logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Elektrik çarpan kişinin yakınındaki kablo gibi iletkenler, yalıtkan bir çubukla uzaklaştırılır. Elektriği kesmek için sigortalar kapatılabilir. Akım kesilmedikçe müdahale edilmemelidir. Yukarıda elektrik çarpması ile ilgili verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 2:

Bulaşık süt ve süt ürünleri, çiğ sebzeler, kavun, tüketime hazır et ve şarküteri ürünleri, deniz ürünleri ve kanatlı eti tüketiminden dolayı meydana gelen enfeksiyona ne ad verilir?

Soru 3:

Kalbin kasılma sonrasındaki aort ana damarda oluşturduğu basınca küçük tansiyon denir. Nabız sayısı kişinin sağlık durumu, pozisyonu, egzersiz yapması, yaş ve cinsiyet gibi durumlardan etkilenir. Kan basıncı bedende her zaman sabit kalır. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ilkyardım kapsamı içerisinde değerlendirilemez ?

Soru 5:

Hangisi çok şiddetli darbeye bağlı olarak ortaya çıkan yaralardır?

Soru 6:

Kan ile ilgili olarak aşağıdaki tanımlama ve verilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Dolaşım sisteminin hareketli dokusu olarak tanımlanan kanın sıvı kısmına plazma denir II. Kanın %55’lik kısmı sıvıdır, gerisi eritrosit, lökosit ve trombosit gibi hücrelerden oluşur III. Yetişkin bir bireyde beden ağırlığının %7-9 kadarı kandır. IV. Herhangi bir nedenle kanın %15-20’nin üzerinde kaybedilmesi hayati tehlike oluşturur

Soru 7:

Aşağıda yer alanlardan hangisi sıcak bitkinliğinin belirtileri arasında yer almamaktadır?

Soru 8:

Aleve ya da haşlanmaya bağlı yanıklarda yanık bölge hemen akan tazyiksiz su altında en az kaç dakika tutulmalıdır?

Soru 9:

Kas kasılması sonucu oluşan kuvveti kemiğe aktaran iletici yapılara ne ad verilir?

Soru 10:

Dezenfeksiyon Koyulaştırma Filtrasyon Çöktürme Suyun arıtılma aşamaları hangi seçenekte doğru sırada verilmiştir?

Soru 11:

Dolaşım sisteminin merkezi aşağıdaki organlardan hangisidir?

Soru 12:

I.  Kas ve damarlarda donma oluşur. II. Duyu kaybı oluşur. III. Donan bölgede büller oluşur. IV. Kuru siyah bir görünüm oluşur. V. Donan bölgede ödem gelişir. Yukarıdakilerden hangileri üçüncü derecede donuk belirtileri arasında yer alır?

Soru 13:

Akciğerlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Akciğerler bedende iki adettir ve diyaframın üstünden köprücük kemiklerinin üstüne kadar uzanır. II.Kaburgaların oluşturduğu göğüs boşluğu içine sağlı sollu yerleşmiştir. III.Sağ akciğer daha ince ve küçüktür. IV.Sol akciğer sol alt ucunun hemen altına kalp yerleşmiş olduğundan biraz daha büyüktür. V.Sağ akciğer üst, orta ve alt olmak üzere üç bölüme (loba) ayrılırken sol akciğer üst ve alt olarak iki bölümden oluşur.

Soru 14:

Yaralı, hasta ya da kazazedenin değerlendirilmesinde A,B,C olarak verilen yapılması gerekenleri, 1,2,3 olarak verilen uygun yöntemlerle doğru bir şekilde eşleştiriniz. İlk yardıma ihtiyaç duyan birinin değerlendirilmesi: Dolaşım kontrolü, Bilinç kontrolü, Solunum kontrolü, Yöntem: Bak-Dinle-Hisset, Atardamardan nabzın hissedilmesi, Nasılsın iyi misin gibi soruların sorulması,

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kasları kemiklere bağlayan yapıdır?

Soru 16:

Kalp krizinde, sol koldan göğse doğru yayılım göstererek boyun, ense ve çeneye yayılabilen ağrı görülebilir. Kalp krizi geçiren biri yarı-oturur pozisyonda getirilmelidir. Kriz geçiren kişi yürümek, hareket etmek istiyorsa, hareket etmesi engellenmelidir. Yukarıda kalp krizi ile ilgili verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 17:

Donuklarda yapılacak olan ilkyardımda ilgili olarak seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi doğrudur ?

Soru 18:

Her bir kalp atımında oluşan ve atardamar üzerinden kalp atımlarının hissedilmesi şeklinde oluşan basınca ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi donuk çeşitlerinde görülen belirtilerden değildir ? I-Kuru kırmızı görünüm II-Donan bölgede büzülme III- Ağrı IV- Yanma V- Ödem

Soru 20:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde hastaya yarı oturur pozisyon verilir?