logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilgi Toplumu Ve E-Devlet

Soru 1:

E-Devlet çalış­maları bağlamında, kamu sektörünün elindeki ida­ri, siyasi, askeri veya mali açıdan gizlilik içermeyen verilerin vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel şirketler gibi devlet dışı aktörlerin kullanımına açılmasına ne denir?

Soru 2:

E-Devlet faaliyetlerine ilişkin temel bir yasa çıkaran ilk örnek ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

e-Devlet uygulamalarının da idari ve siyasi olmak üzere iki temel boyutu vardır: Terel Yönetim Birimleri....... cümlesini tamamlayınız.

Soru 4:

Türkiye’de Jandarma Teşkilatının kullandığı akıllı gözlük sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

2000’li yılların başında Türkiye’de yeni yeni ortaya çıkmakta olan mobil belediyecilik konusunda bir araştırma yürüten Yıldız (2006), özellikle İstanbul’daki ilçe belediyelerinin m-Belediyecilik hizmetlerinden neyi sunduğunu tespit etmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’ nda yer almaktadır?

Soru 7:

“SMART” kısaltmasının harflerinin içinde geçen 'İyileştirme için belirli bir alanı/konuyu hedefleyen' kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Türkiye'de e-devlet uygulamasını kullanabilme yaşı kaçtır?

Soru 9:

I. Yapay zekâ yardımıyla kişiye özel kullanıcı profillerinin oluşturulması ve geliştirilmesi düşünülebilir. II. Türkiye’deki yasal mülteciler ve yarı-yerleşik yaşayan yabancılar için ana dillerinde e-hizmet verilebilir. III. Vatandaşlar, E-Devlet Kapısı üzerinden kamu kurumlarından bilgi talebinde, önerilerde, ihbarlarda ve şikâyetlerde bulunabilir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri E-Devlet Kapısı üzerinde ‘e-katılım kanallarının güçlendirilmesi için’ gelecekte yapılabilecek geliştirmedir/geliştirmelerdir?

Soru 10:

Yerel yönetimler düzeyindeki e-Devlet uygulamalarının kaç temel boyutu vardır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi merkezi nüfus idaresi sistemidir?

Soru 12:

I. Devletten özel sektöre II. Devletten yabancı devletlere III. Devletten vatandaşa IV. Devletten kamuya Yukarıda verilenlerden hangileri e-devlet kapısı etkileşim kategorilerindendir?

Soru 13:

Türkiye’de MOBESE pilot uygulaması ilk defa hangi ilimizde gerçekleştirilmiştir?

Soru 14:

I. Adli olaylar karşısında anında önlemler alınarak suç ve kimlik tespitine yönelik çalışmaların yapılması II. Toplumsal olaylardaki gelişmelerin izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi III. Sıcak takip yapılması gereken durumlarda saha ekiplerinin yönlendirilmesi IV. Trafik kuralı ihlallerinin ve trafik yoğunluğunun tespit edilmesi Yukarıdakilerden hangileri  güvenlik kamerası sistemleri ile çözülmek istenen sorunlar arasında yer alır?

Soru 15:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi iç ve dış güvenlik alanlarında “insansız hava aracı” (İHA) kullanımı konusunda dünyaya öncülük eden ülkelerden biri değildir?

Soru 16:

Akıllı kent uygulamalarını e-Belediyecilikten ayıran ve belki de daha üstün yapan özelliklerden biri değidir?

Soru 17:

Onuncu Kalkınma Planı’nda güvenlik politikaları ile teknoloji ilişkisinin yasal altyapısı düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi doğru olur?

Soru 18:

Aşağıda verilen e-Devlet etkileşim kategorilerinden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?

Soru 19:

E-devlet aşağıdaki hangi websitesinden hizmet vermektedir?

Soru 20:

Güvenlik politikaları kavramı, devlet düzeyinde ele alındığında, devletin iç ve dış tehditlere karşı korunması ile bu tehditleri ortadan kaldırmak veya en alt düzeye indirmek amacıyla planlanan, uygulanan ve değerlendirilen hareket tarzları olarak tanımlanabilir. Bu politikalar, kendi içinde, alt kategorilere ayrılabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu kategorilerden biri değildir?