logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilgi Toplumu Ve E-Devlet

Soru 1:

Osmanlı İmparatorluğu’nda 15. ve 16. yüzyıllarda Batılı ülkelerdeki gelişmeleri Bab-ı Âli’ye rapor eden Avrupalı bilim insanı ve kâşiflere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Dünya üzerindeki her tür nesnenin üzerlerindeki sensörler yardımıyla birbirleriyle veri paylaşabilmesi ve bu verilere dayalı olarak eşgüdümlü kararlar alınabilmesine olanak veren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Jandarma Genel Komutanlığı web sitesinde bulunan “ Kimlik Bildirim Sistemi” ve “ Kiralık Araç Bildirim Sistemi” bağlantıları hangi tür elektronik etkileşim kategorisine girmektedir?

Soru 4:

Sadioğlu (2008)'nun Türkiye’de meclis düzeyinde e-Devlet uygulamalarının durumunu incelediği çalışmasında elde ettiği en önemli sonuç hangisidir?

Soru 5:

I. Suçun kamerasız bölgelere kayması II. Kameralar yoluyla elde edilen verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi III. Vatandaşların kameraların varlığından dolayı rehavete kapılarak gerekli güvenlik önlemlerini savsaklaması Yukarıdaki olasılıklardan hangileri güvenlik kamerası sistemlerinin bünyesinde barındırdığı risklerdendir?

Soru 6:

Aşağıdaklerden hangisi Kayıt Zincir (Blockchain, Blok Zincir)'in özellikliklerinden biri değildir ?

Soru 7:

E-Devlet uy­gulamasına geçiş öncesi ücretsiz olan hizmetlerin ücretli hâle getirilemeyeceğini savunana model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

E-devlet faaliyet değerlendirmelerinde aşağıdakilerden hangisi ölçülür? I. Projenin sağladığı katma değer II. Bilişimsizlik maliyeti III. Kurumsal stratejilerle uyumluluk IV. Ulusal stratejilerle uyumluluk

Soru 9:

Deloitte’nin TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı için hazırladığı “E-Devlet Yolunda E-Belediye Kıyaslama Çalışması 2009” başlıklı raporunda çalışmaya katılan 54 belediyeye “e-Devlet girişiminde başka hangi kurumlar ile birlikte çalışıyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir.  Belediyeler yanıtlarında e-Yerel Yönetim ekosisteminde birlikte çalıştıkları kurumların ilk üçü hangileridir? I - bakanlıklar ve kamu kurumları II - diğer belediyeler III - valilikler IV - sivil toplum örgütleri V - büyük ölçekli girişimciler VI - yerel küçük ve orta ölçekli girişimciler

Soru 10:

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin örgütsel yapılanmasını ortaya koyan 10 Temmuz 2018 tarihli ve 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde (Madde 6) Cumhurbaşkanı adına iç ve dış güvenlik ile terörle mücadele konusunda eş güdümün sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak görevi kime verilmiştir?

Soru 11:

e-Devlet kapısının engellilere özel yardım masası hizmetleri hangi seviyedeki hizmetler altında sınıflandırılabilir?

Soru 12:

Türkiye'de kaç temel yerel yönetim birimi vardır?

Soru 13:

Kitle gözetim fikrinin ve bu amaçla üretilen sistemlerin ilk örneklerinden biri, 1785 yılında tasarlanan “modern” hapishane modelidir. “Panopticon” (“pan”=bütünü, “opticon”=gözlemlemek) adını taşıyan bu hapishane modelinin yaratıcısı kimdir?

Soru 14:

Türkiye’de  bilgi ve iletişim teknolojilerinin güvenlik uygulamalarına daha fazla entegre edilmesi sürecinin temelleri hangi yıllarda atılmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi e-Devlet kapısının "çok gelişmiş seviyedeki" özellik/hizmetlerinden birisidir?

Soru 16:

E-Devlet alanında vatandaşların nitelik ve nicelikçe artan, çeşitlenen rolleri, sonucunda ortaya çıkan yeni e-Devlet etkileşim kategorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. idari II. yasal III. teknik IV. mali deneyim V. iyi uygulama örnekleri Yukarıdakilerden hangisi Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen e-Devlet projelerinin  dikkatli bir planlama ve ürün hâline getirme süreci sonrasında,başka ülkelere ihraç edilebilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Merkezi hizmet sunumu seçeneğinin muhtemel olumsuz sonuçlarından biridir?

Soru 19:

“Http://www. belediye.gov.tr/” adresinde yer alan e-Belediye Bilgi Sistemi, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hangi yıl kurulmuştur?

Soru 20:

Veri üretim kaynaklarının artması ve çeşitlenmesi sonucunda uygarlık tarihinde görülmemiş mik­tarlara ulaşan, karmaşık, birçok veri türünü (yazı, rakam, görüntü, ses, vb.) içeren ve ancak gelişmiş bilgisayarlar/yazılımlar vasıtasıyla hakkıyla analiz edilebilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?