?

Soru 15:

Eritrositlerin içerisini tamamen dolduran, kırmızı renkli, oksijen bağlayan globuler protein molekülü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. İlk 1-3 dakika. II. İlk 5-10 dakika. III. İlk 10-15 dakika. IV. İlk 20 dakika. V. İlk 30 dakika. Kalp krizi, kazalar ya da benzeri durumlarda ilkyardımın kritik dakikaları yukarıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 17:

Ortamların, mekânların, nesnele­rin veya canlıların sağlık gereklerine uygunluğunun sağlanması için üzerlerinde veya içlerinde bulunan kir, leke, toz gibi istenmeyen yabancı maddelerin giderilmesine ne ad verilir?

Soru 18:

Hangisi bulantı, kusma, kabızlık gibi belirtilerle başlayarak ilerleyen aşamalarda baş ağrısı, görme bozukluğu, kas güçsüzlüğü ve felce yol açabilen ve  sindirim sistemi ile birlikte sinir sistemine de etki edebilen çok tehlikeli bir enfeksiyondur?

Soru 19:

I. Yabancı bir cismin hava yolunu tıkaması II. Dil kökünün hava yolunu tıkaması III. Larinks ödemi IV. Elektrik çarpması Yukarıdakilerden hangileri solunumu durduracak etkenlerdir?

Soru 20:

Rentek manevrasıyla kişi nereden çıkartılır?