logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilgi Toplumu Ve E-Devlet

Soru 1:

Teknolojik gelişmeler sonucunda vatandaşların ve diğer paydaşların parlamenterlerle iletişim kurabilecekleri kanallar da çeşitlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi eskiye ait iletişim yöntemlerinden biridir?

Soru 2:

aşağıdakilerden hangisi UYAP şemsiyesi altına alınan birimlerden biridir?

Soru 3:

Parlamentolar-Arası Birlik, e-Parlamento konusunda faaliyet göstermek amacıyla 2018 yılı Aralık ayında aşağıdaki seçeneklerden hangisini kurmuştur?

Soru 4:

Elektronik İmza Kanunu hangi yılda yasalaşmıştır.

Soru 5:

e-devletin gelişimine dair aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun görev ve yetkileri arasında yer almaz ?

Soru 7:

Kamu kurumlarının resmi bir web sitesi kurarak bilgi sunmaya başladığı “................... basamağı”dır. ifadesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır?

Soru 8:

e-Devlet olarak kısaltılan "elektronik devlet" kavramı cümle başlarında olmasına rağmen "e" harfi neden küçük harfle yazılırken D harfi büyük harfle yazılmaktadır?

Soru 9:

Türkiye parlamentosunun resmi web sitesi kaç yılında hizmete girmiştir?

Soru 10:

Rosa, Teixeira ve Pinto (2013), Belçika, Brezilya, Cape Verde, Portekiz ve Singapur’daki e-Yargı uygulamalarını inceleyerek bu sistemlerdeki başarı göstergelerini ve risk faktörlerini tespit etmeye çalışmışlardır. İnceledikleri ülkelerde e-Yargı sistemlerinin başarı göstergeleri olduğu gibi e-Yargı uygulamalarında başarısızlık ihtimalini artıran risk faktörleri de vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu başarı göstergelerinden biridir?

Soru 11:

“Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.” hükmü 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun kaçıncı maddesinde yer almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri” dir?

Soru 13:

I. Dava ve icra takibi açabilme II. Vekâletleri bulunan açık ve kapalı dosyaları inceleyebilme III. Sistemdeki dava dosyalarına evrak gönderebilmek UYAP Avukat Portalı avukatlara yukarıdaki imkanlardan hangisi ya da hangilerini sunmaktadır?

Soru 14:

Türkiye Meclis Televizyonu hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 15:

E-Yargı uygulamalarının Türkiye örneği olan UYAP’ta da (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) söz konusu üç etkileşim kategorisinde sunulan hizmetler kolayca fark edilebilmektedir. Bu bağlamda, UYAP bünyesinde toplam altı portal (hizmet kapısı) faaliyet göstermektedir. Bunlar; Vatandaş Portalı, Kurum Portalı, Avukat Portalı, Bilirkişi Portalı, E-Satış Portalı ve UYAP SMS Bilgi Sistemi’dir. SMS Bilgi Sistemi üzerinden “devletten vatandaşa” elektronik etkileşim kategorisinde sunulan bilgi ve hizmetlere erişilebilmesi hangi portal vasıtasıyla olur?

Soru 16:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde 2005 yılından beri yerel seçimler ile Avrupa Parlamentosu seçimlerinde e-Oylama sistemi etkin olarak kullanılmaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi elektronik devlet kavramının Türkçedeki alternatif karşılıkları olarak uzmanlarca önerilen seçenekler arasındadır?

Soru 18:

Türkiye’de parlamentonun resmi web sitesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

2018 Dünya E-Parlamento Raporu’na göre milletvekillerinin %96’sı vatandaşlarla mobil cihazlar üzerinden iletişim kurmaktadırlar. Aynı çalışmaya göre milletvekillerinin %80’i bu tür teknolojik etkileşimlerin gelecekte daha da artacağını öngörmektedir. Bu bağlamda vekillerin en çok kullandıkları etkileşim araçları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

E-Devlet alanında, özellikle devletin vatandaşa hizmet vermesini içeren “devletten vatandaşa” elekt­ronik etkileşim kategorisi çerçevesinde en önemli aktörlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?