Sitenin işleyişini, görsel bileşenlerin nasıl yerleşeceği ve etkileşim nasıl olacağını gösteren iki boyutlu çizimlere ne ad verilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Wireframe
I. Memex sistemi II. Delikli kartlar III. Mikrofilmler IV. Xerox Alto V. Mors alfabesi Yukarıdakilerden hangilerinin 1940 – 1960 yılları arasında ortaya çıktığı söylenebilir?
Doğru Cevap: C) I-II-III
I. Kullanıcı deneyimi ifadesi ilk olarak 1976 yılında Donald Norman ve Stephen Draper tarafından kullanılmıştır. II. İlk olarak 1993 yılında Donald Norman’ın kendisini Apple firmasında “Kullanıcı Deneyimi Mimarı” unvanı ile nitelemeye başlamasıyla birlikte popüler hâle gelmiştir. III. Kullanıcı deneyimi kavram olarak 1995 yılında “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi” konferansında Donald Norman ve arkadaşları tarafından uygulama arayüzleri ile ilgili olarak kullanılmıştır. IV. 2000’li yıllara kadar etkileşim tasarımının konusu içinde yer alan kullanıcı deneyimi kavramı ürün tasarımında ve ürün geliştirmede sınırlı bir şekilde kullanılmıştır. V. Kullanıcı deneyimi ifadesi ilk olarak “Kullanıcı Odaklı Sistem Tasarımı: İnsan-Bilgisayar Etkileşiminde Yeni Yaklaşımlar” adlı kitapta kullanılmıştır. VI. Kullanıcı deneyimi kavramına yönelik en kapsayıcı tanım 2010 yılında ISO tarafından yapılmıştır. Kullanıcı deneyimi kavramının tarihsel gelişimine ilişkin yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) II-III-V-VI
İlk web sayfası kaç yılında yayınlanmıştır?
Doğru Cevap: B) 1991
İbn Haldun’un yaptığı ihtiyaçlar sınıflamasına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) İnsanların düşünce kaygılarını ve estetik beklentilerini karşılayan ihtiyaçlar kemalî ihtiyaçlardır.
Yaş, cinsiyet, ilgi alanları, teknoloji kullanım alışkanlıkları, harcama alışkanlıkları ve benzeri ölçütleri temel alarak kullanıcıları gruplara ayırma işine ne denir?
Doğru Cevap: A) Kullanıcı bölümleme
“Kullanıcı deneyimi tasarımı; sırasıyla strateji geliştirme, kapsamı belirleme, yapıyı oluşturma, iskeleti oluşturma ve görselleştirme olmak üzere soyuttan somuta doğru ilerleyen beş ardışık aşamadan oluşur.” Kapsamı belirleme aşaması aşağıdaki sorulardan hangisine cevap aramaktadır?
Doğru Cevap: B) Ne
Kullanıcı deneyimi tasarımı yeni bir ürün ya da hizmet oluşturma sürecinde, tüketicinin beklentisini karşılamak için atılacak ilk adım aşağıdakilerden hangi kavram kapsamında değerlendirilebilir?
Doğru Cevap: E) Kullanıcı deneyimi tasarımı
Aşağıdaki kullanıcı deneyimi tasarımı ile ilgili görüşlerden hangisi kullanıcıların deneyimlerini içgüdüsel, davranışsal ve yansıtıcı tasarımlarla duygusal düzeyde şekillendirmeye çalışmaktadır?
Doğru Cevap: C) Ürün merkezli görüşler
“Genellikle kullanılabilirlik (usability), kullanıcı arayüzü (user interface), etkileşim deneyimi (interaction experience), etkileşim tasarımı (interaction design), müsteri deneyimi (customer experience) gibi kavramlarla es anlamlı görülerek, bu kavramların hepsini ya da bir kısmını kapsayan bir şemsiye kavram olarak görülmektedir.” Bu kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Kullanıcı Deneyimi
Tasarımın bileşenlerinin kullanılabilirlik bağlamında analiz edilmesine ne denir?
Doğru Cevap: B) Sav Analizi
I. Bu ürün veya hizmet ile ne elde edeceğiz? II. Bu ürün veya hizmetin maliyeti nedir? III. Kullanıcılarımız bu ürünü veya hizmeti kullandıklarında ne elde edecek? IV. Kullanıcılarımız bu ürünü veya hizmeti ne kadara satın alacaklar? Yukarıdakilerden hangileri çoğu kullanıcı deneyimi tasarımı projesinin başarısız olmaması için cevap aranması gereken sorulardır?
Doğru Cevap: C) I ve III
Aşağıdakilerden hangisi kapsamı belirleme aşamasında işlevsel özelliklerin yazımında dikkat edilmesi gereken kurallara uygundur?
Doğru Cevap: E) Bir önceki hafta en çok izlenen üç video listenin en üstünde yer alacak.
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi’ne göre aşağıdakilerden hangisi temel gereksinimlerden biridir?
Doğru Cevap: E) İş
I. İnsan-sistem etkileşimi II. İçerik-sistem etkileşimi III. İnsan-insan etkileşimi IV. İnsan-içerik etkileşimi Yukarıdakilerden hangileri etkileşimin tarafları açısından incelendiğinde dışarıda kalır?
Doğru Cevap: A) Yalnız II
Kullanıcı deneyiminde kullanıcının en etkili şekilde amaca ulaşırken geçen süredeki bireysel ögelerini incelemek için kullanılan GOMS yönteminde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Doğru Cevap: E) İşlev
Gezinim tasarımında dört temel yaklaşım bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Kalıtsal
Kullanıcı deneyimi tasarımı açısından, kullanıcı özelliklerine ve gereksinimlerine göre tasarım amacına yönelik sınıflamaların yapılması ve sorunların gruplandırılmasın önemli rol oynayan yöntem hangisidir?
Doğru Cevap: C) İlişkiler Haritası
Lise öğrencilerinde hızla yayılan anlık video üretim uygulamalarının kullanımını araştıran bir araştırmacının temel çıkış noktası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: E) Sosyal gruplar
Aşağıdakilerden hangisi toplumsal kültürel değişkenlerden biridir?
Doğru Cevap: A) Sosyal sınıf